7 nutrienti necesari corpului tau daca intentionezi sa ramai insarcinata

Ai luat decizia de a avea un copil. Sa ai grija de alimentatia ta este foarte important, mai ales ca vei avea nevoie de o multime de vitamine si minerale odata ce vei ramane insarcinata.

7 nutrienti necesari corpului tau daca intentionezi sa ramai insarcinata

Aceasta pregatire nu numai ca va imbunatati fertilitatea, dar totodata iti vei pregati corpul pentru venirea copilului. Cu toate ca un regim alimentar echilibrat este o metoda buna de a avea grija de sanatatea ta, este posibil ca acesta sa nu contina cantitatea suficienta de vitamine si minerale. Avand in vedere ca dietele pot varia, vitaminele prenatale pot acoperi posibilele riscuri.

Iata nutrientii esentiali pentru o mama si un copil sanatos.

1. Acid folic

Se gaseste in: nuci, fasole, fructe citrice si legume cu frunze verzi (de exemplu kale, spanac, varza).

Acidul folic ajuta la dezvoltarea normala a sistemului nervos al bebelusului (creierul si maduva spinarii). Pentru ca sistemul nervos se formeaza in prima luna de sarcina – de obicei inainte sa stii ca esti insarcinata – este important sa folosesti imediat aceasta vitamina. Este recomandat sa consumi acid folic cel putin cu o luna inainte de concepere. In timp ce doza zilnica recomandata este de 400 mg, aceasta poate fi marita la recomandarea medicului in cazul femeilor diabetice, a celor care au avut deja un copil cu probleme ale sistemului nervos sau in cazul celor care sufera de siclemie.

2. Fier

Se gaseste in: fasole, scoici, seminte de susan, linte si spanac

Potrivit unui studiu din 2011, deficienta de fier in primele luni de sarcina poate avea un impact major in dezvoltarea creierului copilului pe termen lung, asadar este important sa consumi o cantitate suficienta in perioada in care incerci sa ramai insarcinata. Doza zilnica recomandata pentru o femeie care nu este inca insarcinata este de 18 mg. Pe langa suplimentele alimentare, poti introduce mai mult fier in alimentatie. Tine minte: alimentele bogate in fier si vitamin C, precum citricele sau rosiile, vor usura absorbtia fierului in organism.

3. Vitamina C

Se gaseste in: capsuni, portocale, kiwi, mango si coacaze

Vorbind de vitamina C, aceasta poate ajuta la declansarea ovulatiei la femei. Doza zilnica recomandata este de 90 mg pentru barbati si 75 mg pentru femeile care nu sunt insarcinate (doza se poate mari la 85 mg atunci cand ramai insarcinata).

4. Calciu

Se gaseste in: lapte, branza, iaurt, broccoli si legume cu frunze verzi.

Consumul de calciu inainte de sarcina imbunatateste resursele corpului de a dezvolta oasele copilului. Este recomandat ca femeile sa consume cel putin 1000 mg de calciu zilnic, atat inainte cat si in timpul sarcinii. Daca stomacul tau nu agreeaza produsele lactate, poti consuma broccoli si legume cu frunze de culoare verde inchis.

5. Vitamina B6

Se gaseste in: pui, curcan, spanac, morcovi, orez brun si seminte de floarea-soarelui

Consumul in mod regulat de vitamina B6 ajuta in reglarea hormonilor si daca te pregatesti din timp cu aceasta vitamina, ai putea scapa de starile neplacute de dimineata. Dupa sarcina nu doar ca ajuta la functionarea optima a sistemului nervos, dar este de asemenea un nutrient important pentru dezvoltarea si functionarea creierului. Doza zilnica recomandata este de 1,3 mg in perioada in care incerci sa ramai insarcinata.

6. Zinc

Se gaseste in: carne rosie, carne de pasare, nuci, cereale integrale, produse lactate si scoici.

Zincul este important pentru ovulatie si fertilitate la femei, dar si pentru producerea spermei la barbati. Asigura-te ca amandoi consumati cantitatea zilnica recomandata (15 mg) pentru a-ti mentine in forma sistemul reproductiv.

7. Acizi grasi omega-3

Se gasesc in: nuci, edamame, carne de vita si peste gras (precum somonul, pastravul si sardinele)

Expertii cred ca acizii grasi omega-3 pot imbunatati calitatea embrionilor la femeile care incearca fertilizarea in vitro. Mai mult, cercetarile arata ca acesti acizi ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului. Specialistii recomanda femeilor consumul a doua-trei portii de peste sau crustacee (aproximativ 350 g) pe saptamana – atat pe durata sarcinii, cat si in perioada alaptatului. Totodata incearca sa alegi un peste care este sarac in mercur. Evita rechinul, pestele-spada, macroul. Daca iti faci griji ca ai putea manca prea mult mercur, poti incerca alte optiuni de a consuma omega-3, precum suplimentele nutritive.

Text: Georgiana Livadaru

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet