Citeste mai jos cele 7 motive pentru care nu iti vine menstruatia, desi nu esti insarcinata.
Citeste mai jos cele 7 motive pentru care nu iti vine menstruatia, desi nu esti insarcinata:
Singromul ovarelor polichistice rezulta dintr-un dezechilibru hormonal, consecinta a ovulatiei rare, sau chiar a lipsei acesteia. Printre simptomele acestui sindrom se numara iregularitatea sau lipsa menstruatiei, par crescut pe barbie, piept si mustata), acnee si dificultate in controlul greutatii corpului.
Din pacate, sindromul ovarelor polichistice este cea mai comuna cauza a infertilitatii. Desi multe femei care sufera de acest sindrom nu ii acorda prea multa atentie, el se poate trata. Daca indentifici cateva dintre simptome, apeleaza la medic pentru ajutor.
Tiroida regleaza metabolismul si te poate influenta chiar daca ai sau nu menstruatie. Printre semnele care indica probleme la nivelul tiroidei se numara: durere sau un nod in gat cand inghiti si o marire a glandei tiroide in sine, care este o glanda in forma de fluture la baza gatului.
Indicele de masa scazut poate rezulta dintr-un program intens de exercitii fizice (jogging-ul nu este inclus). Dobandind cateva kilograme in plus iti va ajuta menstruatia sa revina. Discuta cu medicul daca simti ca indicele de masa corporala iti este prea scazut pentru corp.
O raceala minora nu iti va deregla menstruatia, insa, un virus la stomac sau o gripa severa ar putea reprezenta niste cauze plauzibile. Menstruatia ar trebui sa revina imediat dupa ce te simti mai bine, insa, daca nu se intampla acest lucru iar starea persista, mergi si vezi un doctor.
Schimbandu-ti programul de somn va avea un efect negativ asupra hormonilor. munca in ture de noapte influenteaza regularitatea menstruatiei. Consulta-ti doctorul in aceasta privinta si incearca sa dormi minimul de ore pe noapte.
Stresul cauzeaza dereglarea hormonilor, care duce la pierderea temporara a menstruatiei. Asa ca, indiferent de motivele care ti-au indus stresul, ar trebui sa te gandesti la consecintele pe care corpul tau le suporta. Fa un pas inapoi si reflecta asupra unor schimbari care sa-ti imbunatateasca starea de spirit.
O multime de medicamente iti pot afecta menstruatia. Anti-depresivele, de exemplu, cresc nivelul unui hormon care previne ovulatia. Chiar si schimbul de contraceptive pot face niste modificari asupra organismului. Acest lucru ar trebui sa-l discuti cu medicul.
Text: Denisa Coman
Foto: Imaxtree