Ceaiul Kombucha este apreciat de foarte mult timp, aproximativ 2000 de ani. Acesta mai este numit și elixirul sănătății veșnice. Kombucha este o băutură nealcoolică, dulce-acrișoară, fermentată, neagră, produsă din ceai îndulcit, cu o anumită cultură microbiană denumită SCOBY (cultură simbolică a bacteriilor și a drojdiei).
Iată 9 beneficii pe care ceaiul Kombucha le are pentru sănătatea ta:
1. Are proprietăți hepatoprotectoare
Ceaiul Kombucha conține bacterii care au propriețăți hepaproctetoare excepționale. Acestea ajută la prevenirea deteriorării ficatului. Ceaiul Kombucha oprește, de asemenea, acidul linolenic și peroxidarea lipidică care conduc la hepatotoxicitate și inflamație cronică.
2. Îți protejează digestia intestinală
Este neobișnuit ca un ceai să aibă proprietăți gastroprotectoare, deoarece gastrita este una dintre cele mai frecvente efecte secundare care apar în urma consumului de ceai. Dar, surprinzător, ceaiul Kombucha preparat cu frunze verzi calmează tractul gastrointestinal și este și energizant. Prin urmare, acest ceai este recomandat persoanelor care suferă de constipație și de sindromul intestinului iritabil.
3. Ajută la pierdera în greutate și la detoxifierea organismului
Kombucha este o băutură detoxifiantă care te ajuta să arzi excesul de grasime din corpul tău, îți lasă senzația de stomac plin și te împiedică să mănânci nesănătos. Acesta conține probiotice și enzime care susțin detoxifierea corpului, prin stimularea funcției hepatice. Capacitatea de detoxifiere și de curățare a corpului se datorează conținutului de acid glucuronic prezent în ceaiul Kombucha, care este acidul cel mai important implicat în eliminarea toxinelor.
4. Este bogat în antioxidanți
Principala funcție a antioxidanților este de a combate radicalii liberi, aceștia fiind un factor de risc pentru accelerarea îmbătrânirii și a dezvoltării diverselor boli precum boli cardiace, cancer, Parkinson, etc. Kombucha, mai ales când este făcut cu ceai verde, pare să aibă efecte antioxidante în ficat.
5. Poate reduce riscul de boli cardiace
Activitățile antioxidante și antilipidemice ale ceaiului Kombucha stimulează nivelurile de colesterol bun și reduc acumularea de colesterol rău. Totodată, deoarece Kombucha se prepară cu ceai verde, probabilitățile de a dezvolta o boală cardiacă se reduc cu 31 %. Kombucha vă protejează inima de boli precum ateroscleroza, infarctul miocardic și hipertensiunea.
6. Gestionează bolile inflamatorii
Băuturile fermentate cum ar fi ceaiul Kombucha pot trata afecțiuni cum ar fi artrita, diabetul de tip 2, astmul, sindromul intestinului iritabil, anumite infecții urinare, psoriazisul, dermatita, ulcerul și insuficiența renală care izvorăsc din inflamație.
7. Poate reduce riscul de cancer
Ceaiul Kombucha cu mirodenii are derivați de cafeină, acizi fenolici, polifenoli, terpeni și vitamine care te protejează de cancer și, de asemenea, îi opresc progresia și metastazele.
8. Stimulează metabolismul
Ceaiul Kombucha conține vitamine din grupul B și enzime digestive. Vitaminele din grupul B ajută la reducerea stresului, a anxietății și la îmbunătățirea memoriei. De asemenea, acestea ajută corpul să se detoxifice de excesul de estrogen, ceea ce ajută la reducerea durerilor pre-menstruale. Enzimele digestive au rolul de a dezintegra alimentele în molecule mici pentru ca nutrienții din ele să fie mai ușor asimilate de către organism.
9. Ajută la longevitate și la sănătate
Adăugarea ceaiului Kombucha dietei tale favorizează longevitatea în ciuda schimbărilor stilului de viață. Kombucha ajută la stimularea memoriei, are efecte anti-îmbătrânire, promovează metabolismul fără complicații, asigură sănătatea organelor și, cel mai important, elimină toxinele din organism.
Citește și:
4 ceaiuri care iti pastreaza tineretea
Text: Diana Babanica
Foto: Instagram (@adenorah)