Poate fi foarte frustrant să vezi acele kilograme în plus atunci când te urci pe cântar, sau să probezi o rochie care obișnuia să îți vină perfect dar nu mai poți respira când e pe tine. Dar știai că există multe aspecte, de la un dezechilibru hormonal până la rețeta de medicamente pe care o ai de la doctorul tău, care pot avea un rol în luarea în greutate?
Iată 7 probleme de sănătate care ar putea sta între tine și greutatea ta ideală:
1. Suferi de depresie
Foarte multe medicamente antidepresive pot cauza luarea în greutate. Dacă suferi de depresie și iei pastile din această cauză, te poți aștepta la 5 sau 15 kilograme în plus, sau chiar la mai multe kilograme, pe parcusul anilor.
Dacă nu iei medicamente, studiile arată că depresia în sine poate duce la creșterea în greutate. Un studiu din 2010 publicat în Jurnalul American de Sănătate a arătat că oamenii care suferă de tristețe și singurătate se pot îngrășa mai repede față de cei care nu prea au aceste simptome.
2. Rețeta de medicamente este greșită
Este o listă foarte lungă cu medicamente care poate cauza apariția acelor kilograme în plus. Dacă iei anticoncepționale, medicamente pentru cancerul mamar sau alte tratamente pentru poliartrita reumatoidă, o să începi să observi câteva kilograme în plus.
Dacă ai motive să crezi că medicamentele pe care le iei îți afectează greutatea, vorbește cu doctorul tău iar acesta ar putea găsi un tratament alternativ care nu va avea aceste efecte asupra organismului tău.
3. Probleme cu digestia
Problemele cu digestia pot juca un rol foarte important în acumularea kilogramelor în plus. Dacă singurul tău simptom este constipația, atunci ai putea încerca niște probiotice care ar putea ajuta tractul tău digestiv să funcționeze normal. Secretul este să te hidratezi constant și să ai o dietă bogată în fibre.
4. Corpului tău îi lipsesc anumiți nutrienți
Dacă magneziul, fierul și vitamina D lipsesc cu desăvârșire din organism, sistemul tău imunitar este compromis. Dacă simți că nu ai energie deloc încearcă să consumi dulciuri și cofeină. Dacă vrei să dai un boost nivelului de fier din corpul tău încearcă să mănânci carne roșie și spananc, iar pentru o creștere a nivelului de magneziu încearcă să adaugi nuci braziliene în dieta ta.
5. Îmbătrânești
Această problemă nu poate fi evitată. Adevărul este că organismul nostru nu arde la fel de multe calorii la 40 sau 50 de ani așa cum obișnuia să o facă atunci când aveai 20 de ani. Așa că încearcă să faci mai mult sport și să mănânci mai puțin, iar metabolismul tău nu să încetinească. Încearcă să consumi proteine low-fat și să reduci carbohidrații pentru a evita acumularea acelor kilograme în plus.
6. Mușchii tăi sunt atrofiați
Multe afecțiuni ale mușchilor, incluzând muschii atrofiați, osteoartrita sau durerile de șold și genunchi îți pot afecta greutatea. Mușchii atrofiați te pot face să renunți la anumite activități fizice ceea ar putea duce la creșterea în greutate. Încearcă să găsești un antrenor de fitness care îți poate alcătui un program special pentru nevoile tale.
7. Suferi de Sindromul Cushing
Dacă observi o creștere în greutate, ai o tensiune arterială ridicată, suferi de osteoporoză, culoarea pielii tale se schimbă și îți apar vergeturi de culoare mov sau argintii pe abdomen, toate acestea sunt semne că organismul tău nu procesează nutrienții așa cum ar trebui. Acest sindrom afectează aproape 15 oameni dintr-un milion, anual.
Dacă suspectezi că iei în greutate și acest lucru nu are nicio legătură cu felul în care mănânci, medicamentele pe care le iei sau lipsa efortului fizic, ar trebui să mergi la doctor și să faci câteva teste care ar putea indica exact motivele.
Citește și:
5 sfaturi utile pentru a renunța la obiceiurile care îți afectează negativ sănătatea
Foto: Arhiva ELLE