Sunt obiceiuri mici, lucruri pe care le facem zi de zi fără să ne dăm seama, dar care pot avea un impact asupra stării noastre de bine.
1. Ți-ai atins fața
Nu te poți abține să nu-ți pui mâna pe față… În medie, oamenii își ating chipul de aproximativ patru ori pe oră. Însă de ce ar fi asta o problemă? Biroul tău adăpostește de sute de ori mai multe bacterii pe metru pătrat decât toaleta din cadrul companiei, conform cercetătorilor din Arizona. Deci, când atingi obiectele din jurul tău, iar apoi îți atingi tenul, te expui la boli, dar și la afecțiuni ale pielii, precum acneea mecanică. Fricțiunea pielii cu mâinile murdare blochează porii și poate favoriza apariția coșurilor, la două săptămâni de la atingere.
2. Ai stat lipită de scaun
Statul pe scaun mărește riscul obezității și al afecțiunilor cardiace, iar acesta ar trebui să fie un motiv suficient de puternic încât să te mobilizeze să te plimbi un pic. Mai mult, sunt studii care au concluzionat că statul excesiv pe scaun poate avea efecte nefaste asupra sănătății tale chiar dacă faci mișcare în mod regulat (după sau înainte de orele sedentare). Așa că, lasă scuzele la o parte și încearcă să faci câțiva pași prin împrejurimi, cel puțin o dată pe oră, pentru a-ți pune sângele în mișcare. Poți folosi chiar și o aplicație care să îți indice câți pași ai făcut în fiecare zi!
3. Ai intrat de mai multe ori pe rețelele de socializare
Dacă relația ta e în impas, probabil că rețelele de socializare au o mare parte din vină. Cercetătorii din Chile au ajuns la concluzia că posibilitatea unei persoane de a-și părăsi partenerul e de două ori mai mare pentru persoanele care sunt active pe rețelele sociale, decât la oamenii neafectați de microbul Facebook sau Instagram. Rețelele sociale aprind gelozii și favorizează infidelitățile, conform cercetătorilor.
4. Ai luat masa pe birou
Ambalajele și firmiturile nu sunt singurele dovezi că ai luat masa în fața calculatorului, ci și colăceii de pe abdomen. Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool au aflat că persoanele care iau gustări la birou, în timp ce desfășoară și alte activități ard mai greu caloriile din alimente. Oferă-ți o pauză de masă ca la carte!
5. Ți-ai frecat ochii
Frecarea ochilor a fost asociată cu o boală numită keratoconus, care se manifestă prin slăbirea și subțierea corneei, și care poate fi corectată doar cu ochelari sau lentile de contact. Iar dacă porți deja lentile, frecarea ochiului poate duce la blocarea lentilei sub pleoapă.
6. Lucrezi în dezordine
Ordinea de pe biroul tău poate să-ți influențeze sănătatea. Într-un studiu desfășurat în Universitatea din Minnesota, o parte din participanți și-au petrecut timpul lucrând la birouri ordonate, iar alții la birouri dezordonate. Când li s-a oferit o gustare, 67% dintre dintre persoanele care aveau un ambient plăcut au ales mărul, în timp ce 80% dintre cei care stăteau în dezordine au optat pentru dulciuri. Un mediu organizat te încurajează să iei decizii bune, conform oamenilor de știință.
7. Te-ai abținut să mergi la baie
Dacă ignori nevoia fiziologică de a micționa pentru a nu rata niciun minut de ședință poți risca o infecție a tractului urinar. Însă această neplăcere nu este garantată, dacă amâni urinarea din când în când nu e așa de grav. Însă, forțarea regulată a sfincterului (pentru a ajunge acasă la baie) îți poate slăbi mușchii.
Citește și:
Substanțe cancerigene care se întâlnesc în viața de zi cu zi
Foto: Arhiva ELLE