Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit, invitat de Digi24 despre persoanele asimptomatice. Specialistul a declarat că avem două categorii de oameni care nu prezintă simptome: cei diagnosticați întâmplător și cei care au fost bolnavi, s-au vindecat, dar rămân pozitivi o perioadă de timp. În cadrul interviului, Rafila a mai vorbit și despre măsurile care se vor lua în cazul fiecărei categorii.
„Noi avem două categorii de persoane care sunt asimptomatice. Cei care sunt diagnosticați întâmplător și atunci sunt internați și urmăriți până când au două teste negative. O a doua situație este reprezentată de persoanele care au avut forme ușoare sau medii de boală, se vindecă, devin asimptomatici fiind în spital și unii dintre ei rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp, mult peste cele câteva zile la care ne-am aștepta în mod obișnuit să dispară virusul', a declarat Rafila.
Întrebat ce se va întâmpla cu persoanele asimptomatice, dacă vor intra în carantină sau vor putea reveni în societate, specialistul a explicat:
„Încep cu a doua categorie. Aceste persoane, probabil în viitorul nu foarte îndepărtat, vor putea fi externate după un număr de zile în care ele sunt asimptomatice după boală. Pentru că aceste studii la care fac referire demonstrează că particulele virale pe care le elimină prelungit aceste persoane nu mai sunt infectante, ci sunt practic fragmente de virus eliminate în timpul perioadei de convalescență care la unii este mai lungă.
Rămâne să vedem dacă vor fi trimise în izolare sau vor fi considerate sănătoase. Așteptăm să avem la dispoziție tot ce s-a publicat până în momentul de față, așteptăm un document cu poziția OMS, la care se lucrează exact în aceste zile și cred că va fi disponibil până la sfârșitul acestei săptămâni, încât să putem să dăm o recomandare – Ministerul Sănătății decide cum este mai bine', a precizat Alexandru Rafila.
În ceea ce privește prima categorie, a persoanelor asimptomatice care sunt descoperite întâmplător, acesta spune că „sunt internate în spital pentru o perioadă variabilă, în funcție de negativarea celor două teste consecutive. Dacă sunt negative fac posibilă externarea și considerarea pacientului ca fiind vindecat.
Este adevărat că în unele țări se recomandă izolarea la domiciliu a acestor persoane și menținerea lor sub observație medicală. Altate state au procedat altfel. Au pus aceste persoane asimptomatice în spații tampon. Adică nu în familie, ci într-un spațiu dedicat, în hoteluri de obicei. Deci există diverse abordări ale problemei. Asta depinde de mai multe elemente. Depinde de calitatea locuirii, de standardul de educație al persoanei', a conluzionat specialistul.
Citește și:
Ar putea fi vaccinul anti-Covid19 obligatoriu? Ce spune Nelu Tătaru
Foto: Arhiva Revistei ELLE