8 gustări care îți vor ține glicemia sub control

Dacă ai diabet tip 2 sau pur și simplu probleme cu nivelul ridicat al glicemiei, să consumi gustări în mod inteligent este un lucru important pentru sănătatea ta.

Pentru a evita starea de foame care poate afecta nivelul glucozei, consumă diferite gustări sănătoase:


1. Fistic

Alege o gustare care nu îți va crește nivelul glucozei din sânge, ceva care conține grăsimi sănătoase sau proteine slabe, sau ceva care le include pe amândouă precum fisticul. Acesta este plin de proteine și de grăsimi sănătoase saturate și nesaturate, care pot reduce nivelul colesterolului și riscul apariției vreunei complicații ale diabetului. O porție (aproximativ 50 de bucăți de fistic) este echivalentul a 160 de calorii.

2. Felii de avocado cu lime

Avocado este cea mai bună sursă de grăsimi sănătoase monosaturate și totodată o gustare care se prepară rapid. Încearcă să pui peste aceste felii sucul de la un lime și puțină sare de mare pentru mai multă savoare. O porție de o jumătate de cană are aproximativ 120 de calorii și este suficientă până la următoarea masă.


3. Hummus și ardei gras

Combinând proteine și grăsimi sănătoase cu carbohidrați de înaltă calitate este o modalitate bună pentru a-ți menține sănătatea. O regulă foarte bună este să păstrezi carbohidrații la 15-30 de grame pe porție și aceștia să fie carbohidrați complecși.

Pentru că sunt digerați încet, carbohidrații complecși de calitate păstrează un nivel echilibrat al glucozei în sânge, mai ales atunci când sunt combinați cu proteine și grăsime. Un exemplu de gustare care se digeră încet este hummusul cu legume. Un ardei gras feliat și un sfert de cană de hummus au aproximativ 120 de calorii.

4. Pâine prăjită din cereale integrale cu unt de arahide

Pentru aproape 280 de calorii, pâinea din cereale integrale cu unt de arahide (conține grăsimi sănătoase monosaturate și proteine care satisfac pofta de mâncare) este încă o gustare care va ține departe de tine senzația de foame. Caută un brand care produce unt de arahide fără zahăr și ai grijă la calorii. Pentru și mai puțini carbohidrați alege sticksuri de țelină în locul pâinii.


5. Cocktail de creveți

Bogat în proteine și slab când vine vorba de grăsimi saturate nesănătoase, crevetele proaspăt este o gustare bună atunci când vrei să stabilizezi nivelul glucozei în sânge. Fiecare bucată de crevete are aproximativ 4-6 calorii în funcție de mărimea lui. O cantitate mică de sos cocktail este în regulă ori, dacă vrei, îi poți servi cu un sos salsa proaspăt sau cu roșii tăiate. Cocktailul de creveți este o variantă foarte bună atunci când servești masa la restaurant și vrei un aperitiv care nu îți va afecta nivelul glucozei.


6. Mozzarella și roșii

Mozzarella proaspătă și roșiile sunt iarăși o variantă potrivită atunci când servești cina în oraș. Ai grijă ce brânză alegi, deoarece este de obicei bogată în grăsimi saturate. Asigură-te că alegi o mozzarella semidegresată sau fără grăsimi. Renunță la dressing și alege să pui câteva picături de ulei de măsline, oțet balsamic și sare și piper pentru savoare. O porție de o cană are aproximativ 180 de calorii.


7. Fulgi de ovăz cu fructe de pădure

Cine a spus că fulgii de ovăz sunt doar pentru micul dejun? O jumătate de cană de fulgi de ovăz preparați cu apă și serviți un sfert de cană de coacăze, căpșuni sau zmeură este un exemplu gustos care îți va menține un nivel stabil al glucozei. Pentru a adăuga și grăsimi sănătoase, presară migdale sau alune tăiate; vei servi mai puțin de 300 de calorii dulci și savuroase.

8. Vafe din cereale integrale acoperite cu unt de migdale și scorțișoară


Această gustare delicioasă este sațioasă și rapid de făcut. Încearcă să prăjești o vafă din cereale integrale și să o servești cu un iaurt bogat în proteine sau cu unt de arahide, care aduce un plus de grăsimi sănătoase. Presară deasupra niște scorțișoară, care are aparent un efect pozitiv în controlul glicemiei, atunci când este folosită în combinație cu tratamente pentru diabet.

Citește și:
Ce poți face pentru a preveni cancerul ovarian

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet