Sucurile racoritoare dau dependenta la fel precum tigarile, alcoolul sau drogurile. Te simti bine atunci cand le consumi, insa au efecte nocive asupra organismului pe termen lung. Iata ce se intampla cu corpul tau atunci cand te lasi de bauturile carbogazoase.
Din momentul in care renunti la sucuri, presiunea arteriala se va normaliza, iar inima ta va fi adapost. Un studiu realizat de Universitatea Harvard in 2012 a aratat ca bauturile dulci amplifica riscul de a avea un atac de cord cu 20%.
Multe persoane apeleaza la sprijinul unei bauturi carbogazoase pentru a obtine un plus de energie in pauzele la birou, bazandu-se pe proprietatile excitante ale cafeinei si ale zaharului. Insa pe termen lung, creierul are de suferit, deoarece zaharul are ca efect secundar reducerea abilitatii de a memora si de a invata. Iar acest lucru este un fapt demonstrat medical. Despre cafeina parerile sunt impartite…
Atat zaharul cat si celelalte substante (precum acidul citric) care se regasesc in unele bauturi carbogazoase ataca smaltul dintilor si contribuie la tocirea si la degradarea lor. Intr-un studiu recent s-a constatat ca o femeie care consuma doi litri de suc carbogazos pe zi are parte de aceeasi eroziune dentara pe care o au persoanele dependente de cocaina sau amfetamina.
Sucul are proprietati diuretice, iar asta inseamna ca daca il consumi, vei merge la baie foarte des. Mai mult, substantele care alcatuiesc unele sucuri irita vezica urinara si pot duce la infectii ale tractului urinar. Apa sau ceaiul neindulcit iti mentin organismul intr-o stare optima de functionare si vezica urinara curata.
Reducerea sau eliminarea consumului de suc va contribui si la imbunatatirea sanatatii oaselor, pentru ca bauturile carbogazoase, pentru a fi procesate de catre organism, consuma calciu. Practic, cu cat bei mai putin suc, cu atat calciul consumat ajunge intr-o proportie mai mare catre oase.
Daca reusesti sa te dezbari de obiceiul de a bea suc, si rinichii tai vor avea de castigat! Cercetatorii au comparat un esantion de femei care beau bauturi carbogazoase in mod regulat cu unul format din femei care nu aveau acest obicei. Rezultatul a fost ca persoanele consumataore de sucuri aveau functia rinichilor incetinita si erau mai predispose la afectiuni renale.
Unele sucuri carbogazoase pot contine bisfenol-A, o substanta care a fost asociata cu un risc marit a imbolnavirii de cancer si cu deteriorarea functiei endocrine. E un compus chimic care actioneaza precum un estrogen sintetic ce iti poate afecta echilibrul hormonal.
Una dintre cele mai usoare modalitati de a slabi este sa reduci sau sa elimini sucurile acidulate sau alte bauturi dulci din dieta. Insa toti stim ca e greu sa scapi de obiceiuri vechi, transformate in reflexe. De aceea, primul pas ar putea fi sa reduce consumul in mod gradual, pentru ca organismal tau sa nu sufere un soc.
Foto: Refreshing Bubbly Soda Pop from Shutterstock