Ești obosită mai tot timpul (chiar și atunci când ai spune că te-ai odihnit corespunzător), transpiri excesiv, îți cade părul iar greutatea ta a înregistrat fluctuații bruște? S-ar putea să te confrunți cu probleme ale glandei tiroide. Iată care sunt semnele pe care trebuie să le urmărești.
Nu resimți nicio durere atunci când ai probleme cu tiroida și nici nu observi schimbări dramatice la nivel fizic sau psihic și, cu toate acestea, afecțiunile glandei tiroide îți pot da organismul complet peste cap, fără ca măcar să știi.
Înainte să bagi mâna în foc că nu te numeri printre femeile afectate, e bine să știi că 1 din 8 femei din România suferă de o tulburare tiroidiană, iar simptomele sunt de cele mai multe ori complet ignorate. Iată ce trebuie să știi despre aceste afecțiuni.
Cea mai mare glandă a sistemului endocrin, glanda tiroidă produce doi hormoni principali care au rolul de a stimula metabolismul și de a influența viteza cu care este utilizată energia în corp, termoreglarea organismului, compoziția sângelui etc. Atunci când organismul se confruntă cu tulburări ale glandei tiroide producția de hormoni este inhibată: când nivelul acestora este prea mic sau prea mare, este posibil să te confrunți cu o gamă largă de simptome.
De la o stare de letargie continuă la creștere sau scădere în greutate și până la căderea excesivă a părului, iată care sunt acele semne pe care nu trebuie să le ignori.
1. Te simți mai mereu obosită. Ai bifat 8 ore de somn profund, ți-ai băut cafeaua, te-ai hidratat, ai mâncat corect și nici nu ai făcut un efort fizic considerabil și cu toate acestea te simți mai mereu apatică și obosită? De vină ar putea să fie o afecțiune a glandei tiroide.
2. Te confrunți cu tulburări menstruale. De multe ori în spatele acestor probleme stă o patologie tiroidiană. Ar trebui să îți pui semne de întrebare spre exemplu dacă menstruația nu apare niciodată la intervale regulate.
3. Pielea ta și-a modificat aspectul fără o cauză aparentă. Nu te-ai expus la soare, ai băut cei doi litri de apă pe zi, ba chiar îți hidratezi pielea cu produse speciale zi de zi. Și, cu toate acestea, pielea ta fie a devenit subit mai aspră, mată și lipsită de vitalitate, fie este umedă, subțire, moale și fină la atingere. În primul caz ai putea suferi de hipotiroidie, în al doilea caz poate fi vorba despre un caz de hipertiroidie.
4. Îți cade părul foarte tare. Stresul, schimbările meteorologice, alimentația și regimul de îngrijire toate își pot pune amprenta asupra căderii părului. Însă aceasta poate fi și cauza unor disfuncții la nivelul glandelor suprarenale, al ovarelor sau hipofizei așa că dacă acest simptom se coroborează cu altele e bine să consulți medicul endocrinolog pentru a vedea dacă este vorba despre o problemă cu tiroida.
5. Ai observat modificări ale temperaturii corpului. Ba ți-e foarte frig deși toată lumea spune că în încăpere e cald, ba te iau bufeuri de căldură în plin ger iernatic: incapacitatea de reglare a temperaturii corpului indică și ea o tulburare a glandei tiroide.
6. Starea ta de spirit se schimbă de la o zi la alta. Stările pe care le poate resimți o persoană ce are probleme cu tiroida fluctuează de la stări depresive și dificultate de concentrare la hiperactivitate.
7. Greutatea ta fluctuează frecvent. Nu ții cure de slăbire și cu toate acestea te-ai trezit că ai dat jos cinci kilograme în câteva săptămâni sau pe de altă parte ai grijă la alimentația ta și totuși observi că te îngrași pe zi ce trece. De vină pot fi tot hormonii glandei tiroide: un nivel scăzut poate conduce la o creștere în greutate, în timp ce scăderile bruște în greutate își au motivația în nivelul crescut de hormoni.
Dacă bifezi mai mult de patru dintre aceste simptome, dacă te afli în decursul unor schimbări fiziologice (adolescență, perioada de după naștere, menopauza sau andropauza) sau dacă ai peste 40 de ani, este bine să consulți un medic endocrinolog și să îți faci toate analizele necesare.
Foto: Arhiva ELLE