De cele mai multe ori suntem tentati sa explicam starea de oboseala continua prin stilul de viata mereu ocupat de treburile zilnice.
Insa daca te simti obosita tot timpul, s-ar putea ca acesta sa nu fie singura cauza. Pentru a te asigura, incearca sa schimbi in descursul a doua, trei saptamani, cate ceva din acest stil de viata stresant si mult prea agitat: incearca sa dormi mai mult, elibereaza-ti din evenimentele din calendar, mananca alimente mai sanatoase, bea mai multe lichide, ia multivitamine si redu consumul de cafea si bauturi alcoolice. Daca in continuare ai simptome de oboseala dupa toate aceste schimbari, atunci ai nevoie de ajutor profesionist.', spune Sandra Adamson Fryhofer, doctor in medicina interna din Atlanta. Oboseala in exces poate fi semnul unei afectiuni medicale foarte serioase care trebuie tratata.
Oboseala cauzata de anemie este rezultatul lipsei de globule rosii din sange, care aduc oxigenul dinspre plamani catre tesuturi si celule. Aceasta se poate manifesta prin slabiciune si prin faptul ca iti pierzi usor suflul.
Anemia poate fi cauzata de o lipsa de fier si de vitamine, de pierderea sangelui, de o hemoragie interna sau de o boala cronica, cum ar fi artrita reumatoida, cancer sau functionarea defectuoasa a rinichilor.
Viitoarele mamici sunt cele mai expuse, fiind nevoie de o cantitate suplimentara de fier in timpul sarcinii si perioadei in care alapteaza.
Simptome: Oboseala este primul si cel mai puternic, fiind completat de slabiciune, dificultatea de a adormi, lipsa de concentrare, ritmul rapid al inimii, dureri in piept si dureri de cap. Exercitiile simple, precum urcarea scarilor sau plimbarile pe distante mici, pot obosi peste masura.
Testul: O evaluarea detaliata a anemiei include o consulare fizica si analiza de sange, incluzand un CBC- o hemoleucograma completa, pentru a stabili nivelul globulelor rosii din sange.
Glanda tiroida este cea care produce hormonii ce iti controleaza metabolismul. Aceasta nu este mai mare decat nodul de la cravata. Prea multi hormoni cauzeaza hipertiroidismul. Pe cealalta parte, prea putini hormoni duc la hipotiroidismul, cand metabolismul functioneaza atat de incet incat parca sta pe loc.
Simptome: Hipertiroidismul face ca muschii sa fie obositi si slabiti, astfel ca mersul pe bicicleta sau urcatul scarilor devin mult mai dificile. Alte simptome genereaza pierderea nefireasca a kilogramelor, senzatia permanenta de caldura, un ritm al inimii accelerat, menstruatii scurte si mai rare si o senzatie continua de sete.
Hipertiroidismul se intalneste mai des la femeile de 20 – 30 de ani, dar poate aparea si mai tarziu, atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor.
Acesta se manifesta prin oboseala, capacitate scazuta de concentrare, dureri musculare care apar chiar si in cazul activitatilor ce nu necesita un efort considerabil. Un alt simptom este luarea in greutate, cauzat de retentia de apa, de senzatia permanenta de frig, chiar si atunci cand este cald, o menstruatie abundenta si frecventa, dar si aparitia constipatiei.
Hipotiroidismul este mai frecvent in randul femeilor de peste 50 de ani, circa 10% dintre acestea ajungand sa sufere de acest dezechilibru hormonal.
Testul: Afectiunile tiroidiene pot fi detectate cu un test de sange. „Problemele cu glanda tiroida sunt atat de tratabile, incat toti oamenii care se plang de oboseala si/sau de slabiciune musculara ar trebui sa faca testul', spune McConell.
Mai mult de un milion de oameni sunt diagnosticati cu diabet de tip 2 in fiecare an, dar multi dintre ei nici macar nu stiu ca sufera de aceasta afectiune. In mod normal, daca esti sanatos, zaharul (sau glucoza) este combustibilul care face organismul sa functioneze. In cazul diabetului de tip 2, glucoza nu mai este folosita in mod corespunzator. De aceea, pentru ca nu mai au suficienta energie pentru a pastra miscarile corpului la un nivel normal, oamenii care sufera de diabet simt deseori oboseala ca pe primul semn de ingrijorare in acest sens.
Simptome: In afara oboselii, poate aparea si setea excesiva, urinarea frecventa, foamea, scaderea in greutate, iritabilitatea, infectiile vaginale si vederea incetosata.
Testul: Exista doua modalitati majore de testare in cazul diabetului.Ma surarea glicemiei cu ajutorul glucometrului este cea mai des utilizata metoda, dar si testul de toleranta la glucoza, cand sangele este extras de doua ori: exact dupa ce se bea un sirop de glucoza, si inca o data dupa doua ore.
Despresia nu inseamna doar o stare proasta, de moment, ci ne afecteaza felul in care dormim, mancam si ne simtim vizavi de propria persoana, dar si de cei din jur. Fara tratament, simptomele depresiei pot dura saptamani, luni si chiar ani.
Simptome: Nu toata lumea resimte aceleasi simptome. Dar, in general, depresia ne poate face sa ne simtim lipsiti de energie, intervin schimbarile legate de odihna si alimentatie, probleme de memorie si concentrare, senzatia de lipsa de speranta, sentimentul propriei lipse de valoare si negativitatea.
Testul: Pentru depresie nu exista vreun test de sange, insa doctorul tau o poate identifica dupa ce iti va aplica o serie de intrebari identificatoare ale acestei afectiuni. Daca detii cinci sau mai multe dintre urmatoarele simptome pentru mai mult de doua saptamani, consulta-ti doctorul sau psihologul:
-oboseala sau lipsa energiei
– dormi prea putin sau prea mult
– tristete, anxietate, senzatia de gol
– lipsa apetitului si pierderea in greutate ori apetit crescut si luarea in greutate
– pierderea brusca a interesului fata de activitatile placute de odinioara
– imposibilitatea de a sta locului si iritabilitate
– dureri de cap, dureri cronice, constipatie si alte probleme digestive, toate rezistente la tratament
– dificultatea de a te concentra, de a-ti aminti ceva, de a lua decizii
– senzatia de vina, de lipsa de speranta, sentimentul ca nu valorezi nimic
– ganduri legate de moarte, sinucidere.
Aceasta afectiune apare atunci cand sistemul imunitar se intoarce impotriva ta si ataca articulatiile sanatoase, uneori raul facut oaselor si cartilajelor fiind ireversibil.
Simptome: Multe dintre simptome, cum ar fi oboseala, lipsa energiei, a apetitului si durerile articulare, apar si in cazul altor afectiuni sau forme de artrita, inclusiv lupusul.
Test: O consultatie amanuntita de catre un reumatolog poate reliefa cele mai importante caracteristici ale bolii, insa exista si un test pentru prezenta factorului reumatoid, un anticorp gasit in sange.
Persoanele afectate de acest tip de oboseala se simt atat de epuizate, incat nu-si pot finaliza nici macar sarcinile cotidiene, obosind dupa foarte putin efort.
Simptome: Dureri de cap, musculare si de articulatii, slabiciune, imposibilitatea de a te concentra. Sindromul oboselii cronice ramane o boala enigmatica, nestiindu-se care este cauza.
Test: Nu exista test pentru aceasta afectiune. Ceea ce poate sa faca doctorul dumneavoastra este sa excluda alte afectiuni ce au efecte similare, cum ar fi lupusul si scleroza multipla, inainte de a stabili un diagnostic.
Daca te trezesti obosit, indiferent de cat dormi, ar putea fi vorba despre calitatea odihnei. Apneea este caracterizata prin intreruperi de respiratie in timpul somnului. Aceste episoade pot aparea de zeci sau chiar sute de ori in timpul somnului, de unde si senzatia de oboseala.
Simptome: Sforaitul si oboseala de a doua zi. Nedepistata, apneea poate duce la boli ale inimii, presiune arteriala mare si chiar atac cerebral.
Testul: In acest caz, testul implica ramanerea peste noapte intr-o clinica de somn, unde pacientul in cauza va fi supus unei proceduri denumite „polysomnogram', un test fara durere ce va monitoriza somnul persoanei respective, modificarile respiratiei si activitatea creierului.
Text: Teona Tomoiaga
Foto: Imaxtree