Goji, acai, quinoa, granola: cu siguranta ai auzit si tu despre proprietatile miraculoase pe care se presupune ca le contin aceste superalimente. Care este insa adevarul? Analizam fenomenul.
Nu mai exista cont de Instagram pe care sa nu ochim macar un castron plin cu granola sau boluri cu amestecuri aparent delicioase de iaurt si fructe goji sau acai. Si moda nu se opreste aici: vedete ca Miranda Kerr sau Gwyneth Paltrow jura ca aceste noi alimente sunt de-a dreptul miraculoase pentru sanatate si ne indeamna sa le consumam zi dupa zi. Care este insa adevarul?
Sa fie oare o nutritie bogata in aceste alimente la moda o garantie pentru o sanatate de fier, mai multa energie si o piele radioasa sau sa fie doar un mit? Venim cu argumente. Iata care sunt cele 9 alimente la moda supraevaluate!
Au fost numite fructele longevitatii, insa e bine de stiut ca nu exista suficiente studii pentru a sustine realmente ca fructele goji ar fi mai pline de antioxidanti decat fructele de padure, spre exemplu. Alternativa cu mult mai ieftina si la fel de sanatoasa? Afinele, considerate de multi specialisti in nutritie drept fructele cele mai bogate in nutrienti si antioxidanti.
E perfect adevarat ca este un aliment bogat in proteine, aminoacizi esentiali si fibre. Insa la fel de bine, aceste beneficii le poti regasi si in orez sau linte, alternative la fel de sanatoase si un strop mai ieftine decat deja celebra quinoa.
Mediatizate in acesti ultimi ani pentru antioxidantii pe care ii contin, pentru proprietatile lor de a reduce colesterolul si pentru faptul ca sunt indicate in curele de slabit, fructele de acai sunt intr-adevar foarte sanatoase. Cu o singura conditie: sa fie consumate crude si proaspete. Iar tinand cont de faptul ca ele sunt produse de un palmier care creste in Brazilia… ei bine, am putea lesne spune ca nu ne vom bucura prea curand de ele intr-o forma cu adevarat propice.
Contine probiotice (care ajuta la o buna digestie) si calciu din plin: perfect adevarat, insa doar in variantele neindulcite si fara adaosuri de fructe deshidratate. Daca tu crezi ca un iaurt cu fructe e sanatate curata, te indemnam sa verifici din nou eticheta produsului: vei gasi o multime de conservanti si zahar din plin, ceea ce il transforma intr-o gustare de evitat.
De cate ori nu am auzit despre beneficiile consumului de soia?! Ba chiar ni s-a recomandat inlocuirea surselor de proteina animala cu acest aliment. Problema este insa ca soia pe care o gasim in magazine este extraordinar de procesata si reprezinta o sursa de grasimi extrem de daunatoare pentru organism.
S-a spus ca iti ofera energie, ca sunt bogate in fibre si ca pot inlocui cu succes o masa. Nimic mai departe de adevar! Si asta pentru ca multe din aceste batoane sunt de fapt o combinatie intre zahar si grasimi.
In afara de cazul in care ti-l prepari chiar tu acasa si il consumi imediat dupa stoarcere, sucul de fructe ar trebui si el trecut pe lista de alimente de evitat. Si asta pentru ca variantele din comert contin cantitati imense de zahar si conservanti.
Ti-ai facut un adevarat ritual din a consuma smoothie-uri pe post de gustare sau in loc de mic-dejun? Ei bine, ar putea sa nu fie cea mai buna solutie pentru a-ti mentine silueta. La fel ca si sucurile de fructe din comert, si smoothie-urile pe care le cumperi din magazine sunt bogate in zahar sau siropuri. Ai mereu grija ce cumperi si citeste negresit eticheta!
Daca ai inlocuit cerealele de dimineata cu acest nou aliment atat de laudat pe site-urile vedetelor iti soptim un secret: granola are la fel de multe fibre si nutrienti ca un bol cu musli, o alternativa cu mult mai usor de gasit si mai ieftina. Doar adauga un pumn de nuci sau caju crud si cateva afine si ai gasit reteta unui mic dejun complet si foarte sanatos.
Foto: Fruit smoothies from Shutterstock