Dacă nu era deja plin internetul de mituri despre mască, un scandal recent a mai dat apă la moară coronascepticilor și a alimentat suspiciunile în ceea ce privește măsurile de prevenție, de parcă nu era suficient numărul crescut de cazuri cu care țara noastră se confruntă în fiecare zi și pentru care nu mai găsește resurse să le gestioneze eficient. Așa încât am adunat pentru tine cele mai comune mituri despre mască și ce se ascunde în spatele lor, și sperăm să te convingem să o porți – sau să te ajute să îi convingi pe alții să o facă.
1. Coronavirusul nu există, așa încât nu e nevoie să porți mască
Primul dintre cele mai comune mituri despre mască nu e, de fapt, despre mască, ci e un curent care neagă cu totul existența coronavirusului, deși numărul de cazuri la nivel global a trecut de 20 de milioane, iar numărul morților a trecut de 700.000. Dar nu, aceasta nu este o conspirație pusă la cale de medicii din toată lumea și de toate guvernele, cu excepția câtorva dictatori pe care unii îi găsesc acum credibili. Conspirații sunt, în schimb, toate acele video-uri de pe site-uri obscure pe care oamenii tind să le creadă înainte de a avea încredere în știință. Da, sistemul falimentar de educație și lipsa de transparență a autorităților pun umărul serios la această stare de lucruri, dar tocmai de asta ar trebui să porți o mască – până la urmă, e unul dintre puținele lucruri despre care s-a dovedit științific că limitează răspândirea virusului.
2. Măștile pot fi făcute din orice fel de material
Încă unul dintre acele mituri despre mască menite să descurajeze purtarea lor a condus la vânzarea măștilor realizate din tot soiul de materiale – inclusiv dantelă sau plasă – care te-ar ajuta să respiri mai ușor purtându-le, și care sunt mai degrabă statement-uri de modă decât modalități de protecție. Ei bine, aproape toate instituțiile medicale serioase au realizat propriile ghiduri despre materialele din care trebuie realizate măștile de protecție, așa încât există consens. Cele mai eficiente măști sunt cele medicale, N95, care blochează aproape toate particulele rezultate în urma respirației, vorbirii, tusei sau strănutului, iar dacă nu ți le permiți pe acestea, simplele măști chirurgicale oferă, și ele, un anume grad de protecție. La fel și măștile confecționate chiar acasă sau de găsit în comerț, dar care sunt realizate din cel puțin două straturi de material des țesut, și care au și buzunar pentru filtre.
3. Doar cei infectați trebuie să poarte mască
Dintre toate acele mituri despre mască ce afectează acum populația, acesta este născut dintr-o eroare a autorităților din domeniul sănătății. Și anume, din recomandarea, la începuturile pandemiei, ca oamenii sănătoși să nu poarte mască, făcută de Organizația Mondială a Sănătății și de CDC. Multe luni și încă multe studii mai târziu, știm despre coronavirus că se poate transmite și de la persoanele infectate, dar asimptomatice sau presimptomatice, așa încât, dacă ești în afara locuinței, într-un loc în care nu se poate menține distanțarea, e cel mai sigur să porți mască.
4. Dacă porți mască inspiri dioxid de carbon și te intoxici
O mască purtată corect, fie ea chirurgicală sau textilă, trebuie să acopere nasul și gura complet, ceea ce va conduce la inspirarea unei părți din aerul pe care tocmai l-ai expirat. Asta înseamnă, evident, că vei respira și ceva dioxid de carbon. Dar, după cum au arătat studiile și după cum subliniază necontenit autoritățile medicale, intoxicația cu dioxid de carbon face parte din toate celelalte mituri despre mască pe care nu ar trebui să le crezi. Până la urmă, cel mai simplu este să te uiți la medicii care petrec multe ore zi de zi purtând nu doar măști dintre cele mai performante, dar și viziere, combinezoane, ochelari și tot soiul de alte echipamente de protecție, fără să se intoxice cu dioxidul de carbon pe care l-au expirat.
5. Nu trebuie să practici distanțarea dacă porți mască
Sunt trei lucruri pe care le poți face ca să îndepărtezi pericolul contractării virusului: să porți o mască, să păstrezi distanțarea față de ceilalți și să te speli frecvent pe mâini. Dar printre acele mituri despre mască ce circulă în online se numără și unul care contrazice aceste indicații și contestă necesitatea măștii, în condițiile în care se practică distanțarea. Ei bine, eficiența măștii este ridicată doar dacă masca, cum am mai spus, este una special creată pentru a filtra și cele mai mici particule – dar pentru măștile realizate în casă sau pentru cele chirurgicale nu există aceste garanții, așa încât e nevoie mereu de măsuri suplimentare. Desigur, dar dacă vrei să nu te infectezi sau să nu îi infectezi pe alții.
6. Masca îți slăbește sistemul imunitar
E adevărat că sistemul imunitar se formează și din expunerea la tot felul de bacterii sau agenți patogeni, dar în cazul adulților sănătoși, cel puțin, acesta este deja format și funcțional. De aceea (dar și din alte motive) copiii sub o anumită vârstă sunt scutiți de purtarea măștii, la fel și persoanele care suferă de anumite boli. Dar chiar faptul că unii oameni nu pot purta mască ar trebui să fie un motiv în plus să îi protejezi, și să o porți tu.
7. Măștile textile nu oferă protecție împotriva coronavirusului
Într-adevăr, nu toate măștile sunt la fel, dar dintre toate acele mituri despre mască pe care le auzi, acesta chiar nu e de luat în seamă. O mască de protecție textilă nu te va proteja așa cum o face una chirurgicală, sau mai ales una de tipul N95, cum sunt cele folosite de personalul medical în secțiile Covid-19. Dar tot constituie o barieră fizică ce dă drumul să treacă unui număr mult mai mic de stropi și picături produse de un om. Și, dacă nu îți e clar că asta e adevărat, află că directorul CDC (Centre for Disease Control and Prevention din SUA) a declarat că, dacă toată lumea ar purta o mască, epidemia ar fi învinsă. Deci, ce mai aștepți?
Citește și:
Nu e realist să așteptăm un vaccin anul acesta, explică inventatorul vaccinului împotriva rotavirusului
Foto: arhiva ELLE