Activista Greta Thunberg spune că este aproape sigur infectată cu coronavirus. De ce nu a fost testată

Greta Tunberg, adolescenta suedeză care a pornit mişcarea ecologistă „FridaysForFuture”, a dezvăluit marţi că a fost în autoizolare în ultimele săptămâni ca măsură de precauţie, suspectând că ar putea fi infectată cu coronavirus.

Activista Greta Thunberg, ale căror proteste în fața parlamentului suedez au făcut înconjurul lumii, a scris, într-o postare pe Instagram, că se află în izolare de două săptămâni alături de tatăl său. Cei doi s-au întors recent dintr-o călătorie în Europa Centrală și, câteva zile mai târziu, au manifestat simptome îngrijorătoare: frisoane, gât inflamat, tuse, oboseală și, în cazul tatălui Gretei, febră.


„După ce am revenit din călătoria în Europa Centrală m-am autoizolat într-un apartament închiriat, departe de sora şi de mama mea, întrucât numărul cazurilor de COVID-19 (în Germania, de exemplu) erau la început similare celor din Italia', a scris Greta.

Adolescenta spune că simptomele experimentate de ea nu au fost agresive, ci relativ ușoare, însă a avertizat tinerii de pretutindeni să ia în serios amenințarea coronavirusului, chiar dacă nu se confruntă cu o simptomatologie agresivă.


„Noi, cei care nu ne încadrăm într-un grup de risc, avem o responsabilitate imensă. Acțiunile noastre pot face diferența între viață și moarte pentru mulți alții', a spus aceasta.

În Suedia testele pentru Covid-19 sunt efectuate în cazul persoanelor cu simptome severe, celelalte primind recomandarea izolării la domiciliu. „Din acest motiv nu am reuşit să fac testul, dar este foarte probabil să fi luat virusul, dată fiind combinaţia de simptome şi circumstanţe', crede Greta.

Dacă în ultimul timp ai început să te confrunți cu unul dintre simptomele asociate coronavirusului – tuse, febră, dificultăți respiratorii, sau conform noilor cercetări, lipsa mirosului, atunci ar trebui să intri într-o perioadă de autoizolare. Dacă starea de sănătate nu ți se agravează și locuiești singur, atunci trebuie să rămâi izolat timp de șapte zile. Însă, dacă locuiești împreună cu alte persoane, atunci toți membrii locuinței trebuie să rămână în casă pe o perioadă de 14 zile. Diferența de timp dintre cele două scenarii se datorează perioadei de incubare de 14 zile a virusului.


Dacă ai locuit singur în această perioadă, iar după cele șapte zile starea ta de sănătate este bună, poți pune capăt autoizolării. Dacă ai împărțit casa cu alte persoane, după 14 zile poți ieși din autoizolare, din nou, doar dacă simptomele nu s-au agravat. În schimb, dacă continui să te simți rău, atunci este indicat să mai rămâi încă șapte zile în izolare.

Citește și:
Prințul Harry, păcălit de doi ruși care au pretins că sunt Greta Thunberg și tatăl ei

Text: Mădălina Bătrînca
Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet