Însă te-ai gândit vreodată la efectele ulterioare pe care alcoolul le are asupra organismului tău? Iată doar câteva dintre ele.
1. Regimul de fitness are de suferit
Consumul de alcool nu face casă bună cu niciun fel de activitate fizică, deoarece alcoolul deshidratează foarte tare corpul. În plus, slăbește mușchii, în special cei din zona coapselor și ai gleznelor. Dacă te decizi să faci o tură de alergat în parc, după o noapte în care nu te-ai limitat doar la suc, trebuie să știi că organismul tău va fi foarte solicitat, acest efort având o influență negativă.
2. Îți poate afecta ADN–ul
Un studiu efectuat de către Universitatea Basca din Spania și publicat în revista Alcohol, a dezvăluit faptul că alcoolul afectează ADN–ul. Celulele nervoase sunt supuse unui stres oxidativ, ce reușește să le afecteze în mod semnificativ. Astfel, chiar și câteva beri sau un cocktail servit la final de săptămână influențează în mod negativ activitatea cerebrală.
3. Vei avea un apetit mai pronunțat!
Alcoolul are puterea de a suprima producția leptinei, un hormon care este responsabil de apariția senzației de foame în organism. O cercetare recentă, efectuată în Marea Britanie, a relevat faptul că persoanele care consumă mari cantități de alcool, într-o perioadă scurtă de timp, sunt predispuse să consume cu 6.300 de calorii mai mult decât de obicei. În plus, băuturile ce conțin alcool sunt de obicei foarte bogate în zahăr, lucru ce nu îți va ajuta în niciun fel dieta.
4. Organele sunt puse în pericol
Organismul femeii are mai mult de suferit în urma consumului de alcool, deoarece acesta are un conținut mai scăzut de apă decât cel al bărbaților. De asemenea, acesta este înzestrat cu mult mai puține enzime necesare pentru a descompune alcoolul, iar organele sunt expuse alcoolului pentru o perioadă mai lungă de timp.
Comunicarea între neurotransmițătorii creierului este și ea afectată, ceea ce poate duce în timp la apariția depresiei, a anxietății și la deteriorarea memoriei. Inima, ficatul, sistemul imunitar sunt și ele victime ale consumului de alcool, acțiune ce sporește șansele apariției cancerului de sân și al accidentelor vasculare.
5. Alcoolul dăunează forței creierului tău
În 2019, Universitatea Rutgers a condus un studiu conform căruia alcoolul încetinește formarea celulelor nervoase adulte, cu până la 40 de procente. De asemenea, capacitatea celulelor organismului de a se regenera va fi diminuată, îmbătrânindu-l prematur.
6. Crește tensiunea arterială
Un alt dezavantaj al consumului de alcool, în special pentru femei, este creșterea tensiunii arteriale. Femeile care consumă mai mult de 10 băuturi cu alcool pe săptămână au tensiunea arterială cu 12 puncte mai mare decât este considerată a fi limita normală.
7. Îți intensifică stările de spirit proaste
Dacă te simți tristă sau ești de-a dreptul deprimată, alcoolul nu este nicidecum soluția potrivită. Această substanță are un adevărat efect depresiv și accentuează părțile proaste ale unor situații, de aceea sesiunile de plâns după câteva pahare cu alcool nu sunt momente rare.
8. Îți dă peste cap programul de somn
Sunt sigură că, măcar o singură dată, fiecare dintre noi a motivat paharul cu vin de la finele unei zile obositoare zicând că acesta ne va ajuta să avem un somn mai liniștit. Ei bine, este neapărat nevoie să facem lumină în acest caz și să știi că acesta are un efect advers. Alcoolul împiedică organismul să ajungă în faza de somn adânc, cunoscută drept REM, iar tu te vei trezi dimineața cu aceeași stare de oboseală.
Citește și:
6 pași simpli pentru a te proteja împotriva cancerului de piele
Foto: Arhiva ELLE