8 lucruri pe care obiceiurile de somn le spun despre sănătatea ta

Ești pregătită pentru o noapte minunată. Condițiile sunt perfecte. Temperatura în cameră este potrivită, ai o pernă perfectă și perdele care blochează toată lumina.

Dar nici așa nu poți dormi. Te agiți în miezul nopții și te trezești dimineața obosită. Somnul prost te face nervoasă și nu te poți concentra. Totodată îți afectează sistemul imunitar și crește riscul bolilor de inimă și cancer. Un somn de calitate, alături de exerciții și nutriție, reprezintă un lucru foarte important pentru un stil de viață sănătos.


Somnul neodihnitor poate fi un semn al mai multor afecțiuni. Dacă vreunul din simptomele de mai jos îți sună familiar, vorbește cu doctorul tău pentru a vedea cum poți rezolva această problemă.

1. Dacă nu ți-ai seta alarma la telefon, ai dormi timp de 14 ore

Ce poate însemna: o tiroidă hipoactivă sau o infecție latentă

Cele mai multe persoane au nevoie de 7-9 ore de somn pentru a se simți odihnite. Ar trebui să îți dea de gândit dacă dormi mai mult de 10 ore în fiecare zi. O posibilă cauză este hipotiroidismul, care afectează de regulă femeile de peste 60 de ani.


Debutul său lent poate cauza creșterea în greutate, oboseală, lucruri pe care majoritatea le asociază în mod eronat cu îmbătrânirea. Dacă dormi prea multe ore ar fi bine să testezi abilitatea glandei tiroide de a regla metabolismul. O altă cauză ar putea fi o infecție latentă, dar în acest caz somnul lung ar trebui să dureze doar o perioadă.

2. Te trezești obosită în fiecare dimineață

Ce poate însemna: apnee în somn sau depresie

Dacă dormi suficiente ore, dar tot te trezești obosită, este foarte posibil să suferi de apnee, o problemă a respirației în timpul somnului. Această afecțiune influențează ciclurile de somn, întrerupându-le constant, fără ca tu să îți amintești. Dacă bănuiești că suferi de apnee încearcă să dormi pe spate și poate te vei simți mai odihnită a doua zi. Dacă nici asta nu funcționează, vorbește cu doctorul tău despre această problemă. Apneea este conectată la o mulțime de boli nedorite precum infarctul, așa că este bine să încerci să rezolvi această problemă.


O altă cauză poate fi depresia. Dacă nu te simți odihnită după o noapte de somn complet, ia în calcul că ar putea fi o tulburare de spirit și vorbește cu un terapeut.

3. Te trezești la ora 5 dimineața indiferent de ora la care te-ai culcat

Ce poate însemna: tulburare de ritm circadian

Programul de somn este o parte a ritmului circadian. Dacă te trezești înainte de răsărit și nu mai poți să te culci, poate doar te-ai odihnit suficient. Dar dacă acest lucru ți se întâmplă constant este posibil să suferi de o tulburare de ritm circadian numită sindromul fazei de somn înaintate. Deși dacă te trezești devreme poți avea numeroase avantaje, acestea s-ar putea diminua dacă tu mergi la culcare în timp ce restul prietenilor iau cina. Tratamente eficiente pentru această tulburare sunt melatonina și restricționarea luminii artificiale atunci când te trezești.


4. Nu poți dormi fără televizor

Ce poate însemna: anxietate

Dacă adormi întotdeauna în timp ce te uiți la diferite emisiuni sau seriale, televizorul poate fi o parte din ritualul tău de seară. Însă acesta te-ar putea distrage de la propriile gânduri, iar lumina de la acesta poate crește numărul hormonilor de stres, așa că sfatul experților este să încerci altceva înainte de culcare: meditația sau citirea unei cărți.

5. Te trezești și nu poți adormi la loc

Ce poate însemna: sindromul picioarelor neliniștite


Dacă simți nevoia să te întinzi înainte de a culca și apoi în mijlocul nopții îți lovești soțul sau simți nevoia de a te da jos din pat și de a te mișca, e posibil să ai o tulburare neurologică numită sindromul picioarelor neliniștite, care afectează 3% din populație.

Sindromul picioarelor neliniștite provine de la o anomalie a dopaminei, substanță chimică a creierului implicată în controlul motor și în cel al celulelor nervoase. Precum apneea, poate cauza infarct sau accidente vasculare cerebrale. Privind partea cea bună, este o tulburare ușor de testat și de controlat cu ajutorul medicamentelor prescrise de doctor.


6. În timp ce dormeai ai făcut ceva ce nu-ți amintești

Ce poate însemna: parasomnie și tulburare de somn REM

Somnambulii își pot prepara o gustare, se pot plimba și apoi se întorc în pat fără a avea vreo idee de toate acestea. Cei mai înfricoșători sunt cei care conduc. Un risc mai mare este tulburarea de somn REM, o problemă neurologică din cauza căreia oamenii acționează conform a ceea ce visează, creierul lor nereușind să blocheze mușchii. Această afecțiune poate duce la un comportament periculos. O cauză a acestei tulburări poate fi considerat consumul de antidepresive.


Somnambulismul poate semnala o problemă mai mare a controlului creierului asupra mușchilor. Poate fi un semn timpuriu că s-ar putea dezvolta boala Parkinson. Parasomnia și REM pot fi tratate cu melatonină și medicamentele recomandate de doctor.

7. Mergi la baie. Din nou.

Ce poate însemna: diabet

Dacă te trezești pentru că ai nevoie la toaletă mai mult de două ori pe noapte, ai putea avea diabet sau ești predispusă la asta. Urinarea frecventă este cauzată de un nivel ridicat al glicemiei, pentru că rinichii lucrează mai mult pentru a absorbi și filtra excesul de zahăr. Pentru a face asta, ei au nevoie de o cantitate mai mare de fluide și din cauza aceasta produc mai multă urină. Cu toate acestea s-ar putea doar să fi băut prea multă apă înainte de culcare. Dacă urinatul des în timpul nopții persistă, este bine să te duci la doctor.


8. Te agiți și inima îți bate mai tare

Ce poate însemna: tiroidă hiperactivă

Poate ești speriată din cauza serialului „The Walking Dead' sau îngrijorată pentru ședințele de mâine. Dacă ai totuși constant insomnie, o bătaie a inimii mai rapidă și ești mai irascibilă, ai putea avea hipertiroidism, afecțiune care afectează somnul. O producție prea mare de hormon tiroidian afectează metabolismul și provoacă scăderea în greutate. O altă posibilitate este boala Graves, o afecțiune autoimună care provoacă neliniște și probleme cu somnul.

Citește și:
Sunt hormonii cauza faptului că iei în greutate? Așa poți afla!

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet