Probabil îți vin în cap multe produse dulci, doar citind acest titlu. Dar ne-ai crede dacă ți-am spune că o supă la conservă poate fi la fel de periculoasă?
Nu mai e niciun secret că zahărul îți poate face mai mult rău decât bine, mai ales în cantitățile neregulate în care se găsește în alimentele gata preparate de pe piață.
Nu ne referim aici la zahărul „natural” pe care ajungem să îl consumăm, precum un fruct sau o linguriță de miere, ci mai mult la acela care se găsește în diverse produse la supermarket, de multe ori produse pe care nici nu ni le imaginăm ca fiind dulci – da, știu sigur că supa de roșii nu era chiar pe lista ta de deserturi.
Așa aflăm că nu e nevoie să mănânci biscuiți și ciocolată zilnic ca să consumi zahăr peste limită, ci e de ajuns chiar și un meniu aparent sănătos – iată 8 alimente pe care să le verifici cu atenție, dacă vrei cu adevărat să reduci nivelul de zahăr consumat:
Ok, nu e chiar cel mai surprinzător aliment, însă ai grijă să nu cazi în plasa companiilor care încearcă pe cât posibil să ascundă adevărata cantitate de zahăr pe care o folosesc în sucuri – chiar și cele considerate „naturale”. O singură doză de suc poate conține până la 29g de zahăr, adică mai mult și decât doza zilnică recomandată! Mai exact, 25g/zi pentru femei și aproape 36g/zi pentru bărbați.
De cele mai multe ori, zahărul „se ascunde” pe etichetele acestor băuturi sub denumiri precum zaharoză, fructoză, dextroză sau diferite siropuri folosite ca îndulcitori naturali, despre a căror siguranță specialiștii încă vorbesc cu îngrijorare.
Un alt aliment despre care poate ai mai auzit că este ceva mai riscant decât ruda sa mai în vârstă – sfântul iaurt simplu. De cele mai multe ori este promovat ca fiind super sănătos, combinând nutrienții din lapte cu cocktailul de vitamine al fructelor, însă realitatea este la fel de frecvent alta.
În special iaurturile cu fructe din categoria low-fat ajung să fie la fel de sănătoase precum o cupă de înghețată, după ce producătorii pun mai mult zahăr pentru a compensa lipsa de gust, ce vine odată cu lipsa grăsimii. La aproape 250g de iaurt cu fructe e posibil să consumi de fapt 33g de zahăr, așa că cel mai sănătos ar fi să îți pregătești acasă o gustare din iaurt simplu și fructe proaspete.
De câte ori nu ai mâncat un baton cu cereale în locul unei prăjituri, cu scopul de a înlocui cu ceva mai sănătos acea bombă calorică?!
Cerealele sunt mărunțite și amestecate cu zahăr brun, miere, sirop de porumb și alți îndulcitori. Dacă mai adaugi și fructele uscate sau glazura de ciocolată sau iaurt care adesea le însoțesc, snack-ul preferat tocmai a devenit la fel de sănătos precum o bomboană. Jumătate de baton e echivalent cu aproape 10g de zahăr, așa că nici nu te gândi să mănânci două batoane „de poftă”.
Un alt snack preferat, o altă surpriză pe lista noastră. Fructele uscate nu sunt neapărat rele, însă e foarte important să le alegi pe acelea în care producătorul nu a mai adăugat extra zahăr, și de asemenea să nu consumi mai multe fructe uscate decât ai fi consumat proaspete.
Ce vreau să spun cu asta este că în procesul de deshidratare, fructele uscate se micșorează – cantitatea de zahăr pe care o conțin rămâne însă aceeași. Probabil nu ai mânca o banană, 5-6 caise și un ciorchine de strugure toate la o singură masă, însă în varianta uscată este destul de ușor să o faci. Cantitatea de zahăr ingerată este prea mare pentru intervalul de timp atât de scurt.
Alăturând cele două concepte, tindem să credem că băuturile pentru sportivi sunt de la sine și sănătoase. Însă nu e chiar așa. Ele a fost special create pentru a le da atleților un strop de energie – iar consumul lor de energie este cu mult, foarte mult mai mare decât al nostru. O băutură de acest gen e extra bogată în zaharuri – aproape 40g/sticlă! – ceea ce o face destul de nepotrivită după o simplă alergare în parc. Bea doar apă când faci sport și nu numai; e singura băutură de care are nevoie corpul tău pentru a se rehidrata!
Șocant, nu-i așa? Și pe mine mă doare să scriu aceste rânduri, însă sosul pentru paste chiar vine la pachet cu destul de mult zahăr. E adevărat, o mare parte din zahăr provine din roșii. Însă unii producători adaugă și mai mult pentru aromă sau pentru o mai bună conservare – o jumătate de cană de sos poate conține și 12g de zahăr, așa că fie pregătești unul în casă (ce nu facem pentru paste?!), fie verifici de două ori lista cu ingredientele în magazin.
Un produs chiar mai periculos decât sosul de paste: la fiecare două lingurițe de sos BBQ, puteai la fel de bine să fi consumat și două lingurițe de zahăr! Totul pentru a oferi o aromă de neuitat, sosul de Barbecue poate fi și 33% zahăr pur. Încearcă să te ferești de produsele de genul și să îți prepari sosurile acasă, ori de câte ori poți.
Probabil printre ultimele alimente la care să ne fi gândit cu scepticism când discutăm de conținutul real de zahăr – supa la conservă. Exact ca în cazul băuturilor, zahărul poate apărea ascuns pe etichetă sub denumiri precum maltoză, fructoză, zaharoză, malț din orz și altele. Când multe dintre acestea apar în cantități mici, cantitatea totală de zahăr este de fapt mai mare – caută produse cu conținut redus de zahăr și cât mai puțini îndulcitori. Deși este folosit tot pentru aromă și conservare, producătorii nu ar trebui să exagereze cu acest ingredient.
Alimente care nu ne îngraşă, indiferent de cantitatea consumată
Text: Cristiana Daraban
Foto: Shutterstock