7 mituri despre fitness, demontate!

Cate din noi nu s-au apucat de sala la fiecare inceput de an sau de sezon estival si cate nu au renuntat dupa ce nu au observat rezultate imediate? In afara de rabdarea cu care trebuie sa te inarmezi atunci cand incepi un astfel de proces trebuie sa tii cont si de cateva lucruri pe care ar fi bine sa le pui (de data aceasta) in aplicare.

7 mituri despre fitness, demontate!

Iata 7 mituri pe care cu siguranta le-ati auzit prin vestiare, pe care nu numai ca le demontam dar extragem din ele si sfaturi utile.

Mitul 1: Daca nu transpiri, nu muncesti indeajuns!

Adevarul: Transpiratia este modalitatea prin care corpul tau se racoreste, nu neaparat un indicator al nivelului exercitiului, deci poti obtine un antrenament eficient fara a transpira din cap pana in picioare (de tinut minte pentru cei care detesta sa transpire).

Mitul 2: Daca nu doare, nu functioneaza!

Adevarul: Cu tot respectul pentru antrenamentele de fitness, aceasta expresie este foarte periculoasa. Este normal sa ai febra musculara o zi sau doua dupa un antrenament intens cu greutati insa trebuie sa stii ca nu este normal sa simti durere pe parcursul antrenamentului. De fapt, daca ai unele dureri, s-ar putea sa executi gresit unele miscari sau sa ai deja o rana de care sa nu fi stiut.

Mitul 3: Trebuie sa te incalzesti inainte de antrenament pentru prevenirea accidentarilor.

Adevarul: In timp ce stretching-ul de dupa antrenament este binevenit, cel care precede antrenamentul nu numai ca nu te va ajuta sa te misti mai bine dar poate chiar sa-ti destabilizeze unii muschi. In loc sa faci acest tip de exercizii, incepe cu un program usor de cardio pentru a pune sangele in miscare.

Mitul 4: Aparatele cu greutati te asigura ca faci exercitiile correct.

Adevarul: E usor sa crezi ca aparatele iti asigura automat pozitia corecta pentru a executa exercitiile eficient, insa acest lucru nu este neaparat adevarat. Mai degraba, este important sa ajustezi aparatele in functie de structura corpului si inaltimea ta pentru a te fi sigura ca trupul tau este in pozitia corecta. Nu esti sigura cum sa faci asta? Intreaba un angajat al salii de fitness sau ia-ti un instructor personal.

Mitul 5: Daca ridici greutati ti se vor dezvolta muschii.

Adevarul: Daca ai evitat pana acum orice tip de exercitii cu greutati pentru ca ti-a fost frica sa nu te transformi intr-o culturista ar fi cazul sa treci peste aceste temeri! Iti trebuie testosteron pentru a deveni ruda cu Hulk si in plus, daca ridici greutati oasele tale vor fi mai puternice si metabolismul tau mai rapid.

Mitul 6: Mai mult timp petrecut la sala = rezultate mai bune.

Adevarul: Daca te gandesti ca a-ti muta domiciliul la sala este cel mai bun mod de a fi in forma, renunta la idee! De fapt, antrenamentul indelungat iti poate incetini dezvoltarea muschilor, cauzand chiar micsorarea lor! Cheia obtinerii unui antrenament bun este chiar odihna dintre antrenamente. Si tine minte: nu ai nici un motiv sa petreci mai mult de o ora la sala de fitness. Daca antrenamentele tale dureaza mai mult de atat, s-ar putea sa nu ai sporul pe care ti-l imaginezi ca-l ai.

Mitul 7: Un dus/o baie fierbinte te va scapa de febra musculara.

Adevarul: Cand te antrenezi, vasele de sange se dilata iar febra musculara apare atunci cand acidul lactic ajunge in aceste vase dilatate. Cea mai buna metoda sa eviti acest lucru – apa rece! Desi o baie de gheata este recomandata doar atletilor, una potrivita ca temperatura va actiona ca o punga cu gheata pentru intregul trup.

Arhiva revistei ELLE
Foto: beautiful woman bodybuilder from Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet