8 schimbari benefice pentru sanatatea ta!

Ne dorim sa ne mentinem cat mai sanatoase, sa fim cat mai in forma si sa ne pastram tineretea. Suntem mereu in cautare de noi metode ce ar putea sa ne ofere garantia unei sanatati de fier. In realitate, nu este absolut necesar sa apelezi la modalitati revolutionare, ci doar sa faci unele ajustari in rutina. Descopera care sunt micile schimbari ce ar putea sa iti imbunatateasca in mod vizibil starea sanatatii!

Scapa de indulcitorii artificiali


Inlocuind zaharul din cafeaua ta de dimineata cu un indulcitor artificial poate parea o decizie buna, intrucat gustul mult dorit se pastreaza, iar efectele negative asupra metabolismului, cauzate de zahar, dispar. Totusi, specialistii in nutritie sustin ca desi varianta artificiala poate fi tentanta datorita numarului redus de calorii, aceasta iti va spori predilectia pentru dulce. Cum? Indulcitorii artificiali contin un component chimic care este de 600 de ori mai dulce decat zaharul natural. Asadar, papilele tale gustative vor fi suprastimulate, rezultand pofte intense si frecvente pentru dulciuri pe toata durata zilei. Mai mult decat atat, cercetari recente arata ca indulcitorii artificiali pot afecta functia normala a insulinei in corp. In concluzie, opteaza pentru o alta varianta, mult mai sanatoasa, si anume consumul unui mar alaturi de cafeaua de dimineata. In acest fel, nivelul zaharului din corp va ramane constant, in timp ce fibrele vor ajuta impotriva micilor pofte de pe parcursu zilei.


Respecta numarul de ore de somn

Toata lumea stie ca este fundamental sa dormi suficient, intrucat acest obicei se reflecta direct asupra sanatatii tale. Printre efectele pozitive ale unui numar corect de ore de somn se numara secretia de serotonina, mentinerea unui nivel optim al zaharului din sange, cresterea imunitatii, plus multe alte beneficii neurologice, cum ar fi imbunatatirea memoriei sau a capacitatii de a invata lucruri noi. Cercetatorii sustin ca ar trebui sa dormim 7 ore pe noapte si ca acest numar poate varia de la om la om. Asadar, experimenteaza pentru a afla numarul potrivit de ore de somn pentru tine, dormind un cumul de ore diferit in fiecare seara, pana cand stabilesti necesarul de odihna completa a organismului tau.

Spala-te pe maini

Spala-te pe maini mai des, mai ales dupa folosirea bancomatelor, intrucat acestea sunt asociate direct cu toaletele in ceea ce priveste numarul si tipul de bacterii regasite. Fie ca e vorba de sapun, fie ca folosesti un gel dezinfectant pentru a impiedica transportul de microbi in masina sau , mai rau, acasa, fii mereu atenta ca acestea sa nu contina triclosan. De ce?! Deoarece aceasta substanta afecteaza nivelul optim de hormoni sau poate chiar creste riscul de aparitie al cancerului de san.


Ia gustari intr-o maniera inteligenta

Cu toate cunoastem irezistibila gustarica din jurul orei 3 si cat de mult poate afecta intentiile noastre de a manca sanatos. Din fericire, nutritionistii afirma ca exista o cale pozitiva sa iti rasfeti poftele de-a lungul zilei. Acestia sustin ca obiceiul de a consuma 2-3 gustari sanatoase pe parcursul zilei te va ajuta sa imbunatatesti metabolismul, echilibrand fluctuatiile de greutate precum si reducand riscul de obezitate. Gustarile ar trebui limitate la 100-200 de calorii fiecare si ar trebui sa fie bogate in substante nutritive. Prin urmare, opteaza pentru consumul de fructe, legume sau grasimi naturale regasite in avocado sau humus, gustari ce stimuleaza senzatia de satietate.


Pune capat senzatiei de sete

Hidratarea adecvata este esentiala in functionarea propice a intreg organismului, in special pe timpul verii. Foarte important de retinut este ca nu ar trebui niciodata sa permiti sa ajungi sa iti fie sete, intrucat aceasta senzatie semnaleaza ca organismul este DEJA deshidratat. Prin urmare, obisnuieste-te sa bei aproximativ 300ml de apa pe ora, indiferent ca iti este sete sau nu. Incearca urmatorul truc pentru a transforma acest obicei in ceva gustos: adauga lamaie, castravete, verdeturi sau fructe de padure ale sezonului in apa si te vei bucura de o bautura hidratanta si delicioasa.


Fa jogging!

Da, stim, cui ii face placere sa alerge in caldura toropitoare?! Vesti bune! Se pare ca nu este nevoie de vreun efort supraomenesc pentru a te bucura de nenumaratele beneficii ale jogging-ului zilnic! Cercetari recente atesta ca si 5 minute pe zi de alergat sunt suficiente pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Asadar, fa una-doua ture de alergare in jurul blocului, dupa cina si asigura-ti o inima mai sanatoasa, dar si un metabolism mult mai activ.

Mareste aportul de probiotice


De la iaurt grecesc pana la Kombucha, probioticele reprezinta un element crucial in alimentatia noastra zilnica. Cu rol in eliminarea toxinelor din tractul digestiv, acesti germeni contribuie la atingerea echilibrului ideal al hormonilor si metabolismului. Pe langa iaurturi, probioticele se regasesc in mancaruri nepasteurizate si fermentate, precum castraveti murati, varza murata cu seminte de chimen (Sauerkraut), kimchi, sau chefir. Ai grija sa incluzi in dieta ta zilnica, macar un aliment sau o bautura fermentata si astfel sa asiguri aportul de trilioane de bacterii benefice organismului tau.


Reasigura-ti aportul necesar de vitamine B

Iarna nu este singura perioada cand ar trebui sa te preocupe aportul necesar de vitamine. Ce poti face pentru inceput este sa fii sigura ca asimilezi suficiente vitamine din complexul B. Specialistii sustin ca acestea (B6, B12 sau acidul folic) se epuizeaza extrem de rapid, asadar ar trebui consumate in fiecare zi. Atentie la faptul ca alcoolul grabeste acest proces! Deci, ai grija ca dupa o vara lunga plina de cocktailuri sa iti asiguri un consum suficient ale complexului de vitamine B. In loc sa optezi pentru suplimente, include in alimentatia ta zilnica fructe si legume din plin, insotite de cereale integrale, carne de peste si oua.


Text: Lucia Faur
Foto: Glass jar full of creamy natural yoghurt on a wooden tabletop with fresh blueberries

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet