Teama de pedichiura si manichiura are legatura cu experientele neplacute pe care multe dintre noi le-au avut in trecut. De aceea, cand am gasit un salon de care suntem multumite, ii ramanem fidele pe viata.
Totusi, ce ti se poate intampla in cazul in care procedurile nu sunt facute cum trebuie? De la infectii fungice la onicocriptoza (unghii incarnate), toate acestea sunt niste reactii dureroase si total neplacute care apar atunci cand ustensilele si echipamentul salonului nu sunt igienizate corespunzator.
Ustensilele si echipamentul care nu sunt curatate si igienizate in mod corect prezinta mediul ideal pentru bacterii, virusuri, ciuperci si alte microorganisme. Pot fi transmise prin forfecute si pile, dar si prosoape. Iar consecintele pot fi grave: de la pierderea unghiei, pana la hepatita.
Cum se transmite hepatita? Citeste si ai grija de tine!
Pentru ca tu sa fii sigura ca nu te expui infectiilor, iata care sunt lucrurile de care trebuie sa tii cont:
1. Sa ajungi cu un sfert de ora mai devreme
Sa ajungi inainte de programare te ajuta sa observi ce se intampla si sa vezi cum se desfasoara lucrurile (chiar daca nu este prima data cand mergi la acel salon). Daca exista praf si dezordine este un semn clar ca nu trebuie sa te increzi in igiena ustensilelor.
2. Uita-te dupa certificat
Certificatul salonului, dar si al celor care lucreaza in cadrul acestuia sunt foarte importante. Ar trebui sa fie puse la vedere, posibil la intrarea in salon, unde toti clientii le pot observa cu usurinta.
3. Uita-te cum sterilizeaza ustensilele
Nu vrei sa mergi la un salon care foloseste un sterilizator UV pentru ca acesta nu ucide bacteriile. Dezinfectantul lichid este cel indicat. Intreaba daca se folosesc benzi speciale care verifica daca dezinfectarea a fost facuta in totalitate.
4. Verifica locul unde este efectuata pedichiura
Angajatii trebuie sa curete locul unde este facuta pedichiura cu apa fierbinte si sapun. Dupa care ar trebui sa umple recipientul cu apa si gel dezinfectant timp de 10 minute. Abia dupa acest proces poti fi linistita, locul a fost igienizat.
5. Verifica locul unde este efectuata manichiura
Fii sigura ca persoana care face manichiura se spala si se dezinfecteaza pe maini dupa fiecare client. Prosoapele trebuie sa fie inlocuite, pilele trebuie sa fie de unica folosinta si toate ustensilele de lemn sa fie aruncate.
6. Fii atenta in cazul in care alegi unghiile false sau manichiura cu gel
Fii sigura ca inainte de aplicarea unghiilor false, manichiurista s-a spalat pe maini. Mai mult decat atat, asigura-te ca unghiile false au fost dezinfectate inainte si ca ustensilele care se folosesc au fost sterilizate.
7. Nu lasa sa ti se taie cuticulele
Cuticulele reprezinta o bariera de protectie impotriva infectiilor. De aceea, cand mergi la salon pentru o manichiura, cere-i persoanei care se ocupa de acest lucru sa nu iti taie cuticulele, ci doar sa le impinga usor. In plus, orice fel de sangerare creste riscul infectiilor, asa ca fii atenta!
8. Adu cu tine propria trusa de manichiura
Saloanele te lasa sa iti aduci propriile ustensile (pila, buffer, perie). Fii sigura ca sunt curate si sterilizate inainte de fiecare programare, si ca trusa nu este inchisa etans.
9. Alege un spa medicinal
Daca esti, in continuare, ingrijorata de riscul infectiilor, incearca un spa medicinal. Aici exista o persoana care este responsabila cu asigurarea igienei ustensilelor, echipamentelor si a mediului in care se efectueaza orice fel de procedura.
Foto: Closeup photo of a female feet at spa salon on pedicure procedure. from Shutterstock