Cum scăpăm de kilogramele în plus? Dacă ții o dietă bazată pe dulciuri și fast-food, cred că răspunsul este destul de evident: nu ai cum.
Însă, dacă ai un stil de viață sănătos tot timpul anului și încă se adună kilogramele, acest lucru este destul de enervant. Corpurile sunt destul de complexe și deși mâncarea este principalul factor pentru care te poți îngrășa, mai există câteva care te afectează.
Iată care sunt acestea:
Stresul este un factor ce îți afectează sănătatea. Poate declanșa anumiți hormoni din corpul tău ce îți vor da constant senzația de foame, ceea ce duce la mâncat excesiv sau alegerea unor gustări de tipul celor nesănătoase. De asemenea, te face să nu poți să dormi foarte bine, ceea ce ar fi alt motiv pentru care acumulezi în greutate. Încearcă să îl eviți cât de mult poți sau folosește timpul liber pentru relaxare. Yoga și exercițiile fizice te pot ajuta.
Dacă mănânci sănătos, faci sport și nu ți-ai schimbat viața într-un mod radical dar totuși adaugi kilograme ar putea să fie o problemă la care nu te gândești. Metabolismul tău poate fi dat peste cap de hormoni ce cauzează luatul în greutate. Este o idee bună să consulți un doctor pentru a ști cum poți să faci să dispară această problemă.
Atunci când încerci să scapi de o infecție și folosești antibiotice poți să observi că iei în greutate. Nu, nu ar trebui să renunți la aceste medicamente pentru că lupta cu o infecție este mult mai importantă decât câteva kilograme în plus, dar dacă te întrebi de ce te îngrași, acesta poate fi unul dintre motive.
Din păcate, nu poți fugi de trecerea anilor. Poți să previi ridurile și să ai grijă de pielea ta, dar totuși anii afectează funcționarea corpului. Unele lucruri încep să fie greu de digerat iar metabolismul devine mai lent. Nu poți mânca la fel de mult ca la 20 de ani și să te aștepți să nu iei în greutate. De obicei, sportul și o viață sănătoasă sunt singurele soluții.
Există studii ce arată că între obezitate și mâncarea preambalată există o conexiune. Anumite chimicale sunt adăugate în mâncare pentru a o face foarte gustoasă sau pentru a avea termenul de valabilitate cel puțin un an. Deci este mai bine să alegi să cumperi mâncare proaspătă, să o eviți pe cea procesată și să gătești acasă.
Alcoolul conține foarte multe calorii, deși nu pare. 100 de ml de vin conțin 85 de calorii, un shot de votcă 90 de calorii și 100 de ml de gin 250 de calorii. Iar atunci când alegi să bei un cocktail ar trebui să îți imaginezi cum toate acestea se amestecă împreună cu siropurile și sucurile de fructe ce sunt pline de zahăr. Deși a alege să profiți de un pahar de alcool mai rar este bine, a bea frecvent îți poate aduce kilogramele în plus pe care nu ți le dorești.
Poate îți închipui că îți faci o favoare dacă alegi să consumi formulele fără zahăr ale alimentelor preferate, dar faci mai mult rău ca bine. Deși poate că acele alegeri sunt fără zahăr, au mai mult îndulcitor pentru a te face să îți dorești mai mult. Consumând aceste produse și gândindu-te că au mai puține calorii te va face doar să mănânci mai mult. Practic, este bine să alegi mâncarea obișnuită, dar să o consumi în moderație.
Ești distrasă tot timpul atunci când ai în față telefonul, tableta sau laptopul. Dacă mănânci în fața televizorului nu te concentrezi pe mâncare, deci nu te bucuri de ea, ceea ce te va face să mănânci mult mai mult pentru a te simți sătulă. De asemenea, încearcă să nu te iei după ceilalți. Dacă ieși cu prietenii sau familia și toată lumea mănâncă prăjituri, vei tinde să faci la fel. Acest rezultat te va face să iei în greutate. Încearcă să te bucuri de fiecare mușcătură și să mănânci fără a ține cont de alegerile celorlalți.
Foto: Arhiva ELLE