7 moduri prin care poti invata din gandurile tale negative

Gandirea pozitiva ne invata sa ne analizam mintea cu antentie, clasificandu-ne gandurile in doua categorii: folositoare si nefolositoare. Uneori avem tendinta sa gandim prea mult si sa ajungem la partile negative ale vietii noastre.

Daca am sta sa ne masuram gandurile, am fi suprinsi cate ganduri nefolositoare avem. Multi dintre noi avem tendinta sa ne subestimam, sa ne consideram incapabili si ca lucrurile nu se vor rezolva.


Un ajutor enorm ne poate oferi psihologul, care ne poate face sa vedem partea plina a paharului. Psihologii sunt persoanele perfecte pentru a ne ajuta sa ne descarcam si ne invata sa ne diferentiem gandurile bune de cele rele. Insa, le putem diferentia si singuri, iata cateva moduri prin care ne putem lipsi de gandurile negative si din care putem invata:

1.Analizeaza-ti emotiile fara sa judeci

Este important sa nu ignori ceea ce simti si sa nu te simti deranjat de sentimentele tale. Emotiile au nevoie de atentia ta, iar mintea le foloseste pentru a te ajuta sa iti observi gandurile. De cele mai multe ori, asta se potriveste in cazul in care nu te simti bine. Cand iti este frica, esti nervoasa sau fara speranta?


2.Observa-ti gandurile din spatele emotiilor

Sentimentele sunt cauzate de ganduri. Poti accesa aceste ganduri prin intrebarea de ce?’, De ce iti este frica? De ce esti lipsita de speranta? De ce esti nervoasa? Gandurile din spatele emotiei iti pot arata greselile mintii tale, pentru ca orice gand care cauzeaza un sentiment neplacut este deobicei cauzat de o presupunere. Iar presupunerile pot fi redefinite.

3.Dovedeste ceea ce crezi

Mintea poate vedea dovezile lucrurilor pe care le si crede. Deci ce experiente, conversatii, etc. foloseste mintea ta pentru a-si dovedi ca gandurile negative’ sunt adevarate? Fa o lista cu acestea si apoi intreaba-te de ce sunt adevarate.

4.Gaseste cu alte optiuni

Ce alte explicatii mai exista? De exemplu, daca un alt coleg de la birou tipa la tine, iar tu presupui ca o face pentru ca esti lenesa, ce alte motive ar mai putea fi? Poate este stresat acasa sau poate are alte probleme. Fa o lista cu toate variantele posibile.

Citeste si:
De unde apar gandurile negative si cum sa le elimini

5.Dovedeste cel putin una dintre aceste optiuni


Mintea cauta, in subconstientul ei, dovezi pentru presupunerile noastre, iar tu acum te vei lupta cu focul. De ce este obligatoriu ca aceste optiuni sa fie adevarate? Dovedeste-ti acest lucru!

Citeste si:
Cum sa scapi de ganduri pesimiste in 8 pasi simpli

6.Repeta

Repetitia este modul prin care mintea invata. Va trebui sa repeti acest proces, chiar daca pare greu. Vei avea nevoie sa variezi formularea atunci cand mintea ti-o prezinta. Intr-un final, subconstientul tau va accepta redefinirile, iar tu vei vedea un sfarsit natural al gandurilor tale negative.


Care este morala acestei povesti? Nu-ti lasa gandurile si fricile sa te limiteze. Pot parea adevarate, dar nimic nu este in totalitate asa. Poti fi nesigur de tot ce simti si gandesti. Daca gandurile si sentimentele nu fac sens, pot fi redefinite.

Text: Maria Smigelschi
Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet