Ai zile când petreci ore în șir pe Netflix și realizezi că, deși ai mâncat o cină delicioasă și te simțeai plină acum jumătate de oră, îți este foame din nou ? Nu ești singura! Noi am găsit câteva explicații pentru momentele în care ne apucă, parcă din senin, foamea – citește în continuare și află ce e de făcut.
Filmele și serialele noastre preferate
Din păcate, este adevărat: ecranele televizoarelor și laptopurilor noastre nu fac altceva decât să promoveze mindless eating, ceea ce înseamnă că mâncăm fără să ne dăm seama că mâncăm și, evident, fără să ne săturăm. Suntem foarte preocupate de personajele din serialul preferat și uităm că mâncăm, mai ales în momentele tensionate din serial sau film, care ne cresc adrenalina și parcă cer o gustare… sau două. În loc să mănânci în timp ce te uiți la TV, mai bine pune pauză și bucură-te cu adevărat de gustul felului tău preferat de mâncare – garantăm că nu vei mai avea parte de pofte în următoarele ore!
De fapt, nu îți este foame, ci îți este sete
Știai că, de multe ori, atunci când îți este foame, de fapt ești deshidratată? Pur și simplu, confundăm semnalele de sete trimise de creier cu cele de foame. Un truc simplu pentru a nu mânca în exces și a rămâne hidratată pe parcursul zilei este să bei un pahar mare de apă înainte și după fiecare masă.
Oboseală și lipsa de somn
Atunci când nu dormi bine sau ești foarte obosită din cauza programului de la serviciu, organismul tău are nevoie de mai multă energie (a se citi calorii) pentru a funcționa în mod normal. În plus, există riscul ca, din cauza unui program haotic, să iei mesele pe fugă și mereu la altă oră. Statisticile arată că, dacă dormi un minim de 7 ore pe noapte și încerci să te culci cu jumătate de oră mai devreme decât de obicei, vei fi mai odihnită, iar nivelul cortizolului (responsabil de stres și de senzația de foame) din organismul tău va scădea considerabil. Rezultatul? Mai puține pofte și un regim alimentar mai bine organizat.
Mâncarea cu conținut redus de grăsimi
Deși poate părea aliata ta în lupta cu kilogramele în plus, mâncarea low-fat nu este neapărat sănătoasă și în niciun caz nu trebuie consumată în exces. Nici mesele sărace în proteine nu sunt de dorit, întrucât organismul tău are nevoie de grăsimi bune (uleiuri naturale, nuci, lactate) dar și de proteine (carne, ouă, leguminoase, soia) pentru a menține o masă musculară sănătoasă. Așadar, evită mâncarea „de dietă' săracă în nutrienți esențiali și bogată în carbohidrați rafinați, în favoarea snack-urilor sănătoase și sățioase: ce-ai spune de o felie de toast integrală, cu avocado și humus, ideală pentru momentele în care îți este foame?
Un mic dejun dulce
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, iar unul bogat în zahăr garantează pofte de nestăpânit pe parcursul zilei, așadar evită pe cât posibil cerealele dulci, produsele de patiserie sau sucurile și cafeaua foarte dulci. De ce? Pentru că odată ce nivelul zahărului din sânge începe să scadă – adică foarte devreme, deoarece carbohidrații procesați se digeră foarte rapid – senzația de foame va reapărea, iar tu te vei vedea nevoită ori să mănânci din nou un mic dejun, ori să te înfometezi. Noi recomandăm un mic dejun echilibrat, bazat pe proteine, precum o omletă cu legume sau o budincă chia, preparată cu o seară înainte.
Guma de mestecat
Ți s-a întâmplat să mesteci gumă și, dintr-odată, să-ți auzi stomacul făcând sunete stânjenitoare, deși tu ai mâncat cu puțin timp în urmă? Asta se întâmplă deoarece stomacul nostru este programat ca, atunci când mesteci, să primească în scurt timp mâncare: guma de mestecat stimulează, așadar, apetitul, atunci când tu nu ai nicio intenție de a mânca. Ce poți face? Mai bine îți pregătești o băutură răcoritoare cu apă plată sau minerală rece, câteva frunze de mentă și felii de lămâie, castravete, portocală, sau cam orice fruct îți dorești – în plus, nu ai cum să rămâi deshidratată și nu îți mai este foame pentru o anumită perioadă!
Oamenii din jurul tău
… sau mai exact, mătușa care gătește mereu în exces și insistă de fiecare dată să mănânci mai mult. Sau prietena ta, atunci când ieșiți la brunch. Sau iubitul tău – ai înțeles ideea. Știm că nu vrei să rănești sentimentele nimănui, însă nu este în regulă să te lași convinsă să mănânci fără motiv, indiferent de cât de des se întâmplă acest lucru. Ia-ți inima în dinți și spune-i persoanei respective că ești deja sătulă, că nu mai ai poftă de mâncare sau, dacă ai încercat deja și nu merge, sugerează ca data viitoare să mergeți la o plimbare sau un film, în loc de un restaurant.
Nostalgia
Sună ciudat, dar cu siguranță că ai mâncat și tu ceva, cândva, recent, doar de dragul de a retrăi amintiri plăcute sau pentru a alina o suferință emoțională (cum făceai în liceu, cu înghețata de ciocolată, mai știi?). În mod similar, dacă ai fost crescută într-o familie care nu părăsea restaurantul fără să comande zece aperitive, fel principal, fel secundar și desert, e posibil ca și acest lucru să se traducă în comportamentul tău alimentar de acum. Experții recomandă să găsești alte metode de recompensare sau de consolare, și să nu folosești mâncarea în scopuri emoționale: mergi la manichiură sau ieși la un concert cu prietena ta cea mai bună. Alternativ, când simți nevoie de dulce, îți este foame și chiar nu te poți abține, alege variantele mai sănătoase: ciocolată neagră și ceai neîndulcit, spre exemplu.
Citește și:
8 metode eficiente pentru a scăpa de durerile menstruale
Foto: Arhiva ELLE