Un studiu recent realizat de cercetătorii britanici arată că obezitatea poate dubla riscul de a suferi de o formă mai gravă de Covid-19 și de a necesita spitalizare.
Iar asta se datorează faptului că obezitatea crește riscul dezvoltării altor boli precum diabet sau boli de inimă. Iar ambele afecțiuni au fost declarate deja ca fiind principalele cauze pentru care starea de sănătate a pacienților infectați poate fi agravată.
De asemenea, surplusul de grăsime poate provoca o inflamație, ce ar putea genera complicații grave. O supraproducție de markeri inflamatori duce la ceea ce a fost descrisă ca o „furtună de citokine', care poate fi mortală pentru pacienții cu coronavirus.
Dr. Paul Welsh spune într-un interviu acordat celor de la Mail Online că „persoanele cu un indice de masă corporală mai mare sunt mai predispuși să sufere de simptome grave, și în consecință să necesite spitalizare. Nu există un prag care să ne spună exact în ce moment crește riscul, însă în general, cu cât o persoană are mai multă grăsime corporală, cu atât este mai probabil să ajungă la spital'.
O creștere a markerilor inflamatori poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar și al metobolismului. Când organismul se confruntă cu o „furtună de citokine', sistemul imunitar începe să atace și țesutul sănătos, ceea ce duce la complicații severe.
Un alt studiu realizat de specialiștii americani arată că oamenii care suferă de obezitate au avut nevoie de spitalizare chiar mai mult decât cei bolnavi de cancer sau cu boli pulmonare. Aceștia mai afirmă că obezitatea și vârsta înaintată sunt principalii factori pentru care o persoană infectată cu noul coronavirus ajunge la spital. Studiul arată și că persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) între 30 și 34 sunt de două mai predispuse decât cei sub 30 să ajungă la terapie intensivă.
Citește și:
Coronavirus depistat în sperma celor infectați. Se transmite virusul pe cale sexuală?
Foto: Arhiva Revistei ELLE