E drept că dimineața suntem pe fugă, dar o mică gustare asigură organismului energia necesară pentru a funcționa optim. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei și nu trebuie să lipsească din planul nostru alimentar. Îți spunem de ce!
Una dintre cele mai mari greșeli de alimentație este ignorarea micului dejun, lucru pe care îl facem prea des, devenind un obicei periculos pentru sănătatea noastră. Dar fie suntem la dietă, fie nu ne este foame imediat cum ne trezim sau suntem în viteză, cumva reușim să plecăm de acasă doar cu o cafea. Deși este o concepție greșită, multe femei consideră că, dacă sar peste micul dejun, șansele unei siluete zvelte sunt mai mari.
Prima masă a zilei trebuie luată la o oră de la trezire, atunci când organismul declanșează o serie de procese care ne pregătesc pentru o nouă zi, instaurându-se și senzația de foame pe care nu trebuie s-o ignorăm. Chiar dacă te culci târziu și nu poți mânca imediat când te-ai trezit ca să pleci la lucru, poți lua micul dejun la birou – ia-ți cu tine un fruct consistent (o banană, de exemplu) și o mână de migdale sau un iaurt cu miere. Important este să te organizezi astfel încât să îți asiguri zilnic porția de energie, de la primele ore ale dimineții.
Sunt multe femei care s-au obișnuit să sară peste micul dejun (și asta, de ani de zile!) prima masă fiind prânzul. În acest caz, nu uita că orice învăț are și dezvăț! Este adevărat că procesul de reeducare durează, dar îți spun, din proprie experiență, că încet, încet, poți reintroduce obiceiul micului dejun.
Fă-o progresiv și de câte ori mergi la supermarket, asigură-te că pui în coșul de cumpărături alimente pe care le poți servi dimineața – dacă le ai la îndemână, îți va fi mai ușor să îndrepți situația. Un motiv în plus pentru a lua micul dejun este că poți mânca aproape tot ce dorești, fără a te îngrășa, organismul transformând prima masă în energie. Dimineața este recomandat să mănânci cea mai mare cantitate de carbohidrați de pe parcursul zilei, cât și proteine sau grăsimi bune.
După somn, corpul are nevoie de hrană, de „combustibil”, pentru a începe ziua bine. Micul dejun reglează nivelul zahărului din sânge și ne reactivează, oferindu-ne un boost energetic.
Prima masă a zilei stimulează abilitățile cognitive: ne putem concentra mai bine, memoria pe termen scurt este stimulată și devenim mai vigilente.
Foamea duce la excese! Prin consumul regulat a unor alimente sănătoase, chiar de la primele ore ale zilei, vom fi mai puțin tentate să mâncăm mult și prost atunci când nu mai putem răbda de foame.
Dacă nu mănânci dimineață, sunt șanse mari să devii irascibilă și mai iritată, imediat cum apar problemele zilei. Micul dejun ne stimulează starea de spirit, cheful de viață și ne păstrează calmul, făcându-ne mai puțin anxioase.
Un studiu apărut în American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat că lipsa regulată a micului dejun poate duce la obezitate și poate crește nivelul colesterolului, factori care măresc riscul de afecțiuni ale inimii.
Dacă nu iei micul dejun, este absolut normal ca senzația de foame să te ia pe sus, înainte de ora prânzului, și să fii tentată să mănânci lacom, ce apuci. În plus, foamea ne antrenează poftele pentru alimente grase.
Sărind peste micul dejun, organismul nu primește porția de energie necesară pentru a funcționa optim, metabolismul încetinește și încearcă să mențină organismul în parametrii normali, doar că atunci când mănânci din nou, corpul va bloca fiecare aliment consumat, lucru care îngreunează pierderea în greutate.
Foto: Imaxtree