Alaptarea, un ritual esential

Intram pe un teren sensibil si vorbim cu specialistii despre experienta alaptarii, de la educatia dinaintea nasterii, colostru sau importanta laptelui matern, pana la cele mai noi trend-uri printre proaspetele mamici si rolul consilierilor in alaptare.

Am ales un subiect care framanta spiritele atat printre mamicile din jurul nostru, cat si printre gravidele care ma inconjoara ciclic in ultimii doi ani (de parca sarcina se ia de la una la alta, prin simpatie). Vorbim de alaptat si despre tot ce presupune experienta primara dintre o mama si copilul ei. Am aflat ce spun expertii despre rolul acestui gest matern, cat de important este sa fii informata ca gravida, despre alimentatia mamei care alapteaza, grija pentru sani, orarul meselor, grila de greutate sau cand o mama trebuie sa intrerupa ritualul.


Inainte de a intra in detalii despre ceea ce te asteapta cand vine momentul alaptarii, orice femeie trebuie sa stie ca, desi unele lucruri le inveti din mers, altele cer o pregatire minimala care, cel putin, te va pune in garda. Gravidele trebuie sa fie la curent cu informatii elementare legate de alaptat – iar medicul ginecolog este cel care le ofera primele detalii si este responsabil ca documentarea sa inceapa din timpul sarcinii, nu dupa. Multe din problemele unei proaspete mamici pot fi rezolvate daca ea stie cum functioneaza alaptarea, cand bebelusul primeste o cantitate suficienta de lapte, cum il pozitioneaza la san sau care este grila normala de mese.


Laptele matern este, la inceput, un lichid gros si galbui numit colostru, plin de proteine, fibre prebiotice, lipide, anticorpi si imunoglobuline. Dupa primele patru-cinci zile, se transforma in lapte de tranzitie, iar din ziua a 14-a, devine lapte matur. Lactoza este principalul glucid din laptele matern, alaturi de oligozaharide importante in dezvoltarea bacteriilor bune din flora intestinala a bebelusului. Acestea si alte componente – vitamine, acizi grasi, microelemente, enzime, hormoni – ajuta copilul sa isi dezvolte imunitatea si sa creasca corect. Iar asta ar trebui sa convinga orice mama sanatoasa ca alaptarea nu ar trebui sa fie optionala!


„In afara beneficiilor legate de dezvoltarea normala a copilului, alaptatul la san are si rolul de a crea o puternica legatura afectiva intre mama si bebelus, de a-i transmite acestuia un sentiment de incredere, de siguranta, spune Cristiana Haica, psiholog clinician, psihoterapeut si doctor in Stiinte Medicale, cu o experienta de peste 15 ani in terapia copilului, a adolescentului, terapia de cuplu si de familie. Alaptarea este cea mai importanta etapa din primele 1.000 de zile ale copilului si are beneficii pentru mama, dar si pentru copil si, ulterior, pentru starea de sanatate a viitorului adult. S-a demonstrat ca adultii care au fost alaptati prezinta un risc scazut de boli cardiovasculare si de hipertensiune arteriala, au un sistem osos mai sanatos, datorat aportului de calciu, fosfor si vitamina D din timpul alaptarii si chiar un IQ mai ridicat. Pentru mama, pe langa echilibrul psiho-emotional, alaptarea diminueaza riscul osteoporozei, o ajuta sa se refaca mai rapid dupa nastere, sa piarda in greutate si chiar poate reduce riscul de cancer mamar si ovarian.


In primele patru luni, grila clasica de luare in greutate arata ca un copil ar trebui sa creasca cu 600-1.200 de grame pe luna, apoi, in urmatoarele doua luni, cu alte 400-600 de grame, iar din luna a saptea si pana la un an, cu cate 200 de grame, lunar. Dr. Cristina Ianuc, medic si consilier in alaptare in cadrul Clubului Nutricia, ne spune ca „laptele matern se digera in 45 de minute, iar copilul ar trebui alaptat la cerere (cu cat copilul va suge mai mult la san, cu atat se va produce mai mult lapte). Nu este nici o problema, de exemplu, daca bebelusul va suge la interval de o ora. Pe de alta parte, este bine de stiut faptul ca timpul pe care ar trebui sa-l petreaca la un san este de 20 de minute de supt activ si ca laptele mai gras vine in ultimele valuri, acesta fiind si cel care ofera satietate.


Multe mamici nu sunt sigure daca copilul suge lapte atat cat trebuie, hranindu-l suficient. Doamna doctor Ianuc spune ca „daca in 24 de ore bebelusul are minimum sase urine clare (uda sase scutece) si trei scaune galben-mustar si intr-o saptamana ia in greutate intre 120 si 300 de grame, atunci se considera ca este hranit bine. Este important ca cel mic sa fie atasat corect la san, pentru a exista un transfer de lapte suficient. Asistentele de neonatologie sunt calificate in a oferi sprijinul de baza pentru o alaptare corecta, dar mai realist este sa apelezi la un consilier in alaptare sau educator SAMAS (Sanatate pentru Mame si Sugari). Acesti educatori sunt calificati sa ii ofere mamei consiliere din perioada sarcinii pana cand copilul implineste doi ani; poti gasi mai multe informatii pe www.programsamas.ro.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet