Ma intorc acasa peste trei zile. Nu te spala’, ii scria Napoleon iubitei sale Joséphine acum cateva secole. Iata un mesaj care ar trimite orice femeie care e in toate facultatile mintale in exil social de dragul amorului sau la consilierul de cuplu. Desigur, putem crede ca liderul francez avea un gen de fetis pentru odoarea corporala a sotiei sale sau ca oamenii, pe vremea aceea, nu aveau conceptul de igiena. Dar poate, totusi, e altceva la mijloc. Desi omenirea are o relatie foarte veche cu parfumul, fie sub forma de fum, de esente sau de uleiuri, pana la formulele volatile din ziua de azi, produsele cosmetice care ne inhiba sau ne inlatura mirosul corporal s-au inventat prin anii 40.
De atunci si pana acum, majoritatea lumii a inteles necesitatea lor si a slavit aceasta inventie menita sa ne asigure o aroma proaspata pe tot parcursul zilei. Dar, pe de alta parte, ne-a ridicat si multe semne de intrebare. Cum e corpul nostru influentat de substantele chimice din deodorante? E OK sa ne blocam porii cu antiperspirante? Ne mai detoxifiem corect? Ne periclitam sanatatea folosind produse ce contin aluminiu si parabeni?
Oare modificandu-ne aroma personala (sa zicem asa) schimbam mesaje chimice incerte cu cei din jurul nostru? Teoriile sunt multe, parerile sunt contradictorii, iar studiile insuficiente. Acest subiect e ca un nod gordian care ar putea fi retezat doar daca am suferi toti o mutatie genetica spontana si de maine ne-am trezi mirosind a trandafiri. Insa intre timp, tot ce putem face e sa cercetam.
Deodorantele, moartea pasiunii?
Una dintre cele mai controversate teorii ale conspiratiei e ca toate produsele care ne altereaza odoarea corporala ne dezbraca, de fapt, de mesajele chimice pe care le transmitem celor din jur. Scopul vehiculat? Limitarea puterii femeii asupra barbatului in societatea moderna. Imi este greu sa cred ca e vreun strop de adevar in asta, din moment ce si barbatii folosesc deodorante. Drept consolare, se speculeaza ca de-a lungul evolutiei ne-am fi pierdut abilitatea de a comunica prin miros, cum procedeaza celelalte mamifere.
Insa numeroase surse indica faptul ca, desi poate ne-am diminuat acest simt, el inca exista. „Omul este, in mare parte, o fiinta vizuala. S-ar parea insa ca, in interactiunile cu semenii sai, mirosul joaca un rol crucial. Substantele studiate intra in categoria hormonilor sexuali – androstenona, androstenolul, androstadienona, estratetraenolul. Unul dintre efectele acestor factori chimici ar fi reglarea ciclurilor menstruale la femei. Studii imagistice au aratat ca substantele din aceasta categorie stimuleaza anumite zone ale creierului responsabile, se pare, de comportamentul sexual. Mai mult decat atat, aparent feromonii ar contribui la raspunsul organismului in stari de alerta, amplificand receptivitatea omului la stimuli discreti din mediu care pot atentiona asupra unui eventual pericol.
S-a pus in discutie chiar si modificarea mirosului in functie de starile emotionale, indicand iarasi o posibila implicare a feromonilor. Glandele sudoripare apocrine axilare sunt responsabile in mare masura de excretia lor; produsul acestora, in contact cu bacteriile de la suprafata pielii, elibereaza mirosul caracteristic ce ar atrage persoanele de sex opus. Iar transpiratia e unul dintre mesagerii importanti prin care transmitem persoanelor din jur disponibilitatea noastra’, spune dr. Sabina Chivu, medic specialist in endocrinologie in reteaua privata de sanatate „Regina Maria.
Insa ce e si mai interesant e ca sistemul nostru imunitar, in functie de rezistenta lui, determina tipul bacteriilor care traiesc pe pielea noastra, conform unui specialist citat in documentarul Science of Sex-Appeal realizat de Discovery Channel. OK, poate mi se pare regretabil ca relatia cu deodorantul imi blocheaza mesajele de atractie catre sexul opus, dar faptul ca pot transmite cuiva, fie si la nivel subconstient, informatii despre toata istoria mea genetica mi se pare o invadare a intimitatii. La fel de intimidant precum faptul ca transpiratia poate sa ma dea de gol atunci cand imi este frica, atunci cand ma simt vulnerabila sau stresata.