8 beneficii ale consumului de cafea

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, iar mulțumită antioxidanților și nutrienților din compoziție, este și sănătoasă.

8 beneficii ale consumului de cafea

Studiile arată că cei care consumă frecvent cafea au un nivel mai scăzut de a dezvolta anumite boli. Iată opt dintre cele mai importante beneficii ale cafelei:

Poate îmbunătăți nivelul de energie


Cafeaua crește nivelul de energie și ne face să ne simțim mai puțin obosiți. Acest lucru se întâmplă datorită cafeinei, cea mai consumată substanță psihoactivă din lume. După ce cafeina este absorbită în sânge, iar apoi în creier, nivelul altor neurotransmițători precum noradrenalina și dopamina crește, ducând la o activitate mai sporită a neuronilor. Mai multe studii realizate au arătat că această băutură îmbunătățește diverse aspecte ale funcției creierului – inclusiv memoria, starea de spirit, vigilența, nivelurile de energie și funcția mintală.

Ajută la arderea grăsimilor

Cafeina este menționată aproape în orice reclamă la suplimente de slăbit – și există și un motiv pentru care se întâmplă acest lucru. Este una dintre puținele substanțe naturale dovedite că ajută la arderea grăsimilor. Mai multe studii au arătat că substanța pe care o găsim în componența ei, cafeina, îmbunătățește metabolismul. Totuși, este posibil ca aceste efecte să se diminueze considerabil pentru cei care consumă cafea în mod frecvent.

Poate îmbunătăți rezistența fizică

Cafeina stimulează sistemul nervos și crește nivelurile de epinefrină din sânge. Acest hormon pregătește corpul pentru exercițiu fizic intens. Având în vedere aceste efecte, nu este surprinzător că substanța din cafea poate ajuta la creșterea rezistenței fizice cu până la 12%. De aceea, înțelegem motivul pentru care antrenorii de fitness recomandă ca înainte cu jumătate de oră de mersul la sală să bem o cafea neagră.

Conține nutrienți esențiali

O mulțime de nutrienți din boabele de cafea rămân în băutura pe care o consumi dimineața. O singură ceașcă de cafea conține vitamina B2, B5, B3, magneziu și potasiu. În cazul oamenilor care consumă mai multe cafele pe zi, aceștia se depun mult mai repede.

Scade riscul de diabet de tipul 2

Diabetul de tip 2 este o problemă majoră de sănătate ce afectează milioane de oameni din întreaga lume, fiind caracterizată de nivelul ridicat de zahăr din sânge, cauzat de rezistența la insulină sau o abilitate redusă de a secreta insulină. Din anumite motive necunoscute încă, cei care consumă cafea au un risc semnificativ mai redus de a dezvolta diabet de tip 2. Studiile au demonstrat că persoanele care beau cafea au cu 23-50% risc mai mic de a avea această boală.

Reduce riscul de Alzheimer și demență

Alzheimer-ul este cea mai comună boală neurodegenerativă și principala cauză a demenței. Această boală afectează, de obicei, persoanele peste 65 de ani. Cu toate acestea, există numeroase lucruri pe care le poți face pentru a preveni ca acestea să apară, precum un stil de viață sănătos și chiar consumul de cafea. Studiile au arătat că persoanele care beau cafea au cu 65% mai puține șanse de a avea, la un moment dat, Alzheimer.

Poate preveni depresia

Depresia reduce semnificativ calitatea vieții. Într-un studiu realizat de Harvard în 2011, femeile care consumau patru sau mai multe cești de cafea pe zi înregistrau cu 20% mai puține șanse de a deveni depresive. Un alt studiu realizat pe un eșantion de 200.000 de indivizi a arătat că cei care beau patru sau mai multe cafele pe zi au cu 53% mai puține șanse de a se sinucide.

Te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Având în vedere că cei care consumă cafea au șanse mult mai mici să dezvolte o boală, se pare că această băutură miraculoasă ne poate ajuta să trăim mai mult. Mai multe studii au indicat că persoanele care consumă cafea au o rată de mortalitate mult mai mică.

Citește și:
4 alimente de detoxifiere care te vor ajuta să slăbești

Foto: Imaxtree

Vezi şi cu ce poți înlocui cafeaua!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet