În jur de 10 la sută dintre femei suferă de deficiență de fier, potrivit medicilor, iar procentul este chiar mai mare pentru femeile care sunt foarte active fizic.
Iată simptomele care ar putea indica faptul că ai nevoie de mai mult fier:
Corpul folosește fierul pentru a produce hemoglobină, substanța din celulele roșii care transportă oxigenul în corp. Dacă celulele tale roșii nu funcționează cum trebuie, te vei simți obosită.
Sinteza neurotransmițătorilor poate fi afectată de lipsa de fier, ceea ce te face să te concentrezi mai greu.
Dacă ți-ai pierdut interesul față de prieteni, familie și activitățile zilnice, acest lucru poate însemna că suferi de o lipsă de fier.
Fie că ești la sala de sport sau doar mergi pe stradă, acesta poate fi un semn al lipsei de fier – fără el, corpul poate rămâne fără suficient oxigen.
Pielea foarte albă nu este un semn bun, deoarece poate sugera o circulație proastă a sângelui și un număr insuficient de celule roșii.
Dacă acum câteva săptămâni îți era mult mai ușor să faci un anumit număr de exerciții fizice, iar în ultima vreme ești nevoită să te oprești mai repede, rezistența ta scăzută ar putea fi cauzată de nivelul scăzut de fier.
Deficiența de fier îți poate afecta abilitatea de recuperare a mușchilor după exercițiile fizice: este normal să ai febră musculară, însă dacă ai impresia că durează mai mult decât de obicei, fă-ți analize și verifică-ți nivelul de fier.
Nu încerca doar să îți ascunzi unghiile deteriorate cu lac de unghii colorat – află cauza acestei probleme. De asemenea, micile adâncituri apărute pe unghii pot semnaliza o deficiență de fier.
Dacă te îmbolnăvești foarte des, în special de afecțiuni respiratorii, s-ar putea să suferi de o lipsă de fier.
Pentru a combate deficiența de fier, este important să mănânci cât mai multe alimente bogate în fier (nu doar o dată pe zi, ci pe parcursul întregii zile, pentru a ușura absorbția). Aceste alimente ar trebui consumate împreună cu alimente ce conțin vitamina C, care ajută organismul să preia fierul din alimente. Vitamina A este, de asemenea, benefică pentru creșterea nivelului de fier din organism.
În același timp, ceaiul și cafeaua ar trebui consumate separat de mesele unde consumi alimente bogate în fier, deoarece pot inhiba absorbția. Evită suplimentele de calciu în timp ce încerci să îți îmbunătățești absorbția de fier, pentru că și ele pot fi dăunătoare pentru sintetizarea fierului.
Foto: Arhiva ELLE