9 lucruri despre diete pe care orice adolescent trebuie sa le stie

Pentru a putea slabi in mod sanatos, orice adolescent, fiind inca in crestere, trebuie sa stie cateva lucruri. Poate nu este tocmai in regula ca o fata de 13 ani sa isi faca griji in privinta siluetei de la o varsta atat de frageda, insa este un lucru real, care se intampla des.

Problemele apar, de fapt, atunci cand primeste sfaturi neinspirate despre slabit sau cand acest lucru devine o obsesie, si din pacate, unul duce catre celalalt. Mai jos, citeste despre cateva sfaturi foarte importante pentru adolescentii care vor sa slabeasca, care poate te vor ajuta sa vezi lucrurile intr-o noua perspectiva.


1. Trebuie sa mananci

Trebuie sa intelegi regulile nutritiei, iar cea mai importanta dintre acestea este ca trebuie sa mananci, nu sa te infometezi. Ai putea crede ca sarind peste una sau doua dintre mesele zilei vei slabi, insa este adevarat tocmai opusul. Corpul are nevoie de nutrienti pe care ii ia din mesele sanatoase si constante. Saritul peste mese este foarte daunator pentru metabolism.

2. Nu trebuie sa mananci nesanatos

Este intotdeauna tentant sa alegi cartofii prajiti sau pizza, insa asigura-te ca nu o faci foarte des. Cateodata trebuie, fie din necesitate sau din dorinta, asa ca aminteste-ti ca moderatia este cheia. Atunci cand este posibil, pregateste-ti singura masa de dimineata sau cea de pranz. Asa ai control asupra a ceea ce mananci.


3. Esti inca in crestere

Bineinteles, nu este niciodata prea devreme sa iti formezi principii sanatoase de alimentatie, insa nu este deloc neobisnuit sa iei putin in greutate, in special la inceputul adolescentei. Grasimea are si ea rolul sau in aceasta perioada a vietii, iar asta nu inseamna ca vei fi asa pentru totdeauna.

4. Kilogramele in plus se distribuie diferit

Trebuie sa realizezi ca fetele distribuie greutatea in mod diferit pe corpurile lor. Ai putea sa fi observat ca sanii, soldurile sau coapsele s-au mai dezvoltat si latit, insa asta nu inseamna ca te-ai ingrasat. Ai putea sa nu te obisnuiesti imediat cu schimbarile prin care trece corpul tau, insa o vei face. Aminteste-ti ca, daca mananci sanatos si ai activitate fizica regulata, vei fi ok.

5. Pubertatea afecteaza absolut totul

Metabolismul trece prin niste schimbari majore atunci cand ajungi in aceasta perioada a vietii, insa se va regla cu timpul, asa ca este normal sa treci prin fluctuatii de greutate. Din nou, o dieta echilibrata si practicarea unui sport ajuta foarte mult.


6. Gandeste-te si la genetica

Desi cateodata parinti supraponderali au copii foarte slabi sau parinti slabi au copii mai plinuti, greutatea tine si de genetica. Ia in considerare si felul in care mama si tatal tau aratau la varsta ta. Obiceiurile sanatoase, insa si rezonabile, sunt foarte importante.

7. Obsesia este intotdeauna nesanatoasa

Acum nu este momentul sa te gandesti obsesiv la greutatea pe care o ai. Sunt prea multi factori care intra in ecuatie. Obsesia duce la obiceiuri nesanatoase si chiar periculoase. Exista mai mule tipuri de tulburari alimentare, iar mancatul excesiv pe fond emotional este la fel de rau precum anorexia sau bulimia. Nu ajunge la extreme, nu este necesar. Petrece timp afara, fa exercitii fizice. Bea apa, mananca fructe si legume proaspete si gaseste alternative sanatoase.


8. Activitatea fizica este un plus

Nu iti petrece majoritatea timpului liber pur si simplu stand. Bieninteles, nu trebuie nici sa iti petreci tot timpul liber la sala, insa putina activitate fizica in fiecare zi nu strica!

9. Rabdarea este cheia

In final, nu te astepta la miracole. Asteptarile nerealiste si nerabdarea duc la comportamente obsesive. Nu poti slabi 5 kilograme peste noapte si nu poti slabi infometandu-te! Tot ce ai nevoie este o dieta sanatoasa si miscare! Este atat de simplu!

Foto: 123rf.com


Vezi si cum poti sa slabesti cu dieta Rina sau dieta keto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet