7 minciuni pe care ni le spunem despre alimentatie

Toata lumea are tendinta sa elaboreze scuze pentru a se pacali si a manca acele delicioase gustari nesanatoase, ignorand toate cunostintele despre o nutritie corecta, mai ales atunci cand pofta este foarte mare.

7 minciuni pe care ni le spunem despre alimentatie

Pentru a-ti da seama care sunt aceste scuze pe care fiecare ni le mai spunem din cand in cand, mai jos poti citi 7 dintre cele mai comune. De asemenea, pentru fiecare, ai si cateva sfaturi despre cum iti poti ajusta modul de gandire si care este solutia cea mai sanatoasa!

1. Daca am pofta de ceva dulce, inseamna ca organismul meu are nevoie de zahar.


Poftele pot fi intr-adevar foarte puternice si este usor sa ne simtim ca si cum am fi lipsiti de vointa in fata lor. Dar, doar pentru ca iti e pofta de ceva dulce nu inseamna ca zaharul este singurul lucru care iti poate satisface aceasta nevoie.

Corpul tau poate transforma aproape orice in glucoza – asa ca poti manca niste caju in loc! Ai putea fi suprinsa sa afli ca gustarile cu un continut scazut de zahar cum ar fi nucile, branza sau hummusul, te pot ajuta sa elimini aceasta pofta si iti pot da o senzatie de satietate de mai lunga durata. In schimb, atunci cand cedam poftei si luam gustari bogate in zaharuri cum ar fi dulciurile, covrigi sau chipsuri (da, contin zahar!), tot ce facem este sa intretinem acest ciclu.

2. Este un smoothie, deci este sanatos.

Pare logic sa te gandesti ca sucurile si smoothie-urile sunt sanatoase, mai ales atunci cand au culoarea verde. Acestea ne pacalesc sa credem ca sunt sanatoase, doar pentru ca stim ca sunt facute din fructe.

Insa, in majoritatea cazurilor, pe langa fructe, acestea contin si cantitati mari de zahar. Alte gustari din fructe ne pot pacali la fel: chipsurile din banane, merisoarele confiate, sau mixurile de fructe uscate. Doar citeste-le etichetele de valori nutritionale si vei fi surprinsa. Poti manca fructe crude, ce contin si cantitati considerabile de fibre, oricat de multe iti doresti!

3. Am facut sport astazi, deci pot manca orice vreau.

Cele mai multe dintre noi avem tendinta sa supraestimam numarul de calorii pe care l-am ars in timpul unui antrenament. Un studiu recent a aratat chiar ca oamenii au estimat ca au ars un numar de 4 ori mai mare de calorii decat consumasera de fapt. Asa ca, in mod nesurprinzator, se pare ca multi dintre noi ne recompensam singuri un pic mai mult decat ar trebui dupa ce am avut activitate fizica.

Efectul de compensare mai apare si atunci cand mancam ceva ce stim ca e foarte sanatos, iar apoi ne simtim ca si cum am castigat dreptul la niste inghetata. Aceasta minciuna este in special mai greu de combatut, insa daca te concentrezi pe un lifestyle sanatos, pe termen lung, te va ajuta.

4. Aceasta gustare este indulcita in mod natural, asa ca este OK.

Este foarte usor sa te gandesti ca alimentele naturale sunt mai sanatoase decat cele procesate, insa nu este intotdeauna asa, mai ales in cazul indulcitorilor. Se pare ca zaharul, mierea, siropul de agave, siropul de melasa, si alti indulcitori, sunt aproape la fel din punct de vedere metabolic – adica ridica nivelurile de insulina si se depoziteaza ca si grasime.

5. Aceste trufe nu conteaza, pentru ca sunt foarte mici.

Totul conteaza. Este greu de crezut cat de multe calorii consumam fara sa ne dam seama, doar din lucruri „mici'. Acele trufe au probabil fiecare cate 75 de calorii si este foarte usor sa mananci 3 sau 4 deodata. Si uite asa se aduna aproximativ 300 de calorii „invizibile'.

Cum ne putem da seama de aceste alimente mici si inselatoare? Ai putea incerca o aplicatie care iti numara caloriile. Este o mica bataie de cap, insa nu trebuie sa o faci pentru totdeauna – doar pentru atat timp cat este nevoie ca sa iti dai seama cu adevarat ce mananci. Cheia, bineinteles, este sa pui totul la socoteala!

6. Acest indulcitor nu are calorii, asa ca nu ma va ingrasa.

Vei fi surprinsa sa afli ca si indulcitorii artificiali sunt asociati cu cresterea in greutate, cu sindromul metabolic sau cu diabetul. S-ar putea sa nu iti placa gustul, dar sa treci cu vederea peste acest aspect, insa ceea ce ar trebui sa faci este sa renunti cu totul la zahar. Pentru cafea, poti folosi smantana sau lapte daca nu o poti bea simpla.

7. Am avut o zi stresanta si o placere vinovata ma va face sa ma simt mai bine.

Nu, te va face sa te simti mai rau. Bineinteles ca mancarea ar trebui sa fie o placere – este unul dintre cele mai frumoase lucruri ale vietii! Dar se pare ca atunci cand incercam sa folosim mancarea pentru a ne gestiona problemele, nu este un lucru prea bun. Studiile arata ca, de fapt, ne face sa ne simtim chiar mai rau.
Activitatea fizica pe de alta parte este una dintre cele mai eficiente strategii pentru a face fata sentimentelor negative. Chiar si sesiuni mici de exercitii au efecte antidepresive si reducatoare de stres pentru creier.

Text: Ruxandra Marin
Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet