7 metode prin care îți păstrezi creierul tânăr

Urmăm o dietă echilibrată, facem activități fizice în mod constant, avem grijă de pielea noastră, toate acestea pentru a ne menține în formă, tinere și pline de vitalitate. Însă câtă atenție acordăm sănătății noastre mintale?

Creierul este un mușchi ce trebuie antrenat în permanență și supus cât mai multor activități pentru a ne feri de boli.


Iată mai jos 7 tipuri de exerciții pe care le poți face pentru a-ți stimula intelectul și pentru a avea un creier tânăr și sănătos în ciuda trecerii timpului:

Cântă la un instrument

Studiile arată că a cânta la un instrument muzical pe o perioadă mai lungă de zece ani te ajută să ai o memorie mult mai bună. De asemenea, chiar și simpla ascultare a muzicii clasice, precum Vivaldi sau Bach, produce schimbări la nivelul creierului, care sporesc atenția.

Învață o limbă nouă

Persoanele bilingve dezvoltă demență cu patru ani și jumătate mai târziu decât persoanele care cunosc o singură limbă. Cunoașterea mai multor limbi străine se va reflecta și în capacități mai bune de multitasking sau într-o atenție sporită.


Găsește-ți scopul în viață

Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au reușit să-și găsească un scop bine definit în viață au șanse de două mai mari să evite boala Alzheimer față de persoanele care sunt încă confuze și fără o traiectorie bine creionată. Totodată, rata de depresie este mai mică în rândul celor ce au un țel, aceștia fiind implicați în mod constant în activități ce le mențin creierul activ și tânăr.

Fii o persoană activă social

Cu cât petreci mai mult timp cu familia sau cu prietenii, cu atât șansele unui declin sunt mai mici. Cercetătorii au demonstrat că persoanele care au luat parte la cât mai multe activități sociale au o memorie mai bună, dar au dezvoltat și o agilitate mentală pronunțată.

Renunță la multitasking

Chiar dacă multitasking-ul poate părea un lucru benefic pentru creier, s-a dovedit că, de fapt, desfășurarea mai multor activități în același timp nu face decât să îți saboteze lobul frontal, parte a creierului ce este responsabilă cu luarea decizilor și rezolvarea eficientă a problemelor. Fă lucrurile pe rând și vei observa cum creierul tău va reuși să memoreze și să înțeleagă mai mute informații.


Folosește-ți timpul în mod eficient

Învață să îți dozezi timpul și energia în funcție de activitate. Nu dedica o oră unei activități ce necesită doar un sfert de oră și nici viceversa. Oferirea energiei la capacitate maximă degradează resursele, așa că trebuie să știi când trebuie să faci ceva rapid și când nu.

Croșetează

Activități precum croșetatul, grădinăritul nu numai că sunt o metodă bună pentru a scăpa de stres, dar s-au dovedit a fi excelente și pentru a-ți păstra creierul tânăr. Studiile arată că există o legătură directă între croșetat și funcțiile cognitive, iar cu cât o persoană croșetează mai mult, cu atât funcțiile cognitive sunt mai bine dezvoltate.


Citește și:
Sfaturi și trucuri utile pentru a obține mai repede abdomenul mult visat

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet