9 reguli pentru pentru un look & un tonus excelente

Descoperirile din lumea medicala actuala se succed cu o viteza naucitoare. Dintre toate studiile, teoriile si presupunerile, ELLE le-a ales pe cele mai importante, acelea pe care nici o femeie nu ar trebui sa le ignore.

9 reguli pentru pentru un look & un tonus excelente

Intareste-ti sistemul osos cu vitamina D!

Oricine stie ca pentru a avea un sistem osos puternic e nevoie de calciu. „Dar adevaratul super-erou al sanatatii oaselor noastre este vitamina D', afirma dr. Adriane Fugh-Berman. Analizand re­zul­tatele celui mai recent studiu al sau in acest domeniu, se observa ca, adminis­trand varstnicilor suplimente nutritive de vi­tamina D in doze importante, numarul ca­zurilor de fracturi scade considerabil.
Su­plimentele de vitamina D sunt esen­tiale pen­tru femei, mai ales intre 20 si 30 de ani, deoarece pana la 35 de ani se for­meaza rezervele de masa osoasa', spune dr. Fugh-Ber­man, care recoman­da o doza zilnica de 1.000 de unitati, mult mai mare decat clasica prescriptie de numai 200 de unitati.

Mai repede, pisicuto!

„Exista date stiintifice care confirma faptul ca antrenamentul cardio (preferabil, de mare intensitate) este esential pentru a-ti mentine suple­tea, in ciuda trecerii timpului', spune Dr. Pamela Peeke, autoarea cartii Fight Fat After 40. Dupa varsta de 20 de ani, rata metabolismului scade constant, cu fiecare deceniu care trece. De exemplu, o femeie de 30 de ani (spre deosebire de una de 20) trebuie sa consume zilnic prin antrenament 300-500 de calorii, daca nu vrea sa acumuleze cateva kilograme.
Per­soanele sedentare pot arde cele 300 de calorii printr-o plimbare usoa­ra, de 45 de minute. Persoanele active pot face economie de timp, consumand rapid acelasi numar de calorii, daca isi imbogatesc rutina cardio cu cateva minute de sarit coarda.

Examen tiroidian

„1% dintre femei sufera de disfunctie tiroidiana. Iata de ce orice femeie trecuta de 30 de ani trebuie sa solicite testarea nivelului de hormoni tiroidieni', spune Dr. Lawrence Wood , director la Thyroid Foundation of America. „Acest set de analize este obligatoriu pentru femeile care doresc sa ramana in­sarcinate sau pentru cele care pro­vin din­tr-o familie al carei istoric medical semnaleaza o boala tiroidiana sau o boa­la autoimuna (diabet juvenil sau artrita reu­matoida).'
O tiroida lenesa (hipo­ti­roi­dism) se tradeaza prin oboseala, constipatie, ciclu menstrual neregulat si depresie, in vreme ce o tiroida activa (hi­per­tiroidism) de­termina crize de tahicar­die, pierdere brusca in greutate si anxietate.

Lasa soarele sa straluceasca!

Depresia afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati, majorita­tea cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. Iata de ce, in ultimul timp, expertii in probleme de sanatate au elaborat o adevarata enciclopedie a metodelor de prevenire a depresiei. Cea mai sim­pla dintre ele: incearca sa petreci zilnic cel putin o jumatate de ora in aer liber. Daca obisnuiesti sa porti ochelari de soare (ceea ce e foarte bine), ai grija sa aiba lentilele usor colorate.
„Lumina soa­­­relui, care strabate retina, declan­sea­za producerea de serotonina si de alti neurotransmitatori, care induc o stare de bine', explica Dr. Marie-An­nette Brown, autoarea cartii When Your Body Gets the Blues. „Chiar si in zilele mohorite exista suficient de multa lu­mi­na pentru a-ti… lumina starea de spi­rit.' Sfatul ei: tine intotdeauna capul sus si priveste inainte. In felul acesta, ochii tai se vor bucura de o cantitate mai ma­re de lumina decat da­ca ai privi in pa­mant. Din cand in cand, ridica ochii spre cer, dar nu privi niciodata direct in soare.

Umple-ti farfuria!

Dr. Barbara Rolls, profesor de nu­tritie, coautoarea cartii The Volumetrics Weight-Control Plan, ne sfatu­ies­te sa mancam mai mult. (Nu glumesc.) Mai mult in ceea ce priveste cantitatea si volumul alimentelor, nu continutul lor caloric. „Persoanele care incearca sa slabeasca sau sa-si mentina greutatea, obisnuiesc sa manance prea putin. Aceasta strategie are un recul puternic, pentru ca, in realitate, acesti indivizi se infometeaza. Or, cerce­tarile in nutritie au aratat ca, pe termen lung, oamenii tind sa manance un volum constant de alimente', explica ea.

Asa­dar, daca creierasul tau nu se declara multumit pana nu vede farfuria plina, fa-i pe plac. Umple-o cu o multime de lucruri sanatoase: vegetale, fructe, cereale integrale si proteine slabe.

Foloseste cea mai eficienta protectie solara

Potrivit afirmatiilor dermatologului Kathy Fields, cea mai buna protectie impotriva razelor solare UVA (cele care provoaca melanom – cea mai agresiva forma de cancer) e asigurata de un ingredient numit Mexoryl (care, din fericire, se gaseste in cateva creme disponibile pe piata romaneasca).

Fii precauta!

Noile dispozitii ale American College of Obstetricians and Gy­naecologist si American Cancer Society privind screening-ul pentru de­pis­­­tarea cancerului cervical impun ca, pentru o mai mare acuratete a rezulta­telor, ince­pand cu varsta de 30 de ani, testul de secretie cervicala sa fie dublat de un test HPV (Human Papiloma Virus).

„Prezenta anumitor tipuri de HPV creste riscul incidentei cancerului cervical. Prin testare se poate afla cu precizie daca persoana respectiva este sau nu infectata cu unul din tipurile periculoase. Obser­vind din timp schimbarile precan­ce­roa­se din organismul tau, poti preveni de­clansa­rea bolii', explica Dr. Suzanne Trupin, profesor de obstetrica si ginecologie.

Un somn linistit

Potrivit ultimelor sondaje, cele mai frecvente cauze ale tulbu­rarilor de somn sunt: un partener care sforaie sau are un somn agitat, zgomotul strazii, lumina sau zgomotul unui computer sau televizor. Ce poti face pentru a-ti asigura odihna?

Unu: „Inainte de culcare, inchide orice echipament electric. Lumina sau zgomotul lui sunt stimuli ce impie­di­ca instalarea somnului adanc, odihnitor', spune Dr. Anne Remmes, neu­rolog. Doi: cumpara-ti un aparat de su­ne­te, care creeaza o cortina sonora rela­xanta, blo­cand zgomotele nedorite de afara. Trei: foloseste o plapuma in­dividuala, care sa reduca impactul mis­carilor partenerului tau agitat. Indi­fe­rent de optiune, investitia e profitabila.

Fara doar si poate

Rezultatele unui studiu condus de Dr. Claudia Henschke, profesor de radiologie, arata ca femeile care fumeaza au o predispozitie de doua ori mai mare decat barbatii de a se imbolnavi de cancer pulmonar. „S-a de­mon­strat stiintific faptul ca, spre deosebire de barbati, femeile nu metabolizea­za anumiti compusi cancerigeni, existenti in fumul de tigara', explica Henschke.

Esti ingrozita? Ei bine, inca nu ai aflat totul: cercetatorii din California au ajuns la concluzia ca fumatul joaca un rol urias in declansarea cancerului de san. Studiul lor privind cresterea riscului de imbolnavire, la care au participat voluntar 116.000 de femei, a demonstrat ca incidenta cance­rului de san in randul fumatoarelor este cu 30% mai mare decat in randul femeilor care nu au fumat niciodata.

Arhiva revistei ELLE
Foto: Runner woman with heart rate monitor running on beach from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet