Obtine o piele catifelata, un par stralucitor si un ten luminos…. mancand sanatos. Prepara in bucataria ta cele mai retete cu numeroase beneficii pentru look-ul tau.
Mult timp s-a crezut ca este suficient sa alegi cosmeticele cu grija, sa te protejezi de soare, sa dormi suficient, sa te demachiezi si sa te lasi de fumat pentru a-ti evidentia frumusetea naturala.
Desi toate acestea sunt importante, mai este ceva ce trebuie sa stii: ai grija de alimentatie ta. Ceea ce inseamna ca trebuie sa alegi alimente sanatoase, bogate in antioxidanti, vitamine, minerale care ajuta la regenerarea pielii si sa impiedice aparitia ridurilor.
Iti oferim cateva retete (toate pentru 4 persoane) pe cat de gustoase pe atat de atractive.
Toaca marunt o jumatate de telina. Cojeste si taie o jumatate de mar acru. Adauga o lingurita de nuci pecan, o lingurita de ulei de masline, o lingurita ulei de nuca, doua de apa, piper macinat si curcuma.
Da pe razatoare un mango verde si asezoneaza-l cu doua linguri de zeama de lamaie, sare, piper si coriandru. Adauga 8 creveti mari, cruzi, taiati in bucati mari. Lasa la marinat 2 sau 3 ore.
Taie un castravete mic in rondele fine. Pune-l la macerat pentru 15 minute in doua linguri de sare grunjoasa. Pune in apa rece, 4 pumni de alge wakame pana prind volum. Spala castravetele si scurge algele. Amesteca-le si asezoneaza-le cu o lingurita de ghimbir ras, doua linguri de sos de soia, una de otet de orez, un praf de sare si unul de zahar. Se serveste cu peste marinat.
400 gr. de branza de oaie se taie in rondele mari si se acopera cu o lingura de ulei de masline si o lingurita de susan. Adauga legume crude taiate julien (morcov, telina, etc), zeama de lamaie, sare, susan prajit si alune tocate.
Se taie fin 12 bucati de sparanghel si se rumenesc intr-o tigaie intr-o lingurita de ulei de masline. Scoate-le pe un platou, adauga somon taiat in lung, si apoi presara susan si alge noria.
Toaca marunt o rosie decojita si fara seminte, un castravete, marar, un morcov, un avocado si un dovlecel. Se acopera cu doua lingurite de ulei de masline si o lingurita de fistic, zeama de lamaie si otet. Adauga sare si piper si serveste alaturi de paine prajita.
Spala 100 gr. orez si 100 gr. linte. Pune-le intr-un vas cu un catel de usturoi feliat, rondele de ghimbir si coaja de lamaie. Acopera cu apa si lasa la fiert. Cand incepe sa fiarba, mai lasa pe foc inca 20 de minute. Scoate usturoiul si ghimbirul. Adauga sare, piper si doua lingurite de ulei de masline. Se serveste caldut.
Spala bine 200 gr de linte si pune-le intr-un vas. Acopera cu apa si lasa-le la fiert pentru 25 de minute. Adauga sare si ia-le de pe foc. Scurge-le si serveste-le caldute cu o lingurita de ulei de masline si nuca. Decoreaza cu dovleac ras si pulverizeaza sare si piper.
Lasa la inmuiat pentru 12 ore, 150 gr de fasole alba. Scurge-le si pune-le intr-un vas impreuna cu un catel de usturoi, o frunza de dafin si o ramurica de cimbru. Acopera cu apa si lasa la copt pentru doua ore. Se serveste rece cu ceape, rosii taiate julien, o lingurita de ulei de masline, doua de otet, sare si piper.
Fierbe pe vapori de apa 500 gr dovlecel taiat rondele pentru 15 minute. Scurge-le si paseaza-le cu doua lingurite ulei de masline, zeama de lamaie si busuioc. Adauga sare si piper si ai obtinut un sos perfect pentru 300 gr. de spaghete integrale fierte al dente.
Pune apa la fiert si adauga 150 gr grau; lasa pe foc pentru 15 minute. Scurge si asezoneaza cu o lingura ulei de susan si doua de sos de soia. Amesteca si adauga arpagic, patrunjel si ceapa tocata si sase ridichii rondele.
Amesteca coaja rasa de la o lamaie, zeama si doua linguri de ulei de macadamia. Lasa la marinat in acest suc 8 scoici pentru 1 ora.
Prepara pe vapori de apa 4 bucati de piept de pui timp de 15 minute. Taie-i felii si asezoneaza-i cu usturoi, zeama si coaja rasa de lime, citronella si doua linguri sos de soia. Amesteca bine si adauga menta si coriandru taiat si ceapa felii.
Rade 10 gr ghimbir si un catel de usturoi intr-o tigaie. Adauga o lingurita de ulei de masline si caleste-le putin. Incorporeaza un praf de curcuma si un kg. de diverse crustacee. Adauga o cana de vin alb, acopera si lasa la foc mic pentru 10 minute.
Se pun la fiert 700 gr. carne vita, intr-o oala cu apa, citronella, 50 gr ghimbir, un ardei, sare si piper. Dupa ce incepe sa fiarba, se lasa pe foc pentru o ora si jumatate. Ia de pe foc si lasa sa se raceasca. Adauga coriandru, menta si zeama de lamaie. Serveste carnea feliata impreuna cu verdeturi pregatite pe aburi.
Trece 4 file-uri de iepure printr-o lingurita de curry. Adauga sare si rumeneste-le pe fiecare parte intr-o tigaie incinsa cu ulei de masline. Serveste cald alaturi de o jumatate de mar ras, o jumatate de mango ras si un iaurt batut cu castravete, coriandru si piper.
Decojeste doua portocale, stoarce-le si pastreaza coaja. Rumeneste un muschiulet de porc intr-o lingura de ulei de masline. Adauga zeama de portocala si un praf de curcuma. Lasa-le pe foc pentru 40 de minute, mestecand in carne din cand in cand. Fierbe coaja de portocala si caramelizeaz-o cu o lingurita de miere. Adauga o lingurita de otet de mere si lasa pe foc pana se evapora. Carnea se serveste cu coaja caramelizata.
Pune intr-un storcator o jumatate de litru de lapte vegetal, 2 lingurite de sirop de agave, 2 linguri de nuca macinata si 300 gr. fructe de sezon. Bate bine si serveste.
Foto: Weight Loss Salad in a bowl with measuring tape over wooden table with knife and fork from Shutterstock