8 semne că metoda ta contraceptivă nu este cea potrivită

De noi depinde alegerea metodei contraceptive și cumva fie că luăm rețete pentru pilule, fie că apelăm la injecții sau la plasturi, nu putem să ne ferim de riscuri.

8 semne că metoda ta contraceptivă nu este cea potrivită

Din păcate, ceea ce cele mai multe dintre noi nu realizează este faptul că fiecare metodă vine cu efectele sale secundare. De cele mai multe ori le observăm, dar le tratăm ca pe ceva neînsemnat, ce face parte din viața de zi cu zi și care cu siguranță o să treacă. Totuși, nu realizăm că stări precum oboseala, tristețea, schimbarea bruscă de dispoziție sau alte efecte adverse pot avea legătură cu faptul că metoda de contracepție nu se potrivește corpului nostru.

Altminteri, înainte de a trage concluzii, trebuie să-i acorzi corpului tău 2-3 luni de ajustare. Anumite simptome ușoare precum acneea sau ciclul menstrual neregulat sunt specifice începutului. Dacă totuși observi că simptomele persistă, sfatul cel mai indicat este să apelezi la un doctor pentru mai multe lămuriri și posibile schimbări de metode anticoncepționale.

Astfel, acestea fiind zise, ar trebui să verifici dacă unul dintre semnele de mai jos corespunde cu lucrurile prin care treci și dacă ar putea indica faptul că metoda ta contraceptivă îți provoacă mai mult rău decât bine.

1. Ai crampe în mod constant și sângerezi

Acest semn sună ca un scenariu ce apare lunar, dar asta nu înseamnă că trebuie să trăiești permanent în această stare. Dacă ți-ai ales ca metoda ta de contracepție să fie dispozitivul intrauterin (DIU) și experimentezi crampe ușoare, dar frecvente, ar trebui să o schimbi. Aceste stări ar putea fi un semn pentru mai multe lucruri: uterul nu se poate ajusta unui obiect străin în interiorul acestuia sau există posibilitatea să ai o anomalie, ca un chist ovarian. Bineînțeles, acest lucru nu este întotdeauna valabil. De aceea, cea mai bună soluție este de a-ți consulta doctorul pentru a afla mai multe.

2. Predispoziție la stări depresive

De cele mai multe ori regăsim în compoziția pilulelor progesteron sau o combinație dintre acesta și estrogen. De aceea, te-ai putea confrunta cu stări emoționale schimbătoare până la stări depresive. La cel mai mic semn de oboseală excesivă sau de depresie, nu ezita să vorbești cu medicul tău pentru a schimba fie combinația de hormoni, fie dozele acestora.

3. Libidoul lipsește cu desăvârșire

Tot pilulele contraceptive pot afecta libidoul. Lipsa libidoului poate să fie un semn de alarmă, întrucât pilulele care sunt pe bază de hormoni nu ar trebui să-ți influențeze în niciun fel pofta pentru plăcerea din cuplu.

4. Apetitul tău cu siguranță s-a schimbat

Acest lucru este un efect advers foarte des întâlnit; se știe că metodele contraceptive uneori măresc și alteori diminuează apetitul alimentar.

5. Te confrunți cu stări de greață, amețeală sau chiar vărsături

Nimeni nu ar trebui să tolereze greața în timpul utilizării contraceptivelor. Tocmai de aceea este este întotdeauna bine să începi cu cea mai mica doză de hormoni, să iei pilula înainte de culcare și să te gândești la posibilitatea de a o înlocui cu diafragma, evitând astfel orice tulburare gastrointestinală. De asemenea, cele enumerate anterior sunt considerate a fi semne extreme și de aceea, dacă le experimentezi, ar trebui să apelezi la un doctor imediat.

6. Ai de-a face cu dureri de sâni

Durerile de sâni sunt destul de frecvent întâlnite în rândul femeilor, iar medicii sunt de părere că sunt normale în anumite situații. Cu toate acestea, dacă observi că au început să apară odată cu un tratament cu pilule contraceptive, este recomandat să te adresezi medicului care ți l-a prescris.

7. Probleme cu acneea

Odată cu începerea unui tratament anticoncepțional, intervine și posibila eradicare a problemei cu tenul acneic. Însă dacă tenul tău nu dă niciun semn de îmbunătățire și te confrunți cu o erupție acneică, anunță medicul pentru a găsi o soluție favorabilă.

8. Experimentezi alergii pe care nu credeai că le ai

Unele dintre femeile care folosesc prezervativele ca formă de contracepție, nu își dau seama că sunt alergice la latex și astfel confundă arsura vaginală, mâncărimea sau iritarea cu simptome ale unei candidoze vaginale sau ceva similar. Astfel, dacă observi toate aceste lucruri, este posibil să ai nevoie să treci la prezervativele din poliuteran sau din maț de oaie. Este de asemenea posibil să fii alergică la spermicidul prezervativului, prin urmare, cel mai bine este să faci un test pentru alergii ca să afli în detaliu ce anume le declanșează.

Citește și:
Alimente pe care nutriționiștii le consumă pentru a fi mereu în formă

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet