Iată 9 lucruri de care trebuie să ții neapărat cont atunci când începi o nouă dietă:
1. Mai puține mese zilnic
De obicei mănânci 6 mese pe zi pentru că ai auzit că ajută la reglarea metabolismului? Te-ar surprinde ceea ce specialiștii au descoperit recent. Se pare că, raportat la același număr de calorii, un adult ce le consumă în două mese tinde să slăbească mai mult decât unul ce le consumă pe parcursul a 6 mese.
Cel mai bine este să nu te stresezi cu un număr strict de mese. Îți poți face un plan în funcție de programul tău zilnic, important este să încerci să iei mesele regulat.
2. Micșorează numărul de calorii, de două ori pe săptămână
Pare ușor, însă nu este chiar floare la ureche. Secretul constă în reducerea numărului de calorii, două zile pe săptămână, de la 2000 (necesarul zilnic al unui adult) la doar 500. Cu o voință de fier și determinare, vei obține silueta perfectă pentru vară.
Îți recomandăm ca, înainte să abordezi această metodă, să îți consulți medicul. El știe să îți recomande alimentele adecvate și te va ajuta să eviți efectele negative.
3. Stabilește un ritual înainte de a mânca
Este extrem de tentant să începi să mănânci imediat ce ai ajuns în bucătărie, însă specialiștii recomandă să o iei mai ușor. Începe cu lucruri simple, cum ar fi ruperea unui baton de ciocolată în două, scoaterea legumelor din pungi sau prepararea mâncării. Așa, te vei simți mai bine, știind că mănânci ceva ce ai gătit chiar tu. Mănâncă porții mici, încet și cu siguranță vei evita supraalimentația. Prin urmare, vei începe să scazi în greutate. Nu e așa greu, nu?
4. Fiecare masă trebuie urmată de o plimbare
Să te așezi confortabil pe canapea, la televizor, imediat după masă, este într-adevăr foarte relaxant. Noi îți propunem să îți schimbi puțin programul și să ieși la o scurtă plimbare.
Studiile arată că 15 minute de mers, după masă, ajută la eficientizarea glucozei din organism, iar stabilizarea cantității de zahăr din sânge menține metabolismul și senzația de foame la un nivel normal.
5. Nu te lăsa distrasă
Există un motiv pentru care nu ar trebui să mănânci în fața calculatorului sau a televizorului. Atunci când mănânci și nu acorzi atenția necesară acestui proces, ai tendința să consumi mai mult decât îți este necesar, iar senzația de foame persistă. Încearcă să iei o pauză de la orice ai face și să te concentrezi pe ce ai în farfurie. Mesele pe fugă sunt total contraindicate. Meriți o pauză de 30 de minute, nu-i așa?
6. Nu te abține
De obicei, o dietă presupune să îți impui numeroase restricții, ceea ce nu e tocmai bine pentru organismul tău. Cu siguranță ai observat că, renunțând complet la dulciuri sau alte delicii de zi cu zi, pofta pentru acestea crește considerabil.
Nu renunța la ele, ci redu consumul acestora. O bucățică de ciocolată, la câteva zile, nu îți va afecta dieta.
7. Privește fotografii cu mâncarea preferată
Îți dezvăluim un secret. Ești pregătită?
Dacă broccoli sau spanacul ți se par alimente indezirabile, există un mic truc care te poate ajuta să le accepți mai ușor. Privește imagini cu mâncărurile tale favorite (brioșe, paste sau prăjituri) în timp ce savurezi o salată, de exemplu.
Astfel, în creierul tău se va activa zona responsabilă cu gustul, iar mâncarea îți va părea mult mai bună ca de obicei.
8. Apelează la susținerea prietenilor
Este foarte ușor să comanzi o porție mare de cartofi prăjiți când toți cei de la masa ta o fac, nu-i așa? Data viitoare când ieși în oraș, asigură-te că prietenii tăi sunt la curent cu dieta ta și că te susțin. Astfel, nimeni nu te va privi suspicios atunci când, în loc de pizza, vei comanda o salată ușoară.
Propune-le o seară sănătoasă, în care toți să alegeți un meniu slab în calorii. Discutați despre ce te-a determinat să ții o dietă și propune-le să urmați un program sănătos împreună. Asta îți va ușura cu mult adaptarea la noul stil de viață și îți va întări relația cu persoanele apropiate.
9. Reglează-ți programul de somn
Somnul este un factor foarte important când vine vorba de sănătate. Un program strict nu numai că îți va reduce nivelul de oboseală, dar îți va ajuta corpul să devină disciplinat. Un program regulat de somn se completează perfect cu o alimentație sănătoasă, iar rezultatele unui mod de viață sănătos nu se vor lăsa așteptate.
Citește și:
5 greșeli frecvente în alimentație, pe care probabil și tu le faci
Foto: Arhiva ELLE
Vezi şi cu ce poți înlocui pâinea în dietă!