Începând din 17 iunie în România începe a doua stare de alertă, care aduce mai multe măsuri de relaxare, unele foarte așteptate de români, precum deschiderea mall-urilor sau faptul că oficierea slujbelor religioase poate avea de acum loc și în interiorul bisericilor. Există însă în continuare și restricții.
Iată care sunt principalele măsuri luate de Guvernul României:
– Rămâne obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, va pune la dispoziţia autorităţilor administraţiei publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale respective.
– Toţi cei care vin în România din ţările care nu se vor afla pe lista excepţiilor (lista va fi stabilită de Institutul de Sănătate Publică) vor sta în carantină la domiciliu împreună cu familia.
– Persoanele care vin în România din ţările care sunt pe lista excepţiilor sunt scutite de carantinare / izolare, dar cei care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină.
– De asemenea, persoanele care fie au plecat din România şi petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la izolare, fie au petrecut cel puţin 14 zile cumulativ în ţări exceptate nu intră în carantină / izolare la intrarea în România.
– Persoanele care nu vor să stea în carantină cu familia pot cere carantină instituţionalizată. De asemenea, persoanele aflate în izolare sau carantină în acest moment trebuie să rămână acolo până când se încheie termenul de 14 zile.
– Sunt interzise protestele, mitingurile, procesiunile sau concertele în spaţii deschise, dar există și unele excepţii. Sunt permise antrenamentul în bazele sportive, cantonamentele, competiţiile sportive (dar fără spectatori).
– Rămân în continuare deschise muzeele, bibliotecile, librăriile, iar evenimentele culturale în aer liber sunt permise, dar cu respectarea regulilor stabilite printr-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii și Ministerului Culturii.
– Organizarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unei maşini sunt membri ai aceleaşi familii, iar organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.
– Este permisă slujba religioasă atât în interiorul, cât şi în exteriorul bisericii, cu respectarea unor reguli sanitare.
– Se interzice participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 20 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.
– Se interzice participarea la evenimente private în spaţii deschise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 50 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.
– Sunt interzise grupurile mai mari de 6 persoane care nu fac parte din aceeaşi familie – valabil în cazul pietonilor.
– Poate fi instituită carantina în clădiri, localităţi la cererea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.
– E interzisă servirea clienţilor în interiorul restaurantelor, hotelurilor şi cafenelelor; Acestea pot servi clienţii doar în regim take away sau la terasă.
– Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în următoarele domenii: activităţi în piscine, locuri de joacă şi săli de jocuri.
– În mall-uri rămân închise restaurantele, cafenelele, locurile de joacă, cinematografele, sălile de jocuri de noroc.
– Sunt suspendate zborurile spre Belgia, Franţa, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia, şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România. Zborurile pot fi reluate doar dacă INSP le adaugă pe lista excepţiilor după o analiză.
Citește și:
Studiu: Un nou efect devastator al COVID-19 asupra sănătății noastre
Foto: Arhiva Revistei ELLE