Crezi că, atunci când petreci mai mult timp cu o prietenă, vi se sincronizează menstruațiile? Sau ești aproape sigură că vremea îți influențează starea în această perioadă a lunii? Află răspunsul la aceste întrebări, printre multe altele.
Cu siguranță ai auzit atât de multe lucruri despre menstruație, încât ai început chiar să le crezi, fără să le verifici însă. Citește ce spun specialiștii despre 15 dintre miturile legate de menstruație și asigură-te că îți răspunzi la câteva dintre întrebările și curiozitățile pe care le aveai în legătură cu acest subiect.
Este posibil: Probabil că ți s-a mai spus să mergi la o plimbare sau să faci câteva exerciții fizice pentru a ameliora durerile menstruale. Ei bine, studiile nu au ajuns încă la o concluzie în privința funcționării acestor metode, dar unii experți cred că mișcarea ajută la combaterea crampelor.
Corpul fiecărei femei reacționează în mod diferit, de aceea, specialiștii nu pot ajunge la o concluzie clară în privința acestui lucru. În această perioadă a lunii, este indicat să-i oferi corpului puțină odihnă și să nu-l extenuezi la sala de fitness, chiar dacă simți că ai energia necesară.
Da: Destul de ciudat, dar adevărat. Printr-un studiu din 2011, cercetătorii au descoperit că se produc schimbări semnificative și în caracteristicile vocii unei femei, în perioada menstruației.
Nu: Atunci când ești în apă, menstruația nu se oprește sub nicio formă, deși poate fi mai puțin abundentă, sau se oprește temporar din cauza gravitației, care nu este la fel de puternică în apă.
Da: Specialiștii spun că, din punct de vedere medical, este perfect sănătos dacă nu ai menstruație în fiecare lună. Totuși, dacă ai o viață sexuală activă și îți întârzie menstruația, este destul de posibil să fii însărcinată. Ca să fii sigură, ar trebui să faci un test și să consulți un medic, dacă ai motive să crezi că ar putea fi posibil. Alte motive pentru care menstruația ar putea întârzia sau chiar lipsi o lună sunt stresul, schimbări în alimentație sau activități fizice intense.
Da, și nu doar pe produse igienice: Dacă ai observat că ai tendința de a cheltui mai mult în această perioadă a lunii, nu ești singura. Studiile au arătat că femeile sunt mai înclinate să cheltuiască bani în timpul menstruației, deoarece trec prin mai multe stări și merg la cumpărături pentru a se simți mai bine.
Da: Dacă ai astm, probabil ai observat că simptomele se înrăutățesc în această perioadă a lunii, iar asta se întâmplă din cauza fluctuațiilor estrogenului, dar și a faptului că sensibilitatea corpului la alergeni este mult mai crescută în timpul menstruației. Astmul premenstrual afectează între 19 și 40% dintre femeile care se confruntă cu această problemă.
Da: Câteodată, femeile confundă această sângerare cu o menstruație anormală și de scurtă durată. Dacă ai experimentat neregularități ale menstruației ca aceasta, nu ezita să faci un test de sarcină.
Nu: Câteva femei chiar ar fi sigure că petrecerea unei perioade mai lungi de timp alături de o prietenă sau o colegă de cameră poate duce la sincronizarea menstruațiilor. Un studiu recent arată că acest lucru nu este posibil, iar specialiștii au o singură explicație în acest sens: simplă coincidență.
Nu: Menstruația este un semn că fertilizarea nu s-a produs. În această perioadă a lunii, nivelul hormonilor crește, iar uterul se regenerează. Dacă ești la ovulație iar fertilizarea nu s-a produs, nivelul hormonilor scade, iar țesutul uterului se deteriorează, de unde rezultă menstruația. Apoi, procesul se reia.
Nu, dacă ți se întâmplă frecvent, consultă un medic: Sângerările abundente pot fi un semn că ceva este în neregulă. În acest caz, este important să faci o programare la medicul ginecolog, care te va examina și va depista dacă există vreo problemă, care, ulterior, va fi rezolvată.
Nu: Acest lucru depinde doar de tine și de partener, dacă sunteți amândoi de acord să aveți contact sexual în această perioadă. Specialiștii cred că există chiar și beneficii, acelea că sângerările pot fi un bun și natural lubrifiant, iar orgasmul poate ameliora crampele.
Da: Specialiștii spun că, de obicei, o pierdere a sângelui per menstruație este de 30 de mililitri, cam două linguri, dar poate fi și mai mult. O pierdere semnificativă ajuge la 80 de mililitri, care poate cauza anemie. Majoritatea femeilor nu știu cum ar trebui să țină o evidență a sângelui pierdut în urma menstruației, dar există câteva semne ușor de urmărit.
Menstruațiile care durează mai mult de o săptămână și necesită schimbarea absorbantului sau tamponului o dată la fiecare una sau două ore pot fi semnele unei sângerări abundente, de unde rezultă pierderea fierului din organism, care duce la anemie.
Da: Ai nevoie de un anumit procent de grăsime și un indice de masă corporală pentru ca menstruația să fie posibilă. Femeile care pierd în greutate și au un indice de masă corporală scăzut, mai mic decât 18.5, ar putea experimenta absența menstruației, numită amenoree.
Nu: Sângele este același în orice perioadă a lunii, chiar dacă, uneori, poate fi mai închis la culoare.
Da: Un studiu din 2011 a demonstrat că activitatea ovariană este mai bună în timpul verii, decât iarna. Vremea caldă poate cauza o perioadă a ovulației mai mare, și poate scurta ciclul cu o medie de 0.9 zile. Temperaturile îți pot afecta și modul în care te simți în această perioadă, de asemenea. Femeile au experimentat mai multe simptome menstruale în timpul iernii, printre care dureri fizice și emoționale, decât în lunile călduroase.
Foto: Arhiva ELLE