Desi nu ne gandim foarte mult la asta atunci cand ne stabilim dieta, ar trebui sa alegem si alimente care ajuta la pastrarea sanatatii ochilor.
Pentru ca in ziua de azi ii solicitam atat de mult cu LCD-uri (de la mici la mari), si ochii au nevoie de ajutor pentru a-si pastra sanatatea.
Probabil ai aflat deja chiar de la bunica ta ca morcovii sunt buni pentru ochii tai, insa trebuie sa stii ca nu e doar o poveste din batrani, ci e un fapt medical. Beta-carotenul (care e transformat de organism in vitamina A) ajuta la prevenirea degradarii celulare de la nivelul ochilor si prevenirea aparitiei cataractei.
Spanacul, kale, salata si alte alimente verzi sunt bogate in antioxidanti, luteina si zeaxantina. Aceste substante absorb lumina albastra, care poate dauna retinei, si ajuta ochii sa detecteze mai bine contrastele, astfel te ajuta sa iti pastrezi acuitatea vizuala atat pe termen lung cat si pe termen scurt.
Stim ca e o carne foarte exotica, dar daca ai ocazia, nu ezita sa mananci o portie de strut, deoarece contine zinc, care previne degenerarea tesuturilor oculare. Si e de trei ori mai saraca in grasimi decat carnea de vita.
Mult mai usor de gasit decat carnea de strut, si carnea de curcan contine zinc si B-vitamina nicacina, care iti sprijina ochii in sarcinile cotidiene. Carnea de curcan e un aliment foarte versatil, ce se poate gati in fel si chip, in functie de celelalte prioritati ale dietei tale.
Boabele de porumb sunt extrem de bogate in zeaxantina si luteina si doar o jumatate de cana de porumb fiert pe zi le poate asigura ochilor necesarul acestor substante pentru 24 de ore. Consumul regulat de porumb fiert reduce riscul aparitiei cataractei si previne pierderea pigmentului de la nivelul irisului.
Carotenoizii, inclusiv licopenul, se gasesc din plin in rosii. Aceasta substanta previne degradarea oculara provocata de lumina, in timp ce continutul de vitamina C care se gaseste in rosii sprijina vioiciunea ochilor.
Somonul (precum si alti pesti, ca sardinele) reprezinta o sursa importanta de acizi grasi Omega 3, care reduc riscul degenerarii ochilor si sprijina videcarea acestora, in cazul unei afectiuni.
Tot beta-carotenului trebuie sa ii multumim cand cartofii dulci ne sprijina sanatatea ochilor. In plus, acest aliment e la fel de delicios fie ca il mananci sub forma de piure sau chips-uri.
Motivul principal pentru care uleiul de masline e benefic ochilor e ca ajuta corpul sa absoarba nutrientii din celelalte alimente care sprijina acuitatea vizuala. Foloseste ulei din abundenta in salatele verzi si de rosii sau prajeste cartofii dulci in ulei de masline pentru a profita din plin de bunatatea acestor alimente.
Foto: Baby spinach in the bowl from Shutterstock