Este necesar să te vaccinezi dacă deja ai avut Covid-19? Simin Aysel Florescu, directoarea Spitalului Victor Babeș, a vorbit despre subiect în cadrul emisiunii În fața ta.
Ai avut Covid-19, ai dezvoltat anticorpi, însă nu știi dacă este cazul să te vaccinezi, atunci când un vaccin va fi aprobat și va ajunge și în România – lucru estimat să se întâmple până la finalul anului. Președintele Klaus Iohannis a declarat deja că de campania românească de vaccinare se va ocupa medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar, și a precizat că vaccinarea se va face în etape. „Vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente”.
În oricare dintre aceste categorii te-ai încadra, sau în următoarele, care vor primi vaccinul după celelalte grupe, dacă ai avut Covid-19 este foarte probabil să ai deja anticorpii pe care ar trebui să îi dezvolte organismul după vaccin. Mai este necesar, atunci, să te vaccinezi?
Simin Aysel Florescu, directoarea medicală a Spitalului Victor Babeș, nu este doar o specialistă în boli infecțioase cu o activitate recunoscută în acest domeniu, ci și o persoană care a contractat virusul și s-a vindecat după ce a dezvoltat boala. Prezentă în cadrul emisiunii În fața ta a postului TV Digi24, Simin Aysel Florescu a fost întrebată dacă vaccinul mai este necesar în condițiile în care ai avut Covid-19.
„Ăsta e un lucru care nu se știe foarte cert acum. Probabil că, prin acel plan de vaccinare, o să știm mai clar în momentul în care va fi vaccinarea în România. Dar, medical vorbind, probabil că va fi necesară o determinare a titrului de anticorpi înainte, și în funcție de cât de jos a scăzut sau n-a scăzut acest nivel, se poate proceda la vaccinare sau nu.”
Așadar, observația medicului este că, dacă ai avut Covid-19, e foarte posibil să ai anticorpi suficient de puternici încât să fie eficienți în cazul unui nou contact cu virusul.
CONȚINUT VIDEO ELLESimin Aysel Florescu a explicat:
„Cei care au trecut prin boală au o perioadă de minim șase luni acești anticorpi. Sigur că ei pot să scadă. Dar în același timp s-a observat că, la cei care intră în contact cu virusul, anticorpii ăștia cresc. Deci, deocamdată, evoluția este destul de incertă și insuficient studiată. Nici n-a fost timp, n-a trecut nici un an de când a apărut această boală, deci studiile sunt încă în curs. Dar, dacă ar fi să ne gândim la toate celelalte tipuri de infecții respiratorii, anticorpii, chiar dacă scad la nivele mici, memoria antigenului respectiv rămâne în limfocite, și cu ocazia unui nou contact cu tipul respectiv de antigen, de virus, bacterie și așa mai departe, reapar în cele mai multe cazuri acești anticorpi, și sunt eficienți.”
Foto: arhiva ELLE