Până acum probabil că ai de făcut lista cu rezoluții pentru noul an, și cel mai probabil, te-ai și lăsat de ea. Pe ea se afla și dorința de a avea un stil de viață mai sănătos, nu?
Un stil de viață sănătos este ceva la care aspiră mulți dintre noi, din simplul fapt că ne face să ne simțim mai bine și să avem o părere mai bună despre noi și, chiar dacă ne place sau nu, reperele tradiționale precum greutatea, valorile colesterolului și tensiunea arterială rămân modalitățile principale de a ne raporta la sănătate și fitness.
Pentru anumite persoane, greutatea indicată de cântar poate să îi încurajeze să muncească în continuare pentru a obține rezultatul dorit, dar pentru persoane cu complexe legate de aspect sau alte probleme, poate să facă mai mult rău decât bine. Plus că multor persoane pur și simplu nu le place să își calculeze sănătatea în funcție de niște numere.
Există un număr de obiceiuri alternative care îți mențin greutatea la un nivel sănătos și te motivează să ai în continuare grijă de corpul tău.
Mai jos ți-am pregătit 9 astfel de obiceiuri pentru o viață sănătoasă și fericită.
Broccoli, varza de Bruxelles, ardeiul gras, zucchini și roșiile sunt doar puține din legumele (și mâncarea în general) pe care ar trebui să le ai neapărat în farfurie. De fapt, ele ar trebui să constituie jumătate din fiecare porție de-a ta de mâncare. Corpurile noastre gândesc în nutrienți, nu în calorii și, hrănind corpul cu nutrienții și vitaminele suficiente, va fi satisfăcut cu mai puțină mîncare.
Nu cred că avea rost să îți spunem și noi că e foarte important să bei multe lichide (apă în special) pentru că sigur știai deja asta. Un corp hidratat funcționează mai bine din orice punct de vedere: piele care iradiază sănătate, reduce balonarea, ajută pierderea în greutate și îmbunătățește funcțiile organismului.
Prin asta nu ne referim la mersul la sală. Evident că încurajăm mersul la sală sau ședințele de yoga, însă simplul efort fizic din cursul unei zile este mult mai important. Dacă studiezi cele mai sănătoase popoare ale lumii, vei observa că au o activitate fizică ridicată de-a lungul întregii zile.
Descurajându-ne constant, pierdem motivația pe termen lung de a avea grijă de corpul nostru. Construind un dialog constructiv cu noi înșine, crește și încrederea de sine, și motivația noastră de a lua decizii inspirate.
Lipsa de somn afectează totul, de la hormoni, la apetit, la oboseală. Toate acestea pot duce la luare în greutate pe termen lung. Dacă vrei o imagine mai detaliată a somnului tău, descarcă aplicații prcum Sleep Cycle, care măsoară calitata somnului tău.
Știm că e mult mai greu de urmat sfatul ăsta decât pare, dar încearcă să nu lași lucruri neimportante să îți provoace stres. Stresul cronic duce la probleme suprarenale care pot împiedica copul tău din a pierde în greutate, și pot duce chiar la o luare în greutate.
Cu toții știm cât de plăcută este o pauză bine meritată. Un program și o dietă strictă au beneficiile lor, evident, pentru a menține un stil de viață sănătos, însă este OK să cedezi tentației dulciurilor din când în când. Poate să pară neașteptat, dar mâncând dulciuri (sau orice altă mâncare nesănătoasă poftești) ocazional este mult mai bine decât să le eviți complet. Astfel, reduci foarte șansele de a ceda și a face exces de astfel de alimente.
Câteodată nu trebuie să schimbi alimentele pe care le consumi, ci felul în care le consumi. Nu te grăbi, mestecă foarte bine, nu lăsa telefonul, televizorul sau altceva să îți distragă atenția, și vei observa că de multe ori te simți sătulă înainte să fi terminat totul din farfurie, iar multe alimente procesate nu au un gust atât de plăcut cum credeai.
Text: Catinca Sulea
Foto: Instagram