Dietele fără carbohidrați au devenit din ce în ce mai cunoscute, însă sunt într-adevăr sănătoase pentru organismul nostru?
Carbohidrații nu sunt un impediment în ceea ce privește slăbitul, ci mai degrabă contează modalitatea în care aceștia sunt asimilați de către organism și cantitatea pe care o consumi. Pe lângă asta, eliminarea carbohidraților din stilul tău de viață duce la acumularea și mai rapidă a kilogramelor.
Așa că, în cazul în care vrei să scapi de câteva kilograme, aceste mituri te vor ajuta să înțelegi mai bine care sunt alegerile pe care trebuie să le faci:
1. Dacă mănânci anumite tipuri de carbohidrați, te îngrași
Faptul că mănânci anumite tipuri de carbohidrați, precum fructe sau cereale integrale, acest lucru nu înseamnă că te vei și îngrășa, spune nutriționista Frances Largeman-Roth. Ea a mai explicat că o componentă importantă a unui stil de viață de sănătos este constituită de carbohidrați, contând astfel nivelul de nutrienți pe care îl au. Pe lângă asta, cei mai buni carbohidrați pe care îi poți consuma, astfel încât să nu te îngrași sunt quinoa, cartofii dulci, ovăzul și orezul negru.
2. Proteinele contează mai mult decât carbohidrații
Când vine vorba de pierderea unor kilograme, proteinele nu sunt mai importante decât carbohidrații. De fapt, proteinele, carbohidrații și grăsimile sănătoase sunt necesare pentru a avea un stil de viață echilibrat și fiecare ne ajută într-un anume fel. Proteinele ajută la creșterea masei musculare, carbohidrații și grăsimile sănătoase oferă senzația de sațietate și energie. Acestea ajută la absorția vitaminelor A, D, E și K. Carbohidrații sunt principala noastră sursă de energie, iar dacă renunți să îi mai consumi, poți avea mai des stări de oboseală.
3. Nu ar trebui să mănânci carbohidrați la fiecare masă
Adevărul este că specialiștii chiar ne recomandă să mâncâm în cantități moderate carbohidrați la fiecare masă. Pentru a menține constant nivelul de zahăr din sânge, este ideal să consumăm carbohidrați care au un nivel ridicat de fibre deoarece oferă o senzație de sațietate îndelungată, iar astfel nu vei fi tentată să mânânci diferite gustări nesănătoase pe parcursul zilei.
4. Nu ar trebui să mănânci carbohidrați seara
Un mit extrem de cunoscut spune că nu ar trebui să mâncăm carbohidrați seara. Însă, aceștia nu se transformă neapărat și în grăsimi și nu vor duce la creșterea în greutate. Indicat ar fi, în cazul în care ți se face foame seara, să te orientezi către cerealele integrale.
5. Este mai bine să mânănci dimineața carbohidrați
În realitate nu există un anumit moment al zilei în care ar trebui sau nu să mănânci carbohidrați. Faptul că nu consumi carbohidrați duce la efecte destul de serioase asupra sănătății tale, precum pierderea nutrienților. Totodată, trebuie să ai grijă la cantitatea lor.
6. Contează tipul de carbohidrați pe care îl alegi
Cu siguranță este mult mai sănătos să mănânci un bol de quinoa decât gogoși. Însă, nu toți carbohidrații sunt periculoși pentru sănătatea ta. Dacă deja te gândeai să renunți la zahăr, află că este mult mai sănătos acesta decât să apelezi la diverse alternative care au îndulcitori.
Citește și:
10 gustări recomandate de nutriționiști, pentru o stare bună de sănătate și o siluetă armonioasă
Foto: Arhiva ELLE