9 greșeli care îți strică somnul

Iubim somnul și dacă ar fi după noi, câteodată nu ne-am mai ridica din pat. Se pare însă că majoritatea din noi nu dormim cât ar trebui să dormim.

De ce? Aparent, în mare parte este vina noastră. Aici îți prezentăm 9 greșeli pe care poate le faci și tu, și care te împiedică din a fi bine dispusă încă de dimineață.


Mănânci dulciuri și mâncare picantă

Iubim desertul, dar consumul de dulciuri înainte de culcare face mai mult rău decât bine. Se pare că mâncărurile bogate în zahăr și grăsimi sunt asociate cu un somn mult mai ușor, cu întreruperi mult mai frecvente. În ceea ce privește mâncarea picantă, alimentele iuți cauzează reflux de acid, care e intensificat dacă te întinzi la puțin timp după ce ai mâncat.

Nu mănânci la o oră corespunzătoare

Chiar dacă eviți măncărurile picante și excesul de zahăr, dacă mănânci la puțin timp înainte de culcare, somnul tău o să fie afectat. O indicație ar fi să nu mănânci cu 3 ore înainte de culcare, dar dacă trebuie neapărat să mănânci târziu, alege alimente „ușoare'.


Bei mai multe pahare de vin decât ar trebui

Stim beneficiile unui pahar (sau două) de vin înainte de culcare. Dar orice cantitate mai mare de două pahare poate să îți dea peste cap ciclul de somn. Puțin alcool poate să ușureze procesul de a adormi, dar va duce la scăderea calității somnului prin reducerea stadiului REM. Este în regulă dacă bei unul sau două pahare de vin la cină, pentru că organismul tău are timp să le transforme până te culci.

Te hidratezi prea aproape de culcare

E crucial să bei destulă apă, dar este la fel de important și când o bei. Cu alte cuvinte, nu aștepta până la ora 10 seara pentru a-ți bea cele 8 pahare de apă. Dacă bei multe lichide înainte de culcare te vei trezi cel mai probabil în mijlocul nopții pentru a merge la baie, iar în consecință îți vei da peste cap ciclul de somn.

Nu ai o rutină

În unele nopți ești în pat la ora 22:00, pregătită de culcare, în alte nopți ajungi la 2 dimineața în pat și speri că o să fie mai tare ca de obicei cafeaua de dimineață. Poate să fie dificil să îți setezi o rutină și să o și respecți, dar este totuși esențial. Orele dormite în plus în weekend nu o să compenseze pentru cele nedormite în timpul săptămînii. Creierul nu are capacitatea să recupereze orele acelea de somn pierdute în timpul săptămânii.


Stai pe telefon în pat

Vești proaste pentru obiceiul tău de a verifica Instagramul înainte de culcare: statul pe telefon poate să îți dea serios peste cap programul de somn. Studiile au arătat că luminile albe și albastre emise de telefoane împiedică creierul din a produce melatonină, un hormon care pregătește corpul de culcare. Pentru a rezista tentației, ține-ti telefonul și încărcătorul cât mai departe de pat, poate chiar în altă cameră.

Faci dușuri fierbinți chiar înainte de culcare


Să faci un duș fierbinte, să te strecori în pijamale și după în pat pare o idee minunată, dar dușul acela poate să funcționeze de fapt împotriva ta. Pentru a adormi, corpul trebuie să își coboare temperatura, iar un duș fierbinte crește temperatura corpului, evident. Dacă nu poși renunța la dușul fierbinte dinainte de culcare, lasă măcar 2 ore între duș și culcare.

Nu te trezești când ar trebui

Este greu, știm, dar te asigurăm că merită să te înveți să te trezești atunci cînd sună alarma, nu mai târziu. De ce? De fiecare dată când te culci înapoi începi un nou ciclu de somn care va fi oricum întrerupt în câteva minute. Pentru că ciclul acela de somn se va întrerupe înainte să fie încheiat, te vei trezi mai obosită decât te-ai culcat.


Este prea cald în camera ta

Nu trebuie să tremuri de frig când te bagi la culcare, dar corpul tău se pregătește de somn coborându-și temperatura, ceea ce face ca o cameră caldă să fie o idee neinspirată. Ideal ar fi să îți menți camera la o temperatură între 18 și 20 de grade. O altă soluție ar fi să îți lași ușa la cameră deschisă pe timpul nopții. Într-un studiu recent, cercetătorii au observat somnul unui grup de subiecți pe o perioadă de 5 nopți. Cei care au dormit cu ușa deschisă au avut un somn de calitate superioară față de cei care au dormit cu ușa închisă, parțial pe motivul că ușa deschisă permite o ventilație mai bună.


Citește și:
10 moduri ușoare în care poți scăpa de grăsimea de pe abdomenul inferior

Foto: Arhiva ELLR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet