Probabil că ai citit sute de articole despre celebrități care practică yoga sau meditează pentru a combate stresul. Dar există și câteva soluții mai simple, demonstrate științific sau încercate tot de vedete, care se dovedesc la fel de eficiente.
Iată opt dintre metodele care te vor ajuta să scapi de stres:
La premiera filmului său de debut – „Disconnect” (o dramă despre capcanele tehnologiei), designerul Marc Jacobs le-a spus intervievatorilor lui că, sub nicio formă, nu mai doarme cu telefonul celular în cameră. Bună idee, Marc!
Neurologii sunt de părere că lumina de la diverse gadget-uri (ca să nu mai amintim de nevoia stringentă de a-ți verifica e-mail-ul sau de a naviga pe Internet imediat ce te trezești) îți poate afecta serios somnul și, în plus, îți induce o stare de extenuare și amețeală. Așa că șterge praful de pe vechiul tău ceas deșteptător și pune-ți telefonul la încărcat într-o altă încăpere decât cea în care dormi.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale a demonstrat că, dacă îți pui palmele în jurul unui obiect cald, cum ar fi o cană de ceai sau de lapte, îți poți autoinduce o stare de calm și siguranță.
Hormonii activați de stres, de exemplu cortizolul, stimulează reacții de apărare din partea organismului, cum ar fi diminuarea nivelului sanguin (și deci scăderea temperaturii) din extremități (palmele sau labele picioarelor). Prin urmare, creierul interpretează răceala mâinilor și a picioarelor ca pe un semn de „primejdie”. După cum indică studiul, încălzindu-ți mâinile, îi semnalezi creierului tău că ești într-un loc sigur și confortabil, ceea ce te ajută să te relaxezi.
Leonardo DiCaprio a cumpărat un apartament în Manhattan în valoare de 10 milioane de dolari, care are un sistem încorporat de circulare a aerului, infuzat cu arome. Cu alte cuvinte, Leo se bucură de aromoterapie în permanență, chiar în mijlocul Manhattan-ului.
Și poate că asta nu e doar o extravaganță de vedetă! Cercetătorii coreeni sugerează că anumite arome, cum ar fi cel de lemn de santal, mentă și salvie ajută la diminuarea stării de anxietate.
Când totul o ia razna în jurul ei, Michelle Obama, fosta primă doamnă a Statelor Unite, obișnuiește să facă o tură cu bicicletă, pentru a-și încarca bateriile și pentru a scăpa de stres.
Un studiu realizat la Harvard Medical School a demonstrat că exercițiul fizic îți induce calmul și îți diminuează starea de anxietate. Iar dacă reușești să faci mișcare chiar în mijlocul naturii, atunci ai și mai multe șanse să-ți găsești calmul și echilibrul.
Nu-i așa că, atunci când te simți tristă, stresată sau deprimată simți nevoia să telefonezi unei prietene? Este o pornire cât se poate de firească și de sănătoasă, întrucât multe studii au demonstrat că interacțiunea socială, mai ales cu o persoană apropiată, care te face să râzi, este o modalitate excelentă pentru a te destinde și pentru a combate stresul.
Conversația cu o amică îți întărește sentimentele de stabilitate socială și de integrare, inducându-ți o stare de siguranță și încredere, chiar și în acele aspecte ale vieții tale, unde pare că ai pierdut controlul, sugerează un studiu apărut în publicația Communication Research.
Atunci când scrâșnești din dinți sau îți încleștezi fălcile sporești nivelul de cortisol din corp (adică hormonul stresului). Dar relaxarea gurii are exact efectul opus.
Un studiu publicat de Universitatea din Cambridge sugerează că, atunci când îți faci buzele să vibreze (da, ai citit bine, adică exact așa cum fac copiii când vor să imite zgomotul unui motor), elimini astfel tensiunea din zona maxilarului și, treptat, pe cea din tot corpul.
Halle Berry le-a mărturisit jurnaliștilor că obișnuiește să se relaxeze făcând curat în casă. Nu râdeți, spunând că e un moft de divă, pentru că Halle nu exagerează câtuși de puțin. Un studiu realizat de Universitatea Princeton a demonstrat că, atunci când arunci lucrurile inutile din casă și îți organizezi mai bine spațiul, îți induci o stare de calm și ordine.
Cercetătorii de la Princeton spun că un spațiu aglomerat din punct de vedere vizual creează un soi de „competiție' în rețelele tale neuronale, care potențează stările de stres, în timp ce sortarea și ordonarea obiectelor din jurul tău elimină această tensiune.
Chiar dacă n-ai nici un motiv să zâmbești, un surâs te poate ajuta să te calmezi când ești agitată. Concluzia unui studiu realizat de Universitatea din Wisconsin este că persoanele care și-au injectat botox – și prin urmare nu-și puteau încreți fruntea într-o expresie de încruntare – s-au confruntat cu mai puține stări de furie sau tristețe decât un eșantion alcătuit din persoane cu vârste apropiate și provenind din medii similare.
Evident, știam de mult că există o legătură între emoțiile noastre și expresiile faciale. Dar se pare că această conexiune funcționează și în sens invers. Așa că, la fel cum starea de bine te face să zâmbești, și zâmbetul te va face să te simți fericită, sugerează cercetătorii. Nu trebuie să-i crezi neapărat! Dar ce te costă să încerci?!
Foto: Arhiva ELLE