Reprezentantul României la OMS Alexandru Rafila avertizează că mai avem maximum 10 zile până vom ajunge în situația Lombardiei, adică la un colaps al sistemului de sănătate.
Alexandru Rafila avertizează că România va ajunge în 10 zile în situația Lombardiei, regiunea din Italia afectată grav de coronavirus, estimând că ne vom confrunta cu 7.000 de cazuri pe zi. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a făcut pronosticul sumbru într-un interviu acordat postului de televiziune RomâniaTV.
Medicul ia în considerare instaurarea unui nou lockdown, care însă e o decizie improbabilă, după ultimele declarații ale autorităților, deoarece ar afecta considerabil economia. „Probabil că dumnealor văd ca singură posibilitate de a stopa această creștere a cazurilor internate în Terapie Intensivă ca o oprire a activităților. Ea are eficiență și lucrul ăsta s-a văzut foarte bine în primăvară.”, a spus specialistul. Acesta a citat și cazurile unor țări precum Italia, Spania și Franța, care au controlat evoluția îngrijorătoare a numărului de noi cazuri tot prin măsuri de închidere.
Totodată, întrebat ce perioadă de timp estimează că e necesară pentru ca secțiile care îngrijesc pacienți cu forme grave de Covid-19 să fie complet depășite și să intre în colaps, similar spitalelor din zona Lombardiei, Rafila avertizează că mai avem la dispoziție „Maximum 10 zile!”.
Acesta s-a și pronunțat în favoarea controversatului model suedez, care a presupus reguli respectate de cetățeni fără ca ele să fie impuse neapărat de cineva. În primă fază, aplicarea modelului suedez a făcut, însă, ravagii printre cei mai vulnerabili dintre cetățeni, mai ales în rândul vârstnicilor aflați în unități specifice de îngrijire. Acum, însă, Suedia are cele mai puține cazuri dintre țările Uniunii Europene.
Specialistul a detaliat și modul în care funcționează măsurile în astfel de cazuri: „Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult. Trebuie să impui o măsură de sănătate publică pe care să o aplici timp mai îndelungat pentru că numărul de cazuri care se înregistrează la un moment dat este foarte, foarte mare.”
Totodată, Alexandru Rafila avertizează că decizia întârziată de a lua măsuri va însemna că acestea vor fi mult mai dure: „Cu cât luăm măsurile mai târziu cu atât ele vor fi mai dure și vor dura mai mult. (…) Un lockdown total este o măsură foarte împovărătoare din punct de vedere economic și social pentru că noi trebuie să și trăim, nu putem doar să stăm în case”.
Foto: arhiva ELLE