7 moduri în care poți avea grijă de tine zilnic pentru a fi mai sănătoasă

Dormi, trezește-te, muncește – și repetă. Acesta este tiparul pe care-l respecți solemn în fiecare zi și care începe odată cu sunetul alarmei. Iar în tot acest haos aranjat, doza sănătoasă de timp pentru tine lipsește cu desăvârșire – probabil deoarece să ai grijă de tine este una dintre ultimele sarcini de pe lista ta.

De obicei îți comanzi o pizza ca recompensă după o săptămână stresantă și accepți invitația prietenilor de a ieși în oraș după o lună în care nu știi cum ai supraviețuit – însă să ai grijă de tine nu se rezumă la aceste aspecte. Ceea ce nu știi este că a-ți face timp pentru tine în fiecare zi este mai mult decât vital, deoarece cele zece minute zilnice dedicate propriei tale persoane te vor menține sănătoasă atât fizic, cât și mental.


Nu ați observat că momentele în care nu vă acordați suficientă atenție, nu aveți energie pentru a îndeplini nici cea mai ușoară sarcină de pe listă? Motivul este simplu – lipsa timpului dedicat ție și nevoilor tale poate duce la căderi nervoase sau emoționale. Așadar, decât să te gândești obsesiv la faptul ca nu ai mai aspirat în casă de două zile, mai bine fă-ți o baie înspumată și lungă.

Ce înseamnă grija de sine?

Concept apărut în anii 70, grija de sine este practica de a lua măsuri pentru a vă păstra și îmbunătăți calitatea vieții. Aceasta se referă și la auto iubirea pe care trebuie să ți-o oferi – să te apreciezi suficient încât să te asiguri că ești pe primul loc în viața ta și că îți îndeplinești singură nevoile de bază. Cu alte cuvinte, este vorba despre eforturile mici și cu scop – și nu neapărat de a participa la diverse activități singură.


Grija de sine poate căpăta numeroase forme: de la a mânca fructe în locul biscuiților cu ciocolată ce zac stingher pe raft sau achiziționarea unui articol vestimentar ce te face să te simți frumoasă. Punerea în aplicare a tipului acestuia de intenții poate oferi mai multă motivație și poate reduce stresul, anxietatea și iritabilitatea. Așadar, iată șapte moduri simple în care poți avea grijă de tine zilnic, indiferent de cât de ocupat este programul tău.

1. Dormi suficient

Într-o ierarhie a modurilor în care poți avea grijă de tine, orele de somn sunt fruntașele rutinei de auto-îngrijire. Cunoscutele șapte sau opt ore de somn trebuie respectate cu sfințenie pentru a-ți menține organismul sănătos, având în vedere că odihna este la fel de importantă ca nutriția.

În timpul somnului, celule corpului au prilejul de a se recupera după o zi obositoare, iar nivelul de energie este refăcut. Dar, într-o viață caracterizată de haos, cum poți să te asiguri că nevoile organismului tău privind somnul sunt satisfăcute?


Creează-ți un program de somn și respectă-l – acest lucru va facilita ajustarea ceasului biologic, iar corpul tău o să se obișnuiască cu ora de dormit și cea de trezit. Nu uita să citești o carte și să eviți luminile strălucitoare (tipice telefoanelor mobile) pentru a vă relaxa înainte de culcare. Cofeina și mesele grele trebuie evitate înainte de orele de somn, întrucât vor stimula sistemul nervos, astfel afectând calitatea somnului.

2. Planifică-ți meniul alimentar

Cu toate că sănătatea aparatului digestiv și calitatea dietei afectează aspectul corpului, efectele nu se opresc aici – alimentația este un element cheie al sănătății și funcționalității creierului. Alimentele vă afectează activitatea creierului și nivelul performanței, așadar dacă doriți să vă îmbunătățiți calitatea vieții, trebuie să vă documentați asupra alimentelor bogate în nutrienți.


Consumă o varietate de fructe și legume, deoarece sunt alimentele ce conțin un complex de fibre, minerale, vitamine și antioxidanți – recomandarea conform căreia jumătate din farfuria voastră trebuie să fie compusă din fructe și legume nu trebuie să mire pe nimeni. De asemenea, limitați aportul de zahăr ca să vă țineți departe de obezitate, diabet și boli cardiovasculare. Grăsimile esențiale pentru funcționarea creierului găsite în pește, semințe, nuci și avocado nu trebuie nici ele să lipsească din alimentația zilnică.


3. Apa este cheia

Mai bine de 60% din corpul nostru este format din apă, iar sângele conține în proporție de 90% apă – acestea sunt cele mai bune exemple ce demonstrează că apa este elixirul vieții. Cu toate că cele opt pahare de apă recomandate pe zi sunt o parte esențială a îngrijirii de sine întrucât te mențin hidratată, beneficiile nu se opresc aici.

Consumul de apă potabilă îți păstrează pielea și firul de păr hidratate, oferindu-le un aspect sănătos și prevenind probleme tenului, precum ridurile premature. În cazul în care îți dorești să scapi de câteva kilograme, apa reprezintă o variantă sănătoasă a sucului și te pregătește pentru fitness. Cum? Pe lângă faptul că menține tensiunea arterială la un nivel normal, consumul de apă are grijă de articulațiile tale.


4. Exercițiile fizice

Deși să transpiri nu este unul dintre cele mai plăcute sentimente, o rutină de exerciții fizice depășește statutul de activitate necesară sculptării corpului. Integrarea activității fizice în rutina ta zilnică îți prelungește viața și îți îmbunătățește starea de spirit.

Cu toate că opinia populară alătura termenii „activitate fizică' și „sală de sport', nu trebuie să cheltuiești bani pe un abonament fitness ca să te bucuri de beneficiile sportului. Dansul, exercițiile de respirație, mersul pe jos și yoga se integrează în categoria exercițiilor fizice ce pot fi adaptate cu ușurință programului tău.


5. Prioritizează igiena personală

Motivul pentru care dușul fierbinte după o zi obositoare degajă sentimente de plăcere este faptul că igiena personală ne oferă un aspect îngrijit – ca să nu mai adăugăm faptul că ne ferește de boli. Spre exemplu, simpla spălare a mâinilor sau a dinților va ține bacteriile și virușii la distanță.

Atât igiena feței cât și a corpului sunt vitale pentru a evita apariția coșurilor și a punctelor negre și pentru a evita bolile de piele. Spălarea podoabei capilare va îndepărta murdăria și uleiul, lăsând scalpul curat și părul lucios. Când vine vorba despre igiena dinților, este ideal să folosiți periuța și peria după fiecare masă. De asemenea, trebuie să vizitați medicul stomatolog la fiecare șase luni pentru a vă curăța și verifica dantura.


6. Ieși împreună cu prietenii

Grija de sine înseamnă și socializare, stabilirea și întărirea conexiunilor pe care le ai cu prietenii tăi. Așadar, fă-ți timp pentru persoanele din jurul tău care îți oferă suport moral și îți susțin obiectivele. Acest tip de ieșire te va ajuta să te distrezi și relaxezi, întrucât compania unui prieten îți oferă senzația de confort.

7. Răsfață-te

Fie că este vorba despre un comandarea unui burger cu cartofi prăjiți sau achiziționarea unei rochii care este puțin peste bugetul tău, încercă-ți să-ți oferi mici delicii ale vieții – și savurează fiecare secundă. Atunci când ești stresată și simți cum motivația lipsește din cauza stresului, ești înghițită de negativism și îți este greu să ieși din această stare.

Chiar dacă teancul de probleme se acumulează pe zi ce trece iar ultimul lucru la care te gândești este cum să te răsfeți – fă-o! Răsplătește-te printr-un masaj sau un tratament facial, deoarece s-ar putea să te surprindă felul în care energia și starea ta de spirit de schimbă după ce faceți ceva ce vă doriți.

Citește și:
Ce probleme ar putea ascunde faptul că îți este mereu sete

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet