Sarea este un ingredient important in mancare, oferindu-i savoare si un gust mai bine pronuntat, insa consumul excesiv de sare se dovedeste a avea efecte mai putin benefice asupra organismului.
Sodiul din sare este necesar organismului, fiind implicat in reglementarea functiilor muschilor, a sistemului nervos si a nivelului de apa in organism. O cantitate prea mare de sodium poate, insa, sa cauzeze efecte negative, ce pot avea consecinte grave asupra sanatatii.
Consumul excesiv de sodiu cauzeaza organismul sa retina apa, lucru ce are drept consecinta un nivel al tensiunii arteriale ridicat. Acest fapt este considerat cel mai grav efect negativ al utilizarii de sare in exces, deoarece amplifica riscul de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral. Un detaliu ce trebuie mentionat este faptul ca tensiunea arteriala marita nu prezinta simptome, astfel doar verificarile periodice pot descoperi schimbarile produse in organism.
Nivelul tensiunii arteriale poate fi tinut sub control si redus cu pana la 25%, daca ne supunem dieta alimentara unor schimbari si reducem consumul de sare, prezent in cantitati insemnate in produsele semipreparate, cele procesate si in mancarea de tip fast-food.
Datorita cresterii tensiunii arteriale in urma consumului de sare, rinichii tai vor fi supusi consecintelor. Arterele ce duc catre rinichi sunt mai solicitate din cauza excesului de sodiu si nu reusesc sa isi indeplineasca functiile la capacitate maxima. De asemenea, calciul si sodiul ce sunt in plus si nu sunt utilizate de catre organism, sunt eliminate prin urina. Astfel, rinichii trebuie sa functioneze mai mult, lucru ce poate duce la formarea pietrelor la rinichi.
Riscul de a capata afectiuni cardiovasculare este influentat in mod direct de consumul de sare, conform unui studiu din 2009. Un alt studiu mai recent a revelat faptul ca, in cazul persoanelor ce sufera de diabet, consumul excesiv de sare dubleaza sansele de a suferi de boli cardiovasculare.
Creierul tau are si el de patimit daca regimul alimentar contine produse cu prea multa sare. O cercetare din 2011 a demonstrat ca un stil de viata pasiv, fara activitati fizice combinat cu un consum ridicat de sare cauzeaza un declin mai pronuntat al capacitatilor cognitive la varsta maturitatii.
Sarea, sau mai bine-zis sodiul, blocheaza functia organismului de a absorbi si utiliza calciul, fapt ce are drept consecinta pierderea masei osoase si accentuarea porozitatii oaselor, acestea devenind extrem de fragile. Femeile ce au trecut de menopauza, diabeticii si persoanele in etate se numara printre victimele acestei consecinte, fiind predispusi catre aparitia osteoporozei, a deformarilor si a fracturilor osoase.
Sarea consumata in exces poate cauza refluxul acidului si aparitia arsurilor stomacale, efecte ce pe termen lung afecteaza partea superioara a tractului digestive. De asemenea, studii ulterioare au aratat ca utilizarea produselor foarte sarate poate provoca aparitia ulcerelor sau a cancerului gastric.
Daca vei incepe sa consumi sare in exces, organismul tau iti va semnala aceasta tendinta prin retentia de lichide. Deoarece rinichii nu reusesc sa proceseze toata cantitatea de sodiu din organism, aceasta cauzeaza retentia de apa. Astfel, vei experimenta umflaturi sau edeme, in special in partea de jos a corpului.
Foto: white salt in wooden spoon from Shutterstock