Sfaturi utile care te vor ajuta să reduci consumul de zahăr

Fie că te-ai hotărât să reduci drastic consumul de zahăr sau vrei să încerci să renunți la el treptat, iată câteva sfaturi care te vor ajuta în lupta ta împotriva pericolului dulce.

Zahărul este un produs atât de periculos, încât poate provoca dependență la fel ca droguri precum morfină și cocaină. De fapt, creierul nostru reacționează în mare parte la fel, după ce consumăm zahăr, acesta aducând prejudicii sănătății noastre în general și amenințându-ne serios silueta. O dependență nu se vindecă niciodată ușor, însă există pași pe care trebuie să ii urmezi dacă vrei să ai grijă de sănătatea ta.


Atenție la numere

Conform datelor publicate de American Heart Association, femeile nu ar trebui să consume mai mult de 25 de grame de zahăr zilnic, în timp ce bărbații pot urca ușor spre 36 de grame. Dacă ne gândim la alimentele și băuturile pe care le consumăm într-o zi obișnuită, și cât zahăr conține o singură doză de suc sau o porție de cereale, realizăm că a renunța la zahăr nu va fi deloc ușor.

Pentru a reuși, va trebui să facem puțină muncă de cercetare a etichetelor nutriționale, pentru a afla exact cât zahăr conțin produsele pe care urmează să le cumpărăm. O regulă foarte bună este să nu cumpărăm niciun produs care are în conținut mai mult de 9 grame de zahăr. Vei rămâne surprinsă la câte va trebui să renunți.


Citește ingredientele

Nu lăsa niciodată ambalajele cu fraze frumos colorate, alături de care apar „natural' sau „organic', să te păcălească. E nevoie să te uiți atentă la fiecare ingredient în parte, dacă vrei să începi să ai grijă de alimentația ta. Dacă fructoza sau siropul de porumb apar pe listă, e mai bine să cauți altceva. Dacă zahărul este menționat simplu, „zahăr', asta înseamnă că este adăugat sub formă de zahăr alb sau zaharoză, numită și sucroză, la fel de dăunătoare.

Încearcă să alegi înlocuitori naturali

Dacă nu ești încă dispusă să renunți la nevoia de dulce din alimentația ta, dar vrei totuși să faci o schimbare sănătoasă, încearcă să faci trecerea spre sursele mai pure și naturale de zahăr, precum curmale, sirop de yacon sau zahărul din nuca de cocos. Sunt mai puțin procesate și mai conțin și vitamine și minerale. În cazul curmalelor, acestea au și fibre, care ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge.


Renunță la băuturile cu zahăr

Ești deja suficient de dulce. Dacă vrei să reduci cantitatea de zahăr pe care o consumi zilnic, băuturile sunt cele la care trebuie să renunți. De la sucurile de fructe procesate, energizante, băuturi ce conțin cofeină și chiar și cele alcoolice, acestea nu au nicio valoare nutrițională, fiind pline de calorii goale, ce nu îți satisfac sub nicio formă apetitul. În schimb, aceste băuturi contribuie la formarea unui cerc vicios, prin care îți vor induce pofta de alimente nesănătoase. Atunci când îți este sete, alege băutura de pe urma căreia toți avem de beneficiat: apa.


Renunță la produsele cu zero calorii

Dacă un anumit produs este promovat ca având „zero calorii', cu siguranță este mult prea bun pentru a fi și adevărat. Dacă lista nutrițională arată un conținut de zero grame de zahăr, ai grijă. Companiile au dreptul să reducă la zero conținutul de zahăr, dacă produsul lor conține doar 1 gram sau mai puțin. Cu toate acestea, un gram de fructoză rămâne un gram de fructoză la fel de dăunător, așa că ai grijă să citești bine ingredientele înainte.


Evită alimentele cu zero grăsimi

La fel ca și în cazul caloriilor, nici alimentele cu „zero grăsimi' sau conținut redus de grăsime nu fac excepție. Aceste produse sunt aproape întotdeauna pline de zahăr. Grăsimea are un gust bun, așa că eliminând-o sau reducând-o dintr-un aliment înseamnă că producătorii trebuie să introducă un alt ingredient, pentru ca gustul să rămână același. Un exemplu perfect îl reprezintă iaurtul fără grăsimi, foarte bogat în sirop de fructoză din porumb. Nu doar că este extrem de dăunător pentru sănătate, dar este și rapid transformat în grăsime, în organism.


Reeducă-ți papilele gustative

Dacă ai reușit să reduci cu succes cantitatea de zahăr zilnică, dar ai poftă de ceva dulce, nu te întoarce la vechiurile obiceiuri. Fă alegeri demne de noul tău stil de viață. Cu timpul, renunțând la alimentele procesate, papilele tale gustative vor deveni mai sensibile și nu vei mai simți nevoia să mănânci ceva dulce atât de des. Pline de antioxidanți, vitamine și fibre, fructele proaspete și chiar și legumele dulci, precum morcovii și dovlecelul, se vor transforma în alimentele tale sănătoase preferate.


Încearcă să elimini stresul

Reducând nivelul de stres zilnic și odihnindu-te suficient, pofta pentru zahăr se va diminua semnificativ. Cu cât ești mai sănătoasă, mai fericită și mai odihnită, vei scăpa de poftele nesănătoase, precum dulciuri sau carbohidrați. Încearcă să îți aranjezi programul în așa fel încât să poți mânca la aceleași ore, incluzând gustări sănătoase pe care să le ai la îndemână, atunci când ai poftă de ceva. De multe ori, mâncăm pe fond emoțional, așa că e bine să încerci să faci câteva schimbări, dacă ai un program dezordonat. Îți vei putea da seama mult mai ușor dacă, atunci când poftești la înghețata de ciocolată din frigider, nu încerci să maschezi de fapt altă problemă.


Renunță la zahăr definitiv

Dacă ai decis să renunți definitiv la toate formele de zahăr din alimentația ta, ești cu siguranță un exemplu de urmat. Deși este cea mai drastică opțiune pe care o puteai alege, este cu siguranță și cea mai benefică. Pregătește-te să înfrunți însă simptome similare cu cele ale detoxifierii. Ai răbdare cu organismul tău, nu uita că ai nevoie de, în medie, 14 zile, pentru a te adapta noilor schimbări, a-ți face noi obiceiuri și nu te da bătută. Să renunți la zahăr este cea mai bună alegere.

Citește și:
7 trucuri care te ajută să slăbești și să îți menții silueta

Foto: Imaxtree

Vezi şi cu ce poți înlocui zahărul în alimentație!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet