7 mituri despre contraceptie, explicate si demontate!

Crezi ca stii totul despre pilulele contraceptive? ELLE diseca 7 mituri ce graviteaza in jurul acestui subiect fierbinte.

7 mituri despre contraceptie, explicate si demontate!

„Nu ai nevoie sa iei anticonceptionale daca alaptezi”

Acest mit este fals si este cauza multor sarcini nedorite. Adevarul este ca alaptatul poate suprima glanda pituitara, responsabila cu ovulatia, dar nu exista garantii ca o va face neaparat. Iar, daca in timpul perioadei de alaptare suplimentezi alimentatia sugarului prin metode artificiale, sunt sanse foarte mari sa fii deja fertila.

„Daca folosesti pilulele contraceptive pe o perioada indelungata iti va fi mai greu sa ramai insarcinata”

Poate pare greu de crezut, dar e posibil sa ramai insarcinata chiar imediat dupa ce renunti la pilula. Iar acest risc este valabil atunci cand vorbim despre orice alta metoda contraceptiva hormonala. Deci pilulele contraceptive nu-ti afecteaza fertilitatea pe termen lung.

„Tipurile noi de anticonceptionale nu sunt la fel de sigure precum cele mai vechi”

Umbla vorba cum ca noile tipuri de anticonceptionale contin mai multi hormoni si, implicit, prezinta riscuri mai mari pentru sanatate. Adevarul este ca acestea au un continut hormonal mai redus, dar asta nu inseamna neaparat ca e un lucru bun pentru tine. Cand vorbim despre pilulele contraceptive, conteaza foarte mult sa punem accent pe compatibilitatea pe care o are corpul nostru cu un anumit cocktail de hormoni. Mergi la medic pentru recomandari de acest gen, nu te baza pe sfatul prietenelor. Ce le prieste lor, tie iti poate dauna.

„Pilulele anticonceptionale te ingrasa”

Realitatea este ca acest lucru depinde de reteta ta. In 2011 s-au analizat 49 de studii care au comparat o varietate de metode contraceptive cu placebo si nu s-a gasit nici o dovada concreta ca administarea anticonceptionalelor ar merge mana in mana cu aripioarele si colaceii.

„Nu e sanatos sa te folosesti de pastilele anticonceptionale pentru a sari peste un ciclu menstrual”

Desi poate parea tabu sa-ti manipulezi menstruatia dupa propriul plac cu ajutorul pilulelor contraceptive, adevarul este ca e o gaselnita foarte sigura, atata timp cat esti o candidata buna pentru aceasta metoda de contraceptie. Adica, nu trebuie sa suferi de fluctuatii ale presiunii arteriale, sa nu ai peste 35 de ani si sa nu fumezi. Daca indeplinesti aceste conditii, poti sa sari peste o menstra fara probleme, insa te poti astepta la un flux navalnic, data viitoare cand va veni.

„Corpul tau are nevoie sa ia o pauza de la pilula contraceptiva”

Studii recente sustin ca pilula contraceptiva nu ar prezenta atatea riscuri pentru sanatate precum se credea anterior. Si ca singurul motiv pentru care ar trebui sa faci o pauza de la pilula ar fi pentru ca iti doresti sa ramai insarcinata. Insa, in aceasta privinta, trebuie sa iei sfatul medicului tau ca litera de lege, deoarece el va lua in considerare starea ta generala de sanatate atunci cand iti va face o recomandare.

„Trebuie sa iei pilula in fiecare zi la aceeasi ora”

In pofida a ceea ce-ai auzit, obiceiul de a lua pilula in fiecare zi la aceeasi ora nu o va face mai eficienta. Aceasta conceptie e valabila doar daca iei o anumita pilula, bazata pe progesteron. Insa cele mai multe femei folosesc pastile ce contin atat progesteron, cat si estrogen. Drept urmare, ora prestabilita nu mai este obligatorie.

Foto: Pills from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet