Chiar dacă nu te-ai gândit până acum la asta, o alimentație bogată în proteine poate duce și la o serie de afecțiuni pe care nu ar trebui să le ignori.
O alimentație echilibrată presupune să consumi și proteine. Însă atunci când consumul de proteine este mult prea bogat și, dacă nu îi oferi organismului tău cantitatea optimă, te poți confrunta cu anumite afecțiuni.
În general cantitatea de proteine de care ai nevoie poate varia în funcție de vârstă, sex, dar și nivelul de activitate. În medie, oamenii au nevoie în general de o cantitate de 45 – 55 de grame de proteine pe zi. Dar ce se întâmplă atunci când depășești această cantitate? Iată care sunt semnele care pot indica asta:
Cu siguranță cunoști sentimentul acela complet neplăcut al unei indigestii. Proteinele sunt destul de greu de digerat, iar consumul excesiv poate provoca un disconfort destul de mare stomacului. Important este să îți dai seama care e cantitatea de proteine potrivită organismului tău.
Un consum prea bogat în proteine se poate prezenta și sub forma deshidratării. Ai putea avea tendința de a bea mai multă apă pentru a combate acea senzație de deshidratare, însă de multe ori oamenii nu își dau seama că le este mai sete decât de obicei în această situație pentru că nu beau în general suficient de multă apă.
Proteinele îți pot oferi senzația de sațietate. Cu toate astea, dacă depășești cantitatea zilnică recomandată, acest lucru poate împiedica asimilarea lor optimă de către organismul tău. Iar atunci te poți simți epuizată sau obosită, fără să îți dai seama din ce motiv.
În cele mai multe dintre cazuri, persoanele care mănâncă prea multe proteine au o dietă cu un conținut scăzut în carbohidrați. Atunci când îți planifici mesele având ca obiectiv principal reducerea la minimum a carbohidraților și consumul bogat de proteine, e posibil să ai parte de destul de puține fibre, iar asta va duce la constipație.
Atunci când mănânci multe proteine și puțini carbohidrați, corpul tău intră în cetoză, un proces care apare de cele mai multe ori când organismul nu primește suficient de mulți carbohidrați și folosește grăsimile pentru a le transforma în energie. Ceea ce va duce la o respirație urât mirositoare care nu se poate rezolva printr-o igienă orală bună pentru că mirosul provine din sistemul digestiv.
Multe persoane consideră că vor pierde în greutate dacă vor crește consumul de proteine, însă se întâmplă tocmai invers. Este foarte probabil ca proteinele să fie depozitate în corpul tău ca grăsimi, ceea ce va duce în cele din urmă la acumularea unor kilograme.
Mai multe studii au demonstrat că un consum ridicat de proteine este legat direct de bolile cardiovasculare. Ceea ce ar trebui să faci este să mănânci alte alimente care îți pot menține inima sănătoasă, precum pește, nuci și leguminoase.
Foto: Arhiva ELLE