Deși, la prima vedere, poți spune că semnele clare ale unui atac de panică sunt cele uzuale: tremurat, transpirat, plâns sau hiperventilație. Ei, bine, se pare că există persoane care trec printr-un atac de panică fără ca măcar să fie evident.
Acest tip se numește atac de panică silențios și poate fi atât de discret încât te poți afla la birou, acasă, oriunde în public și ceilalți nici măcar să nu observe că ceva este neînregulă.
Chiar dacă acest tip poate trece neobservat de multă lume, atacurile de panică silențioase sunt la fel de reale și valide, înspăimântătoare pentru persoana care le trăiește. Tocmai de aceea, îți prezentăm opt simptome ale atacului de panică silețios pe care trebuie să le știi, mai ales dacă treci printr-o tulburare de panică.
Atunci când începi să ai un atac de panică, sângele nu mai circulă cum trebuie, tocmai de aceea unele persoane încep să își simtă mâinile sau picioarele mai slăbite. Din aceeași cauză, extremitățile pot amorți brusc, ca și cum ai fi stat nemișcată o perioadă de timp.
Aceste gânduri sunt descrise drept gânduri care îți ocupă mintea atât de mult, încât nu mai ești capabil să te focalizezi pe ceea ce e cu adevărat important și nu te mai poți bucura de ceea ce ți se întâmplă bun în viață. Ele sunt incontrolabile și, de cele mai multe ori, îți produc diverse scenarii, încât te fac să îți fie foarte frică de tot ceea ce este înconjurul tău.
Depersonalizarea este atunci când te simți detașat de propriu-ți corp, pe când derealizarea este atunci când te simți deconectată de la lumea din jurul tău, iar ceea ce te înconjoară pare deformat.
Durerea de cap este una dintre cele mai întâlnite simptome la atacul de panică silențios, care, se pare, poate dura până la câteva minute. Explicația este foarte simplă: din cauza tensiunii fizice și a anxietății care se acumulează în timpul unui atac de panică. Totodată, tulburările de panică sunt cel mai des asociate cu migrenele.
Dacă inima ta începe să bată din ce în ce mai repede, sau începi să ai palpitații, ar putea fi un semn al unul atac de panică silențios. Totodată, sunt șanse destul de mari să fie un prim simptom psihologic pe care îl simți atunci când suferi de anxietate.
În timpul unui atac de panică, cel mai des se întâlnește senzația unui nod în gât. Pe când unele persoane pot simți că li se contracta mușchii gâtului mult prea tare, altele pot simți că li se pune un nod în gât și nu le lasă să vorbească. Ambele sunt destul de înspăimântătoare, dar sunt simptome destul de comune la atacurile de panică.
Studiile au arătat că există o conexiune între tulburările anxioase și sindromul colonului iritabil. Așa că nu e deloc o surpriză dacă o persoană care suferă de atacuri de panică ar putea începe să aibă dureri stomacale sau chiar greață.
Dacă brusc vezi în ceață sau ai o senzitivitate crescută la lumină, înseamnă că sunt șanse foarte mari să suferi un atac de panică silențios. Desigur că, dacă experimentezi doar acest simptom, nu înseamnă neapărat ca ai un atac, dar le poți simți din cauza panicii.
Text: Cristina Stana
Foto: Instagram (@inthefrow)